Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kapalı Kasa Kamyonete Yapılan Koltuk İlavesinden Sonra Ek ÖTV Uygulanıp Uygulanmaması Hakkında. PDF Yazdır e-Posta
09 Temmuz 2014

 

T.C.

HAKKARİ VALİLİĞİ

Defterdarlık Gelir Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

88945244-ÖTV-2014/3-9

09/07/2014

Konu

:

Kapalı Kasa Kamyonete Yapılan Koltuk İlavesinden Sonra Ek ÖTV Uygulanıp Uygulanmaması Hakkında.

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, ... plakalı, ... marka, 2010 model, sürücü dahil oturma yeri sayısı 5 olan yandan camlı kapalı kasa kamyonetinizi yapılan tadilat sonucu oturma yeri sayısı 1+6 olan yandan camlı, 3 sıra koltuklu kapalı kasa kamyonet olarak tescil ettireceğinizden Ek ÖTV bedeli ödeyip ödemeyeceğiniz hususunda Defterdarlığımızdan görüş istenilmektedir.

            4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 1/1-b maddesinde, Kanuna ekli (II) sayılı listedeki araçlardan kayıt ve tescile tabi olanların ilk iktisabının, bir defaya mahsus olmak üzere özel tüketim vergisine tabi olduğu, 1/2. maddesinde, Kanuna ekli listelerde yer alan malların Türk Gümrük Tarife Cetvelinde tanımlanan mallar olduğu, 12/1. maddesinde, özel tüketim vergisinin, bu Kanuna ekli listelerde yazılı malların karşılarında gösterilen tutar ve/veya oranlarda alınacağı hükme bağlanmıştır.

            Aynı Kanunun 15/2-b maddesinde, "(II) sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile tâbi olanların, ilk iktisap tarihinden itibaren beş yıl içinde 87.02 (Otobüs ve midibüs hariç), 87.03 veya 87.04 ("Diğerleri" grubu hariç) tarife pozisyonlarında yer alan mallara dönüştürülmesi halinde, daha önce ödenen vergi mahsup edilmek suretiyle bu malların ilk iktisabındaki matrah esas alınarak değişiklik uyarınca adına kayıt ve tescil işlemi yapılandan, değişikliğin kayıt ve tescili tarihinde dönüştürülen mallar için geçerli olan oran üzerinden, bu tarihte özel tüketim vergisi alınır." hükmü yer almaktadır.

            Bahse konu uygulama ile ilgili olarak 1 Seri No.lu Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliğinin "Kayıt ve Tescil Edilmiş Olan Araçların Tadilatında Ek ÖTV Tarhiyatı" başlıklı (15.3.2.) bölümünde, "Kanuna ekli (II) sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile tabi olanların, beş yıl içinde 87.02 (Otobüs ve midibüs hariç), 87.03 ve 87.04 ("Diğerleri" grubu hariç) tarife pozisyonunda yer alan mallara dönüştürülmesi halinde, daha önce ödenen vergi mahsup edilmek suretiyle bu malların ilk iktisabındaki matrah esas alınarak değişiklik uyarınca adına kayıt ve tescil işlemi yapılandan, kayıt ve tescil tarihinde geçerli olan oran üzerinden hesaplanacak ÖTV, bu tarihte tarh ve tahakkuk ettirilecektir." açıklamasına yer verilmiştir.

            Öte yandan, bir malın hangi G.T.İ.P. numarasında yer aldığının belirlenmesi konusunda tek yetkili kurum Gümrük ve Ticaret Bakanlığıdır. 4458 sayılı Gümrük Kanununun 8 ve 9 uncu maddeleri uyarınca G.T.İ.P. tespitine yönelik olarak yükümlülerin 10 Seri No.lu Gümrük Genel Tebliği (Tarife) çerçevesinde Bağlayıcı Tarife Bilgisi veya 11 Seri No.lu Gümrük Genel Tebliği (Tarife) çerçevesinde tarife bilgisi talepleri Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlükleri tarafından sonuçlandırılmaktadır.

            Konuyla ilgili olarak, 27/7/2005 tarih ve 25888 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 8 Seri No.lu Gümrük Genel Tebliği (Tarife sınıflandırma kararları) ekinde "1+1, 1+3, 1+4 veya 1+7 koltuklu, şoför ve öndeki yolcunun arkasındaki kısımda emniyet kemerleri veya emniyet kemeri montajı için tertibat, koltuk ve emniyet ekipmanı montajı için sabit tertibat, aracın iç kısmının her tarafında, araçların yolcu bölümlerinde yer alan konfor özellikleri ve iç döşemeleri (örneğin yer kaplamaları, havalandırma, iç aydınlatma, küllükler), iki yan panel boyunca arka camları bulunan (en arkada yük bölümünün sağ ve sol taraflarında cam bulunsun bulunmasın); şoför ve öndeki yolcuların bölümü ile insan veya eşya taşınması için kullanılan arka bölüm arasında sabit bir panel veya bariyer bulunmayan kapalı kasa motorlu taşıtların" 87.03 tarife pozisyonuna girdiği belirtilmiştir.

            Buna göre, özelge talep formu ve eklerinde aracın ilk iktisap tarihindeki teknik özelliklerine ve G.T.İ.P. numarasına ilişkin bilgiler yer almamakla birlikte, şoför dahil 5 kişilik oturma yerine sahip olup ilk iktisap tarihinden (6/4/2010) itibaren 5 yıl içinde yapılan tadilat sonucu şoför dahil 7 kişilik oturma yeri olacak şekilde dönüştürülen kayıt ve tescile tabi söz konusu aracın;

            1- İlk iktisap tarihinde 87.04 tarife pozisyonunda yer alması halinde, yapılan tadilat sonrası 6+1 kişilik ve yukarıda belirtilen teknik özelliklere sahip araca dönüştürülmesi durumunda söz konusu aracın ÖTV uygulaması bakımından Kanuna ekli (II) sayılı listenin 87.03 tarife pozisyonu kapsamında değerlendirilmesi ve 1 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğinin (15.3.2.) bölümü çerçevesinde işlem tesis edilmesi gerekmektedir.

            2- İlk iktisap tarihinde 87.03 tarife pozisyonunda yer alması halinde ise, tadilat neticesinde aracın Kanuna ekli (II) sayılı listenin 87.03 tarife pozisyonu sırasının "- Diğerleri" ayrımı kapsamında değerlendirilmesi gereken bir araca dönüştürülmüş olması kaydıyla 1 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğinin (15.3.2.) bölümü çerçevesinde işlem tesis edilmesi

            gerekmektedir.

            Bununla birlikte, aracın tadilat öncesinde de Kanuna ekli (II) sayılı listenin 87.03 tarife pozisyonu sırasının "- Diğerleri" ayrımı kapsamında olması durumunda, söz konusu tadilat nedeniyle ilave ÖTV beyanı ve ödemesi aranmayacaktır.

 

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.