Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Beton mikserinin sökülüp, beton pompası monte edilen kamyonda ÖTV farkı hk. PDF Yazdır e-Posta
12 Eylül 2014

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

MALATYA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

MÜKELLEF HİZMETLERİ GRUP MÜDÜRLÜĞÜ

 

 

 

Sayı

:

37538499-135[15-2014-1]-27

12/09/2014

Konu

:

Beton mikserinin sökülüp, beton pompası monte edilen kamyonda ÖTV farkı

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuz ve eklerinin incelenmesinden; adınıza kayıt ve tescilli ... plakalı aracınızın, tahrikli dingil mesafesinin uzatılıp araç üstündeki beton mikseri sökülerek yerine beton pompası monte edilmek suretiyle "Beton Pompalı Kamyon" durumuna getirildiğinden bahisle söz konusu tadilat işleminden dolayı ÖTV farkı çıkıp çıkmayacağı hususunda Başkanlığımız görüşü sorulmaktadır.

            4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun (15/2-b) maddesinde, (II) sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile tâbi olanların, ilk iktisap tarihinden itibaren beş yıl içinde 87.02 (Otobüs ve midibüs hariç), 87.03 veya 87.04 ("Diğerleri" grubu hariç) tarife pozisyonlarında yer alan mallara dönüştürülmesi halinde, daha önce ödenen vergi mahsup edilmek suretiyle bu malların ilk iktisabındaki matrah esas alınarak değişiklik uyarınca adına kayıt ve tescil işlemi yapılandan, değişikliğin kayıt ve tescili tarihinde dönüştürülen mallar için geçerli olan oran üzerinden, bu tarihte özel tüketim vergisi alınacağı hükme bağlanmış olup, bu düzenleme ile ilgili açıklamalara 1 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğinin (15.3.2.) bölümünde yer verilmiştir.

            Söz konusu Genel Tebliğin "Kayıt ve Tescil Edilmiş Olan Araçların Tadilatında Ek ÖTV Tarhiyatı" başlıklı (15.3.2) bölümünde yapılan açıklamalara göre, Kanuna ekli (II) sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile tabi olan ve Kanunun yürürlüğe girdiği 1/8/2002 tarihinden sonra ilk iktisabı yapılan araçların; 1/8/2003 tarihinden itibaren 87.03, 3/8/2004 tarihinden itibaren 87.04 ("Diğerleri" hariç), 31/12/2004 tarihinden itibaren 87.02 (Otobüs ve midibüs hariç) tarife pozisyonunda yer alan mallara dönüştürülmesi halinde, değişiklik uyarınca adına kayıt ve tescil işlemi yapılacak olan kişi ve kuruluşlar tarafından, kayıt ve tescil işleminden önce, bu işlemin yapılacağı yerde tek vergi dairesi varsa bu vergi dairesine, birden fazla vergi dairesi varsa motorlu taşıtlar vergisi ile yetkili vergi dairesine (2A) numaralı ÖTV beyannamesi verilmesi gerekmektedir. Bu suretle yapılacak beyanda aracın ilk iktisabındaki matrah üzerinden kayıt ve tescili tarihinde geçerli olan orana göre hesaplanacak vergiden, ilk iktisapta ödenen vergi mahsup edilebilecektir. Ancak, ilk iktisap tarihinden itibaren beş yıl geçtikten sonra yukarıda belirtilen araçlara dönüştürülen araçlar için, Kanunun (15/2-b) maddesi hükmüne göre ÖTV tarhiyatı yapılmayacağı açıktır.

            Buna göre, kayıt ve tescil edilmiş bir aracın ilk iktisap tarihinden itibaren beş yıl içinde üzerinde tadilat veya ek imalat yapmak veya yaptırılmak suretiyle Kanunun (15/2-b) maddesinde belirtilen tarife pozisyonları kapsamında kayıt ve tescile tabi bir başka araç imal edenlerin söz konusu aracın kayıt ve tescilinde ÖTV mükellefi olarak 1 Seri No.lu Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliğinin (15.3.2) bölümü çerçevesinde ilave ÖTV beyan etmeleri ve ödemeleri gerekmektedir.

            Öte yandan, mezkûr Kanunun (1/2) maddesinde, ÖTV kapsamına giren malların Türk Gümrük Tarife Cetvelinde tanımlanan eşyalar olduğu hükme bağlanmış olup, ülkemizde bir eşyanın Türk Gümrük Tarife Cetvelinde hangi gümrük tarife istatistik pozisyon numarası kapsamında sınıflandırılacağının belirlenmesi konusunda tek yetkili kurum Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'dır. Bu kapsamda, 4458 sayılı Gümrük Kanununun 8 ve 9 uncu maddelerine dayanılarak yayımlanan 10 ve 11 Seri No.lu Gümrük Genel Tebliğleri (Tarife) uyarınca yükümlülerin Bağlayıcı Tarife Bilgisi veya Tarife Bilgi talebi şeklindeki talepleri Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüklerince sonuçlandırılmaktadır.

            Bu çerçevede, "Beton Pompalı Kamyon"un tarife pozisyonunun 87.05 olarak tespit edilmesi durumunda, Kanunun 15/2-b maddesinde söz konusu tarife pozisyonuna yer verilmemiş olduğundan, yapılan tadilat işlemi sonrasında dönüştürülen araç (Beton Pompalı Kamyon) için ilave ÖTV beyanı ve ödemesi söz konusu olmayacaktır. Ancak, "Beton Pompalı Kamyon"un tarife pozisyonunun 87.04 ("Diğerleri" hariç) olması durumunda, 1 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğinin (15.3.2.) bölümü çerçevesinde işlem tesis edilmesi gerektiği açıktır.

 

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.