Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
I sayılı listede yer alan ve 09.08.2012 tarihinde satın alınan madeni yağların imalata sokulmaksızın 31.12.2012 tarihinde satılması halinde vergi oranı hk. PDF Yazdır e-Posta
30 Eylül 2014

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

... VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

71387770-135[1-2013/48]-14

30/09/2014

Konu

:

I SAYILI LİSTEDE YER ALAN VE 09.08.2012 TARİHİNDE SATIN ALINAN MADENİ YAĞLARIN İMALATA SOKULMAKSIZIN 31.12.2012 TARİHİNDE SATILMASI HALİNDE VERGİ ORANI

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzdan,  ...  Vergi Dairesi Müdürlüğünün ... vergi kimlik numaralı mükellefi olan şirketinizce ithal edilen 2710.19.83.00.00 ve 2710.19.99.00.25 G.T.İ.P. numaralı malların imalatta kullanılmadan doğrudan nihai tüketicilere satıldığı ve söz konusu satışla ilgili olarak verilen ÖTV beyannamesinde bahsi geçen malların ÖTV tutarının yürürlükteki vergi tutarından beyan edildiği, bu beyanın mı doğru olduğu yoksa bahsi geçen mallar için 2012/3792 sayılı Bakanlar Kurulu Kararları ile belirlenen oranlardan mı beyan yapılması gerektiği konusunda tereddüte düşüldüğü ve konuya ilişkin görüşümüzün talep edildiği anlaşılmaktadır.

            4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde bu Kanuna ekli (I) sayılı listedeki malların ithalatçıları veya rafineriler dahil imal edenler tarafından teslimi ile ÖTV uygulanmadan önce müzayede yoluyla satışı bir defaya mahsus olmak üzere ÖTV'ye tâbi tutulmuştur. Adı geçen Kanunun 3 üncü maddesinde (I) sayılı listede yer alan mallar için vergiyi doğuran olayın yurt içi teslimlerde veya teslim sayılan hallerde meydana geldiği, 4 üncü maddesinde aynı listedeki bu malları imal veya ithal edenler ile müzayede yoluyla satışını gerçekleştirenlerin ÖTV'nin mükellefi olduğu, 12 nci maddesinde ise ÖTV'nin bu Kanuna ekli listelerde yazılı malların karşılarında gösterilen tutar ve/veya oranlarda alınacağı hükme bağlanmıştır.

            Diğer yandan 9/10/2012 tarihli ve 28436 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 8/10/2012 tarihli ve 2012/3792 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (I) sayılı listenin (B) cetvelindeki vergi tutarları uygulanarak teslim edilen malların, alıcı imalatçılar (sanayi sicil belgeli imalatçılar) tarafından imalatta kullanılmaları halinde vergi tutarlarının iade yöntemi ile indirimli uygulanması sağlanmıştır. Söz konusu uygulamanın usul ve esasları ise 26 ve 33 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliği ile değişik 25 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğinde açıklanmıştır.

            3792 sayılı Kararname uygulaması, yürürlükteki vergi tutarları uygulanarak teslim alınan (I) sayılı listenin (B) cetvelindeki malların sanayi sicil belgeli imalatçılar tarafından imalatta kullanımı sonrasında vergilerinin bu Kararnamede belirlenen oranlarda bunlara iadesine imkan sağlayan bir uygulamadır.

            Buna göre, ilgide kayıtlı başvurunuza konu ithal ettiğiniz malların teslimlerine ilişkin ÖTV beyanının yürürlükteki vergi tutarları üzerinden yapılması gerekmekte olup, bu mallar için söz konusu Kararnamede belirlenen iade oranları üzerinden beyanda bulunulması mümkün değildir.

 

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.