Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
T3 kategorili araç ithalinde ÖTV ve KDV. PDF Yazdır e-Posta
25 Mayıs 2015

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANTALYA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Gelir Grup Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

76464994-135[ÖTV.2014.44]-121

25/05/2015

Konu

:

T3 kategorili araç ithalinde ÖTV ve KDV.

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, şirketinizin yurt dışından (...) AT Uygunluk Belgesine göre T3 katagorisinde sınıflandırılan motorlu araç ithal edeceği belirtilerek, ithal edilecek söz konusu motorlu taşıta uygulanacak ÖTV ve KDV oranı konusunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

            1. 4760 Sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu Uygulaması:

            Özel Tüketim Vergisi Kanununun (1/1-b) maddesinde, Kanuna ekli (II) sayılı listedeki araçlardan kayıt ve tescile tabi olanların ilk iktisabının, bir defaya mahsus olmak üzere özel tüketim vergisine tabi olduğu; (12/1) maddesinde, özel tüketim vergisinin, bu Kanuna ekli listelerde yazılı malların karşılarında gösterilen tutar ve/veya oranlarda alınacağı hükme bağlanmıştır.

            Aynı Kanunun (1/2) maddesinde de, Kanuna ekli listelerde yer alan malların Türk Gümrük Tarife Cetvelinde tanımlanan mallar olduğu hüküm altına alınmış olup, Özel Tüketim Vergisi kapsamına giren mallar, Kanuna ekli (I), (II), (III) ve (IV) sayılı listelerde Türk Gümrük Tarife Cetvelinde yer alan Gümrük Tarife İstatistik Pozisyon (G.T.İ.P.) numaraları itibariyle tespit edilmiştir. Dolayısıyla, bir malın ÖTV'nin konusu/kapsamına girip girmediğinin ve tabi olacağı ÖTV oranının belirlenebilmesi için, öncelikle söz konusu malın Türk Gümrük Tarife Cetvelinde hangi G.T.İ.P. numarasında sınıflandırıldığının bilinmesi gerekmektedir.

            Ayrıca, bir malın G.T.İ.P. numarasının belirlenmesi konusunda tek yetkili kurum Gümrük ve Ticaret Bakanlığı olup, yükümlülerin 10 Seri No.lu Gümrük Genel Tebliği (Tarife) uyarınca Bağlayıcı Tarife Bilgisi veya 11 Seri No.lu Gümrük Genel Tebliği (Tarife) uyarınca Tarife Bilgi Talebi şeklinde talepleri Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüklerince karşılanmaktadır.

            Öte yandan, Karayolları Trafik Kanunu, Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu veya Motorlu Araçlar ve Römorkları Tip Onay Yönetmeliği gibi diğer mevzuatta yer alan tanımlamalar, esas itibariyle ÖTV uygulamasında dikkate alınmamaktadır.

            Bu açıklamalar çerçevesinde, özelge talep formunuzda bahsi geçen motorlu aracın ÖTV uygulaması bakımından G.T.İ.P. numarasının tespit ettirilmesini müteakiben, söz konusu bilgiyi Başkanlığımıza iletmeniz halinde, aracın özel tüketim vergisine tabi olup olmadığı ile oranının tespit edilmesi mümkün bulunmaktadır.

            Bununla birlikte, AT Uygunluk Belgesinde "traktör" olarak ifade edilen söz konusu aracın, Türk Gümrük Tarife Cetvelinin 87.01 tarife pozisyonunda sınıflandırılan araçlar kapsamında değerlendirilerek bu kapsamda G.T.İ.P. numarasının tespit edilmesi halinde, söz konusu araç ÖTV'ye tabi olmayacaktır.

           2. 3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu Uygulaması:

           Katma Değer Vergisi Kanununun; (1/1) maddesinde, Türkiye'de ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin, (1/2) maddesinde ise her türlü mal ve hizmet ithalatının, KDV ye tabi olduğu hükme bağlanmıştır.

            Ayrıca, KDV oranları, mezkur Kanunun 28 inci maddesinin Bakanlar Kuruluna verdiği yetkiye dayanılarak yayımlanan 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı (BKK) ile, BKK eki (I) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için (%1), (II) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için (%8), listelerde yer alanlar haricindeki vergiye tabi işlemler için (%18) olarak tespit edilmiştir.

            Buna göre, ithalata konu söz konusu motorlu aracın G.T.İ.P. numarasının bilinmesi halinde 2007/13033 sayılı BKK eki (I) ve (II) sayılı listelerde yer alıp almadığının tespit edilmesi mümkün bulunmakta olup; söz konusu aracın (I) ve (II) sayılı listelerde yer almaması durumunda ithalinin/tesliminin genel oranda (%18) KDV ye tabi olacağı tabiidir.

 

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.