Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
8x8 çeker 750 HDI tipi yangın ve kurtarma müdahale aracının ÖTV 'si hakkında. PDF Yazdır e-Posta
10 Haziran 2015

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

84974990-135[7-2014-16]-610

10/06/2015

Konu

:

8x8 çeker 750 HDI tipi yangın ve kurtarma müdahale aracının ÖTV ‘si hakkında.

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, şirketinizce ... ithal etmeyi düşündüğünüz ... marka 8x8 çeker 750 HDI tipi yangın ve kurtarma müdahaleleri için çok yönlü hafif aracın G.T.İ.P. numarasının 8703.21.10.90.19 olarak sınıflandırıldığı, söz konusu aracın kullanım amacı ve özelliklerinin arazide arama ve kurtarma ve yaralı taşıma amaçlı olduğundan bahisle 4760 sayılı ÖTV Kanunu eki (II) sayılı listede 87.03 tarife pozisyonunda parantez içi hükümle kapsam dışı tutulan "Ambulanslar, mahkum taşımaya mahsus arabalar, cenaze arabaları, itfaiye öncü arabaları gibi özel amaçla yapılmış motorlu taşıtlar" gibi değerlendirilip değerlendirilemeyeceği hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

            Bilindiği üzere, 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun (1/1-b) maddesinde, Kanuna ekli (II) sayılı listedeki araçlardan kayıt ve tescile tabi olanların ilk iktisabının, bir defaya mahsus olmak üzere özel tüketim vergisine tabi olduğu; (1/2) maddesinde, Kanuna ekli listelerde yer alan malların Türk Gümrük Tarife Cetvelinde tanımlanan mallar olduğu hükme bağlamış olup, ÖTV'nin konusuna giren mallar mezkur Kanuna ekli listelerde esas itibariyle, sınıflandırıldıkları gümrük tarife istatistik pozisyon numaraları itibariyle belirlenmiştir.

            Bu kapsamda, ÖTV'ye tabi araçların yer aldığı Özel Tüketim Vergisi Kanunu eki (II) sayılı listede, "87.03 Binek otomobilleri ve esas itibariyle insan taşımak üzere imal edilmiş diğer motorlu taşıtlar (87.02 pozisyonuna girenler hariç) (steyşın vagonlar ve yarış arabaları dahil) [Yalnız binek otomobilleri, steyşın vagonlar, yarış arabaları, arazi taşıtları vb., (Para arabaları dahil), motorlu karavanlar, elektrik, gaz, güneş enerjili vb. motorlu taşıtlar.] [Ambulanslar, mahkum taşımaya mahsus arabalar, cenaze arabaları, itfaiye öncü arabaları gibi özel amaçla yapılmış motorlu taşıtlar, özellikle kar üzerinde hareket etmek için dizayn edilmiş sıkıştırma ateşlemeli içten yanmalı pistonlu motorlu olanlar (dizel veya yarı dizel) veya kıvılcım ateşlemeli içten yanmalı pistonlu motorlu taşıtlar, diğerleri (Golf arabaları vb. taşıtlar) hariç]" sırası yer almaktadır.

            Dolayısıyla, 87.03 tarife pozisyonunda sınıflandırılan "Ambulanslar, mahkum taşımaya mahsus arabalar, cenaze arabaları, itfaiye öncü arabaları gibi özel amaçla yapılmış motorlu taşıtlar" parantez içi hükümle ÖTV'nin konusu dışında tutulmuştur.

            Öte yandan, bir eşyanın Türk Gümrük Tarife Cetvelinin hangi tarife pozisyonu kapsamında sınıflandırılacağının belirlenmesinde yetkili kurum Gümrük ve Ticaret Bakanlığı olup, yükümlülerin bu yöndeki talepleri ilgili mevzuatı çerçevesinde Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Bölge Müdürlükleri tarafından sonuçlandırılmaktadır.

            Bunun yanı sıra, adı geçen Bakanlıkça yayımlanan Gümrük Tarife Cetveli İzahnamesinin 87.03 tarife pozisyonuna ilişkin kısmında, ambulans, mahkum taşımaya mahsus arabalar, cenaze arabaları gibi özel amaçla yapılmış araçların da bu pozisyona dahil olduğu belirtilmiştir.

            Buna göre, başvurunuzda belirtilen aracın Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca 87.03 tarife pozisyonunda sınıflandırılan "ambulans, mahkum taşımaya mahsus arabalar, cenaze arabaları gibi özel amaçla yapılmış araçlar" kapsamında değerlendirilmesi halinde, söz konusu araç mezkur Kanuna ekli (II) sayılı listenin 87.03 tarife pozisyonu sırasındaki parantez içi hüküm kapsamında değerlendirilecek ve ÖTV'nin konusuna girmeyecektir. 

 

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.