Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
TOKİ tarafından ihalesi yapılan işin 222 Sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu Kapsamında Damga Vergisi Muaf olup olmadığı hk. PDF Yazdır e-Posta
14 Kasım 2010

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü)

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.06.17.02-DMG-1350-719

14/11/2010

Konu

:

222 Sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu Kapsamında Damga Vergisi Muafiyeti

 

         

 

            İlgide kayıtlı dilekçenizin incelenmesinden, ... tarafından ihalesi yapılan ve iş ortaklığınız uhdesinde kalan " ... " konulu işe ait sözleşmenin 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu kapsamında damga vergisinden istisna olup olmayacağı hususunda görüş talep edildiği anlaşılmaktadır.

            Bilindiği üzere, 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde; bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olduğu, 3 üncü maddesinde; damga vergisinin mükellefinin kağıtları imza edenler olduğu; resmi dairelerle kişiler arasındaki işlemlere ait kağıtların damga vergisinin kişiler tarafından ödeneceği; 8 inci maddesinde de,bu Kanunda yazılı resmi daireden maksadın,genel ve özel bütçeli idarelerle, il özel idareleri, belediyeler ve köyler olduğu bu dairelere bağlı olup ayrı tüzel kişiliği bulunan iktisadi işletmelerin resmi daire sayılmayacağı hüküm altına alınmıştır.

            Mezkur Kanuna ekli  (1) sayılı tablonun  "I. Akitlerle ilgili kağıtlar"  başlıklı  bölümünün A/1 fıkrasında, belli parayı ihtiva eden mukavelenameler, taahhütnameler ve temliknamelerin binde 8,25 nispetinde damga vergisine tabi tutulacağı hükme bağlanmıştır..

            Diğer taraftan, 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanununun 83 üncü maddesinde; ilköğretimin bütün gelirleri ve 78 inci madde de belirtilen giderlerinin (personel masrafları hariç) her türlü resim ve vergiden muaf olacağı ifade edilmektedir.

            Mezkur Kanunun 78 inci maddesinde sayılan giderler ise, ilköğretim kurumlarınca yapılacak masrafları kapsamakta olup maddenin,

            (a) fıkrasında; köy, kasaba, şehir ilköğretim kurumlarının ve öğretmen lojmanlarının yapımı, tadili, esaslı onarımı, her türlü ilk tesis ve okul eşyası, ders aletleri ile arsa ve arazi istimlakleri,

            (b) fıkrasında; küçük onarımlar, okulların genel giderleri, yoksul öğrencilere parasız olarak verilecek okul kitapları ve ders levazımı bedeli, öğrencilerin yiyecek, giyecek noksanlarının telafisi, esaslı hastalıkların tedavisi, pansiyonlu ilkokulların ve tamamlayıcı kursların ve sınıfların masrafları gibi her türlü giderler,

            ilköğretimin gideri olarak sayılmıştır.

            222 sayılı Kanununun 83 üncü maddelerinde yer alan söz konusu muafiyet hükmünün uygulanmasına ilişkin açıklamaların yapıldığı Bakanlığımızın 22.10.1998 tarihli ve 37904 sayılı genel yazısında, ilköğretim kurumlarının ve öğretmen evlerinin yapımı, tadili, onarımı ile okul eşyası, ders aletleri tedariki ve arsa veya arazi iktisabı için yapılacak harcamalara ait olmak ve bir tarafı ilköğretim idaresi teşkil etmek kaydıyla, düzenlenen sözleşmelerin ve ihale kararlarının damga vergisine tabi tutulmayacağı; ancak ilköğretimin değil müteahhitlerin gideri mahiyetinde bulunan, hakediş ve avanslarla ilgili makbuzların damga vergisinin, 488 sayılı Kanuna ekli (1) sayılı tablonun IV/1-a fıkrası bölümü uyarınca müteahhitler tarafından ödeneceği ifade edilmiştir.

            Buna göre, 222 sayılı Kanun kapsamında yürütülen bir hizmete ilişkin olarak düzenlenen ihale kararı ve sözleşmelerin, bir tarafını ilköğretim idaresi teşkil etmek kaydıyla damga vergisinden istisna edilmesi gerekmektedir.  

            Konu ile ilgili olarak dilekçeniz ekinde yer alan bilgi ve belgelerin tetkikinde, Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından ihalesi yapılan " ... İnşaatı İşleri" işine ilişkin olarak Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı ile İş Ortaklığınız arasında sözleşmenin imzalandığı anlaşılmıştır.

            Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde, ... tarafından ihalesi yapılan işe yönelik olarak imzalanan sözleşmede ilköğretim idaresi taraf olarak temsil edilmediğinden, 222 sayılı Kanunun 78 ve 83 üncü madde hükmü kapsamında değerlendirilmesi mümkün bulunmayan söz konusu sözleşmenin damga vergisine tabi tutulması gerekmektedir.

 

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

Vergi Dairesi Başkanı a.

Grup Müdürü V.

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.