Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Çağrı Üzerine Çalışmaya Dayalı İş Sözleşmelerinde Sigortalıların Prim Gün Sayısı Nasıl Hesaplanır? PDF Yazdır e-Posta
28 Eylül 2015

Image

Kısmi süreli iş sözleşmesi, işçinin normal haftalık çalışma süresinin tam süreli iş sözleşmesiyle çalışan emsal işçiye göre önemli ölçüde daha az belirlendiği bir sözleşme türüdür. Kısmi süreli iş sözleşmelerine istinaden, işyerinde tam süreli iş sözleşmesi ile yapılan emsal çalışmanın üçte ikisi oranına kadar yapılan çalışma kısmi süreli çalışmadır.

Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği’nin 101. maddesinin üçüncü ve dördüncü fıkralarında kısmi süreli iş sözleşmesine istinaden çalıştırılan sigortalıların prim gün sayılarının ne şekilde hesaplanacağı açıklanmıştır. Buna göre, iş sözleşmesinde sigortalının günlük, haftalık veya aylık olarak kaç saat çalışacağı belirtilmiş ise;

  • 4857 sayılı İş Kanunu’na tabi çalışan bir sigortalının ay içindeki toplam çalışma süresi 7,5’e bölünmek suretiyle,
  • 854 sayılı Deniz İş Kanunu veya 5953 sayılı Basın Mesleğinde Çalışanlarla Çalıştıranlar Arasındaki Münasebetlerin Tanzimi Hakkında Kanun’a tabi çalışan bir sigortalının ay içindeki toplam çalışma süresi 8’e bölünmek suretiyle hesaplanacak, bu şekilde yapılacak hesaplamalardaki küsuratlar ise 1 gün kabul edilecektir.

4857 sayılı Kanun’un 14. maddesinde, yazılı sözleşme ile işçinin yapmayı üstlendiği işle ilgili olarak kendisine ihtiyaç duyulması halinde iş görme ediminin yerine getirileceğinin kararlaştırıldığı iş ilişkisinin, çağrı üzerine çalışmaya dayalı kısmi süreli iş sözleşmesi olduğu öngörülmüştür.

Çağrı üzerine çalışmalarda, hafta, ay veya yıl gibi bir zaman dilimi içinde işçinin ne kadar süreyle çalışacağını taraflar belirlemedikleri takdirde haftalık çalışma süresi 20 saat kararlaştırılmış sayılmakta ve belirlenen sürede işçi çalıştırılsın veya çalıştırılmasın 20 saatlik ücrete kazanmaktadır.

Kanun’da çağrı üzerine çalışmada, çalışma süresini taraflar belirlemediği takdirde haftalık çalışma süresi 20 saat olarak belirlenmiş olmasına rağmen Sosyal Güvenlik Kurumu’na yapılan bildirimler aylık olarak yapıldığından, haftalık 20 saatlik çalışma süresinin 28-29-30 ve 31 gün çeken aylarda kaç gün kabul edileceği hususu kimi zaman tereddüt konusu olabilmektedir.

Bu bağlamda, çağrı üzerine çalışmalarda çalışma süresini taraflar belirlemediği takdirde haftalık (7 günlük) çalışma süresinin 20 saat olduğundan yola çıkılarak, sigortalıların prim gün sayısının ayın kaç gün çektiğine bakılarak haftalık 20 saate kıyasen hesaplanması icap etmektedir. Eyüp Sabri Demirci Yaklaşım / Eylül 2015 / Sayı: 273

 


Bu makalede yer alan açıklamalar, yazarının konu hakkındaki kişisel görüşünü yansıtmaktadır. Makaledeki bilgi ve açıklamalardan dolayı Özdoğrular smmm ltd. şti./Mehmet Özdoğru ve/veya ozdogrular.com./com.tr' ye sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.