Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İkameti Değişen Kişi Yeniden Gelir Testi Yaptırmak Zorunda mı? PDF Yazdır e-Posta
25 Eylül 2015

Image

Ülkemizde ikamet eden ve Türk vatandaşı olan kişilerin ödeyecekleri GSS prim miktarları, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından yapılan gelir testi sonucuna göre belirlenmektedir.

Gelir testi başvuruları, makalemizin üstteki bölümlerinde açıkladığımız yönetmelik ve genelgeye göre, kişinin ikametinin bağlı olduğu vakfa yapılması gerekmektedir. Mevzuatta, ikameti değişen kişinin zorunlu olarak gelir testi yaptırması veya var olan gelir testini yenilemesi şeklinde bir zorunluluk bulunmamaktadır.

Ancak, ikameti değişen kişiler, yeni taşındıkları vakfa, SYD Vakıflarının sistemi üzerinden, “gelir testi görevi” olarak gözükmektedir. Bu nedenle, ister vakıf görevlisi isterse vatandaş, önceki ikametinde yaptırdığı gelir testini yenileyebilir.

İkamet değişikliği, aynı zamanda bir gelir değişikliğidir. Bu nedenle, önceki ikametinde yaptırdığı gelir testi nedeniyle G2, G1 veya G3 düzeyinde GSS primi ödeyen bir kişi, ikametinin değişmesi durumunu gerekçe göstererek, yeni ikametinde yeni bir gelir testi yaptırıp, ödemekte olduğu GSS prim miktarını düşürebilir. Derda AKCAN E-Yaklaşım / Eylül 2015 / Sayı: 273


Bu makalede yer alan açıklamalar, yazarının konu hakkındaki kişisel görüşünü yansıtmaktadır. Makaledeki bilgi ve açıklamalardan dolayı Özdoğrular smmm ltd. şti./Mehmet Özdoğru ve/veya ozdogrular.com./com.tr' ye sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.