Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Platformlu kayar kasa kamyon sahibinin bu faaliyeti dolayısıyla basit usulden faydalanıp faydalanamayacağı hk. PDF Yazdır e-Posta
25 Haziran 2015

T.C.

GELİR İDARESİ   BAŞKANLIĞI

ANKARA VERGİ   DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef   Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü)

 

 

 

Sayı

:

38418978-120[46-15/4]-693

25/06/2015

Konu

:

Platformlu kayar kasa kamyon sahibinin bu faaliyeti   dolayısıyla basit usulden faydalanıp faydalanamayacağı hk.

 

 

 

 

 

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda; şehir içinde platformlu kayar kasa kamyonunuzla arızalanan ve kaza yapan araçların servislere ve tamirhanelere nakliyesini şehir dışına çıkmamak kaydıyla gerçekleştirmek istediğinizi ve daha önce vergi mükellefiyetinizin bulunmadığını belirterek, söz konusu faaliyetiniz nedeniyle basit usulden faydalanıp faydalanamayacağınız hususunda Başkanlığımız görüşünü talep etmektesiniz.

 

            193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 37 nci maddesinde, her türlü ticari ve sınaî faaliyetlerden doğan kazançların ticari kazanç olduğu belirtildikten sonra, ticari kazancın, Vergi Usul Kanunu hükümlerine ve Gelir Vergisi Kanununda yazılı gerçek (Bilânço veya işletme hesabı esası) veya basit usullere göre tespit edileceği hükme bağlanmıştır.

 

            Diğer taraftan, aynı Kanunun 46 ncı maddesinde, 47 ve 48 inci maddelerde yazılı şartları topluca haiz olanların ticari kazançlarının basit usulde tespit olunacağı belirtilmiş, anılan maddelerde ise basit usule tabi olmanın genel ve özel şartları açıklanmıştır.

 

             Aynı Kanunun 51 inci maddesinde de basit usulün hududu gösterilmiş olup, 10 uncu bendinde; "Şehirlerarası yük ve yolcu taşımacılığı yapanlar ile treyler, çekici ve benzerlerinin sahip veya işleticileri (Yapısı itibariyle sürücüsünden başka ondört ve daha aşağı oturma yeri olan ve insan taşımaya mahsus motorlu kara taşıtları ile yolcu taşıyanlar hariç)" nin basit usulden faydalanamayacakları hükme bağlanmıştır.

 

            Öte yandan, ilgide kayıtlı özelge talep formunuz ve ekindeki araç ruhsatı örneğinin tetkikinden, sahibi bulunduğunuz platformlu kayar kasa kamyonunuzla arızalanan ve kaza yapan araçları servislere ve tamirhanelere nakliye faaliyetinde bulunacağınız, söz konusu aracın cinsinin ise kamyon (kurtarıcı) olduğu anlaşılmıştır.

 

            Bu hükümlere göre, kurtarıcı (çekici) vasfına sahip platformlu kayar kasa kamyonunuzla arızalanan ve kaza yapan araçları servislere ve tamirhanelere nakliye faaliyetiniz nedeniyle, Gelir Vergisi Kanununun 51 inci maddesinin 10 numaralı bendi hükmü uyarınca basit usulde vergilendirmeden yararlanmanız mümkün bulunmamaktadır.

 

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 (*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.