Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
E-imza ile notere gitmeden belge alma imkânı geliyor PDF Yazdır e-Posta
13 Eylül 2015

Image

İnternette her tür resmi işlemin hem zamandan hem kağıttan tasarruf edilerek yapılabilmesini sağlayan elektronik imza kanunu 2004'ten bu yana yürürlükte.

Aradan geçen 11 senede elektronik imza kullanımı sürekli arttı. Yakın zamanda ise vatandaşlar noter huzurunda olmadan işlem yapabilecek ve çeviri, tescil, defter onayı gibi işlemlerini fiziki belge düzenlemeden elektronik ortamda gerçekleştirebilecek.

Türkiye'de ilk elektronik imzayı üreten E-Güven Genel Müdürü Can Orhun, şu an e-imza ile patent, ikametgah taşıma ve iş yeri adresi değiştirme gibi işlemlerin farklı platformlar üzerinden kolayca yapılabildiğini kaydederek, “Yakında e-imza ile notere gitmeden işlem yapılmaya başlanacak. Böylece vatandaşlar çeviri, tescil, defter onayı gibi işlemlerini e-imza ile fiziki olarak belge düzenlemeyerek sadece elektronik ortamda saklayabilecek. Kamu kurumları ve şirketlerin yanı sıra bireyler tarafından e-imzanın kullanım alanları da genişliyor. E-imza ve mobil imza ile doküman indirme sayısı idareden fiziken doküman alma sayısının yaklaşık iki katı oldu.” açıklamasını yaptı. 2018 yılı itibarıyla e-devlet kullanıcı sayısının 30 milyon, hizmet kaleminin ise 3 bin olmasının hedeflendiğini söyleyen Orhun, “Bugün sadece biz e-imza ile ayda ortalama 10 milyon doğrulama ve 550 bin imzalama işlemi yapıyoruz. E-imza ile devlet vatandaşa, şirketler de müşterilerine daha iyi hizmet veriyor.” şeklinde konuştu. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) 2015 ikinci çeyrek raporuna göre 2015 Haziran sonu itibarıyla 1 milyon 465 bin elektronik imza ve 370 bin mobil imza olmak üzere toplam 1 milyon 835 bin elektronik sertifika oluşturuldu. 2015 yılının ikinci çeyreğinde ise bir önceki döneme göre elektronik imza sayısı yüzde 5,5, mobil imza sayısı yüzde 0,9 arttı. Kamu kurumlarıyla yapılan işlemlerde, bankacılık ve sigortacılık işlemlerinde, e-devlet, e-iş ve e-ticaret uygulamalarında, elektronik posta ve kanun kapsamındaki hukuki işlemlerde kullanılabilen elektronik imza, elle atılan ıslak imza ile aynı hukuki geçerliliğe sahip.

http://www.zaman.com.tr/ekonomi_e-imza-ile-notere-gitmeden-belge-alma-imkani-geliyor_2316206.html

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.