Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İl Özel İdaresi tarafından alınan ihale kararı ve düzenlenen sözleşmenin damga vergisi hk. PDF Yazdır e-Posta
09 Aralık 2011

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ESKİŞEHİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.26.15.01-DMG-62-2-13-126

09/12/2011

Konu

:

Damga Vergisi

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formu ve eklerinin incelenmesinden, Eskişehir İl Özel İdaresi ile firmanız arasında imzalanan ve ödeneği il özel idaresinde bulunan ... Toplum Sağlık Merkezi inşaatı yapım işine ilişkin sözleşmenin ve ihale kararının damga vergisine tabi olup olmadığı hususunda görüş talep edildiği anlaşılmaktadır.

            488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olduğu; 3 ncü maddesinde, damga vergisinin mükellefinin kağıtları imza edenler olduğu, resmi daireler ile kişiler arasındaki işlemlere ait kağıtların damga vergisini kişilerin ödeyeceği; 8 nci maddesinde, bu kanunda yazılı resmi daireden maksadın genel ve özel bütçeli idarelerle il özel idareleri, belediyeler ve köyler olduğu, bu dairelere bağlı olup ayrı tüzel kişiliği bulunan iktisadi işletmelerin resmi daire sayılmayacağı hükme bağlanmıştır.

            Mezkur Kanuna ekli (1) sayılı tablonun "I-Akitlerle ilgili kağıtlar" başlıklı bölümünün A/1 fıkrasında, belli parayı ihtiva eden mukavelenameler, taahhütnameler ve temliknamelerin binde 7,5 nispetinde; "II- Kararlar ve mazbatalar" başlıklı bölümünün 2 nci maddesinde ise, İhale Kanunlarına tabi olan veya olmayan resmi daire ve kamu tüzel kişiliğini haiz kurumların her türlü ihale kararlarının binde 4,5 nispetinde damga vergisine tabi tutulacağı hükmüne yer verilmiştir. 2009/15725 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 1/1/2010 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere damga vergisi oranları, Kanuna ekli (1) sayılı tablonun I/A-1 fıkrasındaki kağıtlar için binde 8,25; II/2 maddesindeki kağıtlar için binde 4,95 olarak belirlenmiştir.

             Diğer taraftan, 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanununun "İl Özel İdarelerine Tanınan Muafiyetler" başlıklı 8 inci maddesinde, "İl özel idaresinin kamu hizmetine ayrılan veya kamunun yararlanmasına açık, gelir getirmeyen taşınmaz malları ile bunların inşa ve kullanımları katma değer vergisi ve özel tüketim vergisi hariç her türlü vergi, resim, harç, katkı ve katılma paylarından muaftır." hükmüne yer verilmiştir.

            Buna göre, 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanununun 8 inci maddesi, il özel idaresinin kamu hizmetine ayrılan veya kamunun yararlanmasına açık, gelir getirmeyen taşınmaz mallarına ilişkin muafiyetini düzenlenmekte olup, söz konusu madddede  il özel idaresinin taraf olduğu kâğıtlar bakımından herhangi bir istisna öngörülmemiştir. Dolayısıyla il özel idaresi tarafından ihale edilen işe ilişkin kağıtlar yönünden şirketinizin bir muafiyeti bulunmamaktadır.

             Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde, resmi daire olarak damga vergisi ödeme mükellefiyeti bulunmayan Eskişehir İl Özel İdaresi tarafından ihale edilen ... Toplum Sağlığı Merkezi binası yapım işi ile ilgili alınan ihale kararı ve düzenlenen sözleşmenin damga vergisine tabi tutulması ve verginin tamamının şirketinizce ödenmesi gerekmektedir.

 

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.