Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Sözleşmenin Tarafı Olan Mükelleflerin Her İkisinin de Sürekli Damga Vergisi Mükellefiyeti Bulunması Halinde Damga Vergisinin Ne Şekilde Beyan Edilip Ödeneceği Hk. PDF Yazdır e-Posta
13 Aralık 2011

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İZMİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

MÜKELLEF HİZMETLERİ KDV VE DİĞER VERGİLER GRUP MÜDÜRLÜĞÜ

 

Sayı   :B.07.1.GİB.4.35.17.02-032-717

13/12/2011

Konu : Sözleşmenin Tarafı Olan Mükelleflerin Her İkisinin de Sürekli Damga Vergisi Mükellefiyeti Bulunması Halinde Damga Vergisinin Ne Şekilde Beyan Edilip Ödeneceği Hk.

 

... İL ÖZEL İDARESİNE

 

İlgi :   .... tarihli özelge talep formu.

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzun incelenmesinden, idareniz yatırım programlarında bulunan ve ihalesi yapılan .... inşaatı işinin yüklenicisinin ... A.Ş. olduğu, adı geçen şirketin, sürekli damga vergisi mükellefiyetinden dolayı bu işle ilgili olarak alınan ihale kararı ve düzenlenen sözleşmeye ait damga vergisini bağlı bulunduğu vergi dairesine beyan edip ödemek istediği belirtilerek söz konusu kağıtlara ait damga vergisinin beyan ve ödenmesine ilişkin görüş talep edildiği anlaşılmaktadır.

488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olduğu; 3 üncü maddesinde, damga vergisinin mükellefinin kağıtları imza edenler olduğu, resmi dairelerle kişiler arasındaki işlemlere ait kağıtların damga vergisini kişilerin ödeyeceği; 8 inci maddesinde, bu Kanunda yazılı resmi daireden maksatın, genel ve özel bütçeli idarelerle, il özel idareleri, belediyeler ve köyler olduğu, bu dairelere bağlı olup ayrı tüzel kişiliği bulunan iktisadi işletmelerin resmi daire sayılmayacağı hükme bağlanmıştır.

Mezkur Kanunun 22 nci maddesinde, "Makbuz karşılığı ödemelerde Damga Vergisi;

a) Maliye Bakanlığınca belirlenen mükellefler, kurum ve kuruluşlar tarafından bir ay içinde düzenlenen kağıtların vergisi, ertesi ayın yirminci (371 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği uyarınca yirmiüçüncü) günü akşamına kadar vergi dairesine bir beyanname ile bildirilir ve yirmialtıncı günü akşamına kadar ödenir.

b) (a) bendi dışındaki hallerde, kâğıdın düzenlendiği tarihi izleyen onbeş gün içinde vergi dairesine bir beyanname ile bildirilir ve aynı süre içinde ödenir.

Maliye Bakanlığı, bu maddenin uygulanmasına ilişkin usûl ve esasları belirlemeye, lüzum göreceği işlemlere ilişkin kâğıtlara ait verginin yukarıdaki sürelere bağlı kalmaksızın ve beyanname aranmaksızın kâğıdın düzenlenmesinden önce veya noterlerce işleme tâbi tutulması sırasında ödenmesi zorunluluğunu getirmeye, vergiyi işlem anında ilgili kamu kurum veya kuruluşuna makbuz karşılığı ödettirmeye yetkilidir"; 24 üncü maddesininin üçüncü fıkrasında da; "22 nci maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında bulunanlar, taraf oldukları işlemlere ilişkin kâğıtlara ait verginin beyan ve ödenmesinden sorumludurlar. Verginin ödenmemesi veya noksan ödenmesi durumunda vergi, ceza ve fer'ileri, vergi için diğer işlem taraflarına rücu hakkı olmak üzere, bu fıkrada belirtilen kişilerden alınır'" hükümlerine yer verilmiştir.

Mezkur Kanuna ekli (1) sayılı tablonun ''I-Akitlerle ilgili kağıtlar'' başlıklı bölümünün A/1 fıkrasında, belli parayı ihtiva eden mukavelenameler, taahhütnameler ve temliknamelerin; "II.Kararlar ve mazbatalar" başlıklı bölümünün 2 nci maddesinde, ihale kanunlarına tabi olan veya olmayan resmi daire ve kamu tüzel kişiliğini haiz kurumların her türlü ihale kararlarının damga vergisine tabi olduğu hükme bağlanmıştır. 2009/15725 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 01/01/2010 tarihinden geçerli olmak üzere damga vergisi oranı, Kanuna ekli (1) sayılı tablonun I/A-1 fıkrasındaki kağıtlar için binde 8,25; II/2 fıkrasındaki kağıtlar için 4,95 olarak belirlenmiştir.

Öte yandan, 43 Seri No.lu Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliği'nin (3.1) bölümünde, Damga Vergisi Kanununun 22 nci maddesinin son fıkrasının verdiği yetkiye istinaden Bakanlığımızca, daha önce yayımlanan 16 Seri No.lu Damga Vergisi Genel Tebliğinde sayılan kurum ve kuruluşlar arasında yer alan il özel idareleri ve anonim şirketlerin sürekli damga vergisi mükellefiyetlerinin devam etmesinin uygun görüldüğü, (3.5.1) bölümünde ise 488 sayılı Kanunun 22 nci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sürekli damga vergisi mükellefiyeti tesis ettirilmesi durumunda, damga vergisinin gelir veya kurumlar vergisi yönünden bağlı olduğu vergi dairesine beyan edilip ödenmesi uygulamasına devam edileceği hususu açıklanmıştır.

Buna göre, Damga Vergisi Kanunu uygulamasında resmi daire olan il özel idaresi ile kişi konumunda olanlar arasında yapılan işlemlerle ilgili düzenlenen kağıtlara ilişkin damga vergisinin, Kanunun 3 üncü maddesi uyarınca kişi konumunda olanlarca ödenmesi gerekmektedir.

Bu itibarla;

- İdarenizce tek taraflı olarak imzalanan ihale kararına ilişkin damga vergisinin, söz konusu vergiyi ödemekle mükellef olan ... A.Ş.'den alınarak idarenizce beyan edilip ödenmesi,

- Gerek idarenizin gerekse ... A.Ş.'nin 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 22/a bendi kapsamında sürekli damga vergisi mükellefiyeti bulunduğundan, sözleşmeye ilişkin damga vergisini taraflardan herhangi birinin beyan ederek ödemesi mümkün bulunmakta olup, verginin ödenmemesi veya noksan ödenmesi halinde, vergi ve cezanın tamamından adı geçen firma ile idarenizin de müteselsilen sorumlu tutulması,

gerekmektedir.

 

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

Vergi Dairesi Başkanı a.

Grup Müdürü