Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Bağlantı Anlaşmaları ve eki tesis sözleşmelerinin 4628 sayılı Kanun Kapsamında Damga Vergisinden İstisna Olup Olmadığı hk. PDF Yazdır e-Posta
21 Aralık 2011

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü)

 

Sayı :B.07.1.GİB.4.06.17.02-DMG-1520-1152

21/12/2011

Konu : Bağlantı Anlaşmaları ve eki tesis sözleşmelerinin 4628 sayılı Kanun Kapsamında Damga Vergisinden İstisna Olup Olmadığı hk.

....

İlgi :    .../.../2010 tarihli ve ... evrak kayıt sayılı dilekçeniz.

 

İlgide kayıtlı özelge talep formu ve eklerinin incelenmesinden, ... İlçesinde kurulmakta olan rüzgar enerjisine dayalı ... projesine ilişkin Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan (EPDK) alınmış şirketinize ait 49 yıl süreli elektrik üretim lisansı bulunduğu belirtilerek, Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi (TEİAŞ) ile şirketiniz arasında düzenlenen bağlantı anlaşmalarının 4628 sayılı Elektrik Piyasası Kanunun geçici 14 üncü maddenin (c) bendi kapsamında damga vergisinden istisna olup olmadığının sorulduğu anlaşılmıştır.

488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olduğu; 3 üncü maddesinde, damga vergisinin mükellefinin kağıtları imza edenler olduğu, resmi dairelerle kişiler arasındaki işlemlere ait kağıtların damga vergisini kişilerin ödeyeceği hüküm altına alınmıştır.

Kanuna ekli (1) sayılı tablonun "LAkitlerle ilgili kağıtlar" başlıklı bölümünün A/1 fıkrasında, belli parayı ihtiva eden mukavelenameler, taahhütnameler ve temliknamelerin binde 7,5 nispetinde damga vergisine tabi olduğu hükme bağlanmıştır. 2009/15725 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 01/01/2010 tarihinden geçerli olmak üzere Kanuna ekli (1) sayılı tablonun I/A-1 fıkrasındaki kağıtlara ilişkin damga vergisi oranı binde 8,25 olarak belirlenmiştir.

4628 sayılı Elektrik Piyasası Kanununun geçici 14 üncü maddesinde,

"b) Herhangi bir dağıtım merkezine bağlanmadan doğrudan iletim tesisi şalt sahalarının dağıtım gerilimi seviyesindeki fiderlerine doğrudan bağlanması Kurul tarafından uygun görülen ve sadece ilgili üretim tesisinin şebekeye bağlanması amacıyla tesis edilecek olan bağlantı hatları, üretim faaliyeti gösteren ilgili tüzel kişiler tarafından tesis edilir ve bu tesisler münhasıran söz konusu üretim tesisinin üretiminin nakli için kullanıldığı sürece bu tüzel kişiler tarafından işletilir. Bu konuya ilişkin bağlantı ve sistem kullanım anlaşmaları Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi ile yapılır. Bu tesisler için kamulaştırılan taşınmazlar Hazine adına tescil edilir. Bu bağlantı hatlarının üretim faaliyeti gösteren başka bir tüzel kişi tarafından da kullanılması veya dağıtım sistemi ile irtibatlanması halinde hatlar, Maliye Bakanlığının görüşü alınmak kaydıyla ilgili dağıtım şirketine devredilir. Bu tesislerin devrine ilişkin usul ve esaslar Kurum tarafından yayımlanacak bir tebliğ ile düzenlenir.

31/12/2015 tarihine kadar, üretim tesislerinin sisteme bağlantısı için yeni iletim tesisi ve bu tesisin sisteme bağlanabilmesi için yeni iletim hatlarının yapılmasının gerekli olduğu hallerde; bu tesislerin yapımı için Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketinin yeterli finansmanının mevcut olmaması durumunda, söz konusu yatırımlar, bu tesise bağlantı talebinde bulunan tüzel kişi veya kişilerce müştereken yapılabilir veya finanse edilebilir. Yapılan yatırımın tutarı ilgili tüzel kişi veya kişiler ile Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi arasında yapılacak tesis sözleşmesi ile bağlantı ve sistem kullanım anlaşmaları çerçevesinde geri ödenir. Geri ödeme süresi en fazla on yıldır. Bu konuya ilişkin usul ve esaslar Kurum tarafından çıkarılacak tebliğ ile düzenlenir.

c) 31/12/2012 tarihine kadar işletmeye girecek üretim ve otoprodüktör lisansı sahibi tüzel kişilere aşağıdaki teşvikler sağlanır:

2)Üretim tesislerinin yatırım döneminde, üretim tesisleriyle ilgili yapılan işlemler ve düzenlenen kâğıtlar damga vergisi ve harçtan müstesnadır."

hükümleri yer almaktadır.

Mezkur Kanunun 1 inci maddesinin 30 numaralı bendinde üretim tesisinin, elektrik enerjisinin üretildiği tesisler olduğu; 31 numaralı bendinde iletim tesisinin, üretim tesislerinin 36 kV üstü gerilim seviyesinden bağlı olduğu noktalardan itibaren iletim şalt sahalarının orta gerilim fiderleri de dahil olmak üzere dağıtım tesislerinin bağlantı noktalarına kadar olan tesisler olduğu; 40 numaralı bendinde ise bağlantı ve sistem kullanım anlaşmalarının, ilgili bağlantı ve sistem kullanım tarifesinin fiyatları, hükümleri ve şartlarını içeren ve bir üretim şirketi, otoprodüktör, otoprodüktör grubu, dağıtım şirketi ya da tüketicilerin iletim sistemine ya da bir dağıtım sistemine erişmeleri ya da bağlantı yapmaları için ilgili kullanıcıya özgü koşul ve hükümleri kapsayan anlaşmalar olduğu hükme bağlanmıştır.

Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliğinin 7 nci maddesinin dördüncü fıkrasında, üretim, otoprodüktör ve otoprodüktör grubu lisansları için yapılacak başvurularda; lisansa konu olan üretim tesisinin özellikleri dikkate alınarak hazırlanan ve tesisin tamamlanma tarihine kadar olan süreci kapsayan bir termin programının sunulması ve bu program kapsamındaki tesis tamamlanma tarihinin Kurum tarafından uygun bulunmasının esas olacağı; 10 uncu maddesinin onikinci fıkrasında, üretim, otoprodüktör ve otoprodüktör grubu lisansları için Kurum tarafından uygun bulunan tesis tamamlanma tarihi ve süresinin lisanslara derç edileceği, tesis tamamlanma tarihinin belirlenmesine esas tesis tamamlanma süresinin, diğer mevzuat gereği alınması gereken izinler ve kamulaştırma, irtifak hakkı tesisi veya kiralama işlemlerini kapsayan yerleşim yeri teminine ilişkin süreleri içeren inşaat öncesi süre ile lisans kapsamındaki üretim tesisinin niteliğine göre belirlenen inşaat süresi toplamından oluşacağı; 12 nci maddesinin altıncı fıkrasında ise üretim tesisinin, geçici kabulün yapıldığı tarihte tamamlanmış olacağı belirtilmiştir.

Bu itibarla, 4628 sayılı Kanunun geçici 14 üncü maddesinin (c) fıkrasının (2) numaralı bendi uyarınca, 31/12/2012 tarihine kadar işletmeye girecek üretim tesislerinin yatırım döneminde ve sadece üretim tesisleriyle ilgili olarak, lisans belgesi sahibi firmalarla diğer firmalar arasında düzenlenen kağıtlara ve yapılan işlemlere, yatırım döneminde üretim tesisleriyle ilgili olduklarının tevsiki kaydıyla damga vergisi istisnası uygulanacaktır.

Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde, yazınız ekinde yer alan TEİAŞ ile şirketiniz arasında düzenlenen bağlantı anlaşmalarının, 4628 sayılı Kanunun geçici 14 üncü maddesinin c/2 bendi çerçevesinde, bizatihi üretim tesislerinin yatırım döneminde üretim tesisleriyle ilgili olarak düzenlendiğinin tevsiki kaydıyla damga vergisine tabi tutulmaması gerekmektedir.

Diğer taraftan, bağlantı anlaşmasının eki tesis sözleşmelerinin, iletim sistemi varlıklarının tesisine ilişkin genişleme yatırımının veya yeni yatırımın kullanıcı tarafından TEİAŞ adına yapılmasına veya finansmanının sağlanmasına ilişkin olduğu dolayısıyla bağlantı anlaşmasına istinaden TEİAŞ tarafından inşa edilmesi gereken iletim sistemi varlıkları ile ilgili olarak düzenlendikleri dikkate alındığında, söz konusu sözleşmelerin damga vergisinden istisna tutulması mümkün bulunmamaktadır.

 

Bilgi edinilmesini rica ederim.

Vergi Dairesi Başkanı a.

Grup Müdürü V.