Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Araştırma görevlisinin başka bir üniversitede yapacağı yüksek lisans için bağlı olduğu üniversiteye vereceği kefalet senedinin damga vergisine tabi olmadığı hk. PDF Yazdır e-Posta
21 Aralık 2011

 T.C.

AMASYA VALİLİĞİ

Defterdarlık Gelir Müdürlüğü

 

Sayı :B.07.4.DEF.0.05.10.00-2010/DA-9-34

21/12/2011

Konu : Araştırma görevlisinin başka bir üniversitede yapacağı yüksek lisans için bağlı olduğu üniversiteye vereceği kefalet senedinin damga vergisine tabi olmadığı hk.

 

İlgi :    ... tarih ve ... sayılı özelge talep formunuz.

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzun incelenmesinden, ... Üniversitesinde araştırma görevlisi olarak görev yaptığınız, yüksek lisans eğitiminiz için başka bir üniversiteye görevlendirmenizin yapılacağı için ... Üniversitesi tarafından kefalet senedi düzenleneceği belirtilerek imzalayacağınız kefalet senedinin damga vergisinden istisna olup olmadığı hususunda görüş talep edildiği anlaşılmıştır.

488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olduğu; bu Kanundaki kağıtlar teriminin, yazılıp imzalanmak veya imza yerine geçen bir işaret konmak suretiyle düzenlenen ve herhangi bir hususu ispat veya belli etmek için ibraz edebilecek belgeler ile elektronik imza kullanmak suretiyle manyetik ortamda ve elektronik veri şeklinde oluşturulan belgeleri ifade edeceği; 3 üncü maddesinde damga vergisi mükellefinin kağıtları imzalayanlar olduğu; 9 uncu maddesinde, Kanuna ekli (2) sayılı tabloda yazılı kağıtların vergiden istisna olduğu hükme bağlanmıştır.

Mezkur Kanuna ekli (2) sayılı tablonun "II- Öğrenciler ve askerlerle ilgili kağıtlar" başlıklı bölümünün (1) numaralı fıkrasında; "Çıraklık ve Meslek Eğitimi Kanunu kapsamındaki çıraklık sözleşmeleri ile öğrenim kredisi ve burs almak, öğrenci yurduna girmek ve öğrenim, staj, ihtisas ve benzeri gayelerle öğrencilerle velileri tarafından okul ve yurt idarelerine veya ilgili kuruluşlara verilen taahhütnameler ve bunlarla ilgili kefaletnameler" in damga vergisinden istisna olduğu hükmüne yer verilmiştir.

Buna göre, gerek yurt içinde, gerekse yurt dışında öğrenim, staj, ihtisas, kurs, mesleki araştırma, yüksek lisans yapma ve benzeri gayelerle gerek öğrenciler ve velileri, gerekse ilgili kişiler tarafından okul idareleri veya okul idareleri dışında kalan diğer kuruluşlara verilmek üzere düzenlenecek olan taahhütnameler ve bunlarla ilgili kefaletnameler damga vergisinden istisna olduğundan, başka bir üniversitede yapacağınız yüksek lisans eğitimi nedeniyle Amasya Üniversitesine verilecek kefalet senedinin damga vergisine tabi tutulmaması gerekmektedir.

 

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

Defterdar

 

(*)   Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413 .maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**) İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir. (***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.