Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Savunma Sanayi Müsteşarlığınca savunma sanayi açısından önem arzettiği belirtilen savunma araç ve gereçlerini üreten yerli imalatçı firmanın sahip olduğu vergi resim harç istisnası belgesi kapsamında yararlanacağı damga vergisi istisnası hk. PDF Yazdır e-Posta
17 Temmuz 2012

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü)

Sayı   :B.07.1.GİB.4.06.17.02-155[Ek:2-2012/247]-750

17/07/2012

Konu : Savunma Sanayi Müsteşarlığınca savunma sanayi açısından önem arzettiği belirtilen savunma araç ve gereçlerini üreten yerli imalatçı firmanın sahip olduğu vergi resim harç istisnası belgesi kapsamında yararlanacağı damga vergisi istisnası hk.

...

İlgi :   2012 tarih ve evrak kayıt sayılı özelge talep formu.

 

İlgide kayıtlı özelge talep formu ve eklerinin incelenmesinden, ... Fabrikası Müdürlüğünün "35.000 adet ... Alımı İşi" ihalesinin şirketiniz uhdesinde kaldığı, ihale konusu iş ile ilgili olarak Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğünden 2011 tarihli ve 36 ay süreli Vergi, Resim ve Harç İstisnası Belgesi alındığı belirtilerek, alınan ihale kararı ve düzenleneceği belirtilen sözleşmenin söz konusu belge kapsamında damga vergisinden istisna olup olmadığı hususunda görüş talep edildiği anlaşılmıştır.

488 sayılı Damga Vergisi Kanununun Ek 2 ve 492 sayılı Harçlar Kanununun Ek 1 inci maddelerinde, döviz kazandırıcı faaliyetlere ilişkin işlemlerin harçtan bu işlemler nedeniyle düzenlenen kağıtların damga vergisinden müstesna olduğu, döviz kazandırıcı faaliyetlerin neler olduğu ve bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esasların Maliye Bakanlığı ile Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından birlikte tespit edileceği hüküm altına alınmıştır.

Mezkur Kanun hükümlerinin uygulanmasına ilişkin usul ve esasların belirlendiği Döviz Kazandırıcı Faaliyetlerde Damga Vergisi ve Harç İstisnası Uygulaması Hakkında (1) Seri No.lu Tebliğde döviz kazandırıcı faaliyet tanımının, ihracat ile bu Tebliğde sayılan diğer döviz kazandırıcı faaliyetleri kapsayacağı belirtilmektedir.

Döviz Kazandırıcı Faaliyetlerde Damga Vergisi ve Harç İstisnası Uygulaması Hakkında (1) Seri No.lu Tebliğin (4) Seri No.lu Tebliğ ile değişik "3.2. Diğer Döviz Kazandırıcı Faaliyetler" başlıklı bölümünde;

"3.2.3. Savunma Sanayi Müsteşarlığınca Savunma Sanayi açısından önem arzettiği belirtilen savunma araç ve gereçlerini üreten yerli imalatçı firmaların, ülkenin savunması ile ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına üreterek yapacakları satış ve teslimleri,"

döviz kazandırıcı faaliyet olarak belirtilmekte, Mezkur Tebliğin "4. Uygulamaya îlişkin Esaslar " başlıklı bölümünde de;

"4.1. (3.1.8)'de belirtilen faaliyetler için bu konuda düzenlenmiş "Dahilde İşleme İzin Belgesi"; (3.2.)de belirtilen diğer döviz kazandırıcı faaliyetler için bu konuda düzenlenmiş "Vergi Resim Harç İstisnası Belgesi"nin ibrazı üzerine, ilgili kuruluşlarca, aşağıda açıklanan usul ve esaslar çerçevesinde başka bir belge aranmaksızın re'sen damga vergisi ve harç istisnasıuygulanacaktır.

Ancak, damga vergisi ve harç istisnasının uygulanabilmesi için, vergi ve harca konu işlemin, sözü edilen belgelerin geçerlilik süresi içerisinde yapılması şarttır.

Belgenin alınmasından önce veya belgenin geçerlilik süresinin dolmasından sonra, belgeye bağlanan iş ile ilgili olarak yapılan işlemlere, damga vergisi ve harç istisnası tatbik edilmeyecektir.

düzenlemelerine yer verilmiştir.

35.000 adet ... alımı işine ilişkin Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü tarafından şirketiniz adına düzenlenen ... 2011 tarih ve ... sayılı Vergi, Resim ve Harç İstisnası Belgesinin incelenmesinden, belgenin İhracat: 2008/6 sayılı Tebliğin 6/3-b-2 maddesine istinaden düzenlendiği ve bu maddenin de Damga Vergisi Kanununun Ek 2 ve Harçlar Kanununun Ek 1 inci maddeleri hükmünün uygulanmasına ilişkin Bakanlığımızca yayımlanan (1) Seri No.lu Döviz Kazandırıcı Faaliyetlerde Damga Vergisi ve Harç İstisnası Uygulaması Hakkındaki Tebliğin (3.2.3) fıkrasına tekabül ettiği anlaşılmıştır.

Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde, vergi, resim ve harç istisnası belgesinin alındığı tarihten önce düzenlendiği anlaşılan ihale kararına (1) Seri No.lu Döviz Kazandırıcı Faaliyetlerde Damga Vergisi ve Harç İstisnası Uygulaması Hakkında Tebliğ kapsamında damga vergisi istisnası uygulanması mümkün bulunmamakla birlikte, belgede yazılı tutarı geçmemek kaydıyla, belgenin geçerlilik süresinde imzalanacak sözleşmenin damga vergisinden, yapılan işlemlerin harçtan müstesna tutulması gerekmektedir.

 

Bilgi edinilmesini rica ederim.