Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Farabi değişim programına katılacak öğrencilere yapılacak burs ödemelerine ilişkin düzenlenen kağıtların damga vergisine tabi olup olmadığı hk. PDF Yazdır e-Posta
30 Temmuz 2012

 T.C.

SİVAS VALİLİĞİ

Defterdarlık Gelir Müdürlüğü

 

Sayı   :B.07.4.DEF.0.58.10.00-2012-16-42-6

30/07/2012

Konu : Farabi değişim programına katılacak öğrencilere yapılacak burs ödemelerine ilişkin düzenlenen kağıtların damga vergisine tabi olup olmadığı hk.

......

İlgi :   .... tarih ve ... sayılı yazınız.

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunun incelenmesinden, Farabi değişim programına katılan öğrencilere katılım süresi boyunca yapılacak olan burs ödemelerine ilişkin düzenlenen kağıtların damga vergisine tabi olup olmadığı hususunda görüş talep ettiğiniz anlaşılmaktadır.

488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olduğu, Kanuna ekli (1) sayılı tablonun "IV. Makbuzlar ve diğer kağıtlar" başlıklı bölümünün 1/b fıkrasında, "Maaş, ücret, gündelik, huzur hakkı, aidat, ihtisas zammı, ikramiye, yemek ve mesken bedeli, harcırah, tazminat ve benzeri her ne adla olursa olsun hizmet karşılığı alınan paralar (avans olarak ödenenler dahil) için verilen makbuzlar ile bu paraların nakden ödenmeyerek kişiler adına açılmış veya açılacak cari hesaplara nakledildiği veya emir ve havalelerine tediye olunduğu takdirde nakli veya tediyeyi temin eden kağıtlar"ın nispi damga vergisine tabi olduğu hükme bağlanmıştır. 2009/15725 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 01/01/2010 tarihinden geçerli olmak üzere Kanuna ekli (1) sayılı tablonun IV/1-b fıkrasındaki kağıtlara ilişkin damga vergisi oranı binde 6,6 olarak belirlenmiştir.

Diğer taraftan, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 10 uncu maddesinde, yurt içi ve yurt dışı öğretim elemanı ve öğrenci değişim programlarının desteklenmesi amacıyla program yürütücüsü yükseköğretim kurumunun özel hesaplarda izlediği tutarlardan, programlardan yararlanan öğrencilere burs verilebileceği; Yüksek Öğrenim ve Kredi Yurtlar Kurumu Burs Kredi Yönetmeliğinin 4 üncü maddesinde, bursun, bu Yönetmelik hükümlerine göre, öğrenciye karşılıksız verilen parayı ifade ettiği belirtilmiştir.

Bu itibarla, Farabi Değişim Programına katılan öğrencilere yapılacak karşılıksız para yardımı şeklindeki burs ödemelerine ilişkin düzenlenen kağıtların, Damga Vergisi Kanununa ekli (1) sayılı tabloda sayılan kağıtlardan olmaması nedeniyle damga vergisine tabi tutulmaması gerekmektedir.

 

Bilgi edinilmesini rica ederim. 

...

Defterdar