Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
"Gizlilik ve Sınai Mülkiyet Sözleşmesi" başlıklı kağıdın, 5746 sayılı Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun kapsamında damga vergisinden istisna olup olmadığı hk. PDF Yazdır e-Posta
03 Ağustos 2012

 T.C.

BOLU VALİLİĞİ

Defterdarlık Gelir Müdürlüğü

Sayı :B.07.1.GİB.0.06.62--DVK-680/-18

03/08/2012

Konu : "Gizlilik ve Sınai Mülkiyet Sözleşmesi" başlıklı kağıdın, 5746 sayılı Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun kapsamında damga vergisinden istisna olup olmadığı hk. 

.... 

İlgi :   ... tarih ve ... sayılı özelge talep formunuz.

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunuz ve eklerinin incelenmesinden, ... Vergi Dairesi Müdürlüğünün ..... vergi numaralı mükellefi olarak Organize Sanayi Bölgesinde ahşap ambalaj üretimi faaliyetinde bulunduğunuz, 16.05.2011 tarihinde KOSGEB ... Hizmet Merkezi Müdürlüğüne; AR-GE ve İnovasyon Programı Proje Başvuru Formu ile yaptığınız müracaatın ilgili kurulun 05.07.2011 tarih ve ... No.lu toplantısında değerlendirilerek projenizin (..... Tesis Projesi) 12 ay süreyle desteklenmesine karar verildiği, AR-GE ve İnovasyon projesi ile kümes hayvanları üretim çiftlikleri ile at çiftliklerinin ihtiyacı olan hijyenik altlıkları üreten makine tasarlanacağından, ... Tesis Projesinin ülkemizde bir ilk olması ve herhangi bir örneğinin bulunmaması nedeniyle tasarım ve imalatının tamamının firmanıza ait olacağı belirtilerek, bu projenin tasarım ve üretim hakları için noterde yapılacak "Gizlilik ve Sınai Mülkiyet Sözleşmesi" başlıklı kağıdın, AR-GE ve yenilik faaliyetleri ile ilgili olarak 5746 sayılı Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun kapsamında damga vergisinden istisna olup olmadığı hususunda görüş talep edildiği anlaşılmaktadır.

488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kâğıtların damga vergisine tâbi olacağı, Kanuna ekli (1) sayılı tablonun, "I. Aklîlerle İlgili Kâğıtlar" başlıklı bölümünün A/1 fıkrasında belli parayı ihtiva eden mukavelenameler, taahhütnameler ve temliknamelerin binde 7,5 nispetinde damga vergisine tâbi olacağı hükme bağlanmıştır. 2009/15725 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 01/01/2010 tarihinden geçerli olmak üzere Kanuna ekli (1) sayılı tablonun I/A-1 fıkrasındaki kağıtlara ilişkin damga vergisi oranı binde 8,25 olarak belirlenmiştir.

Diğer taraftan, 5746 sayılı Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanunun 3 üncü maddesinin 4 üncü fıkrasında, Kanun kapsamındaki her türlü Ar-Ge ve yenilik faaliyetleri ile ilgili olarak düzenlenen kağıtlardan damga vergisi alınmayacağı hüküm altına alınmıştır.

Anılan Kanunun uygulamasına ve denetimine ilişkin usul ve esasları düzenlemek amacıyla hazırlanan "Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesine İlişkin Uygulama ve Denetim Yönetmeliği'"nin 13 üncü maddesi ile "3 Seri No.lu 5746 sayılı Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun Genel Tebliği"nde damga vergisi istisnası uygulamasına ilişkin usul ve esaslar belirlenmiştir.

Mezkur Tebliğin "3.1. Uygulama Esasları" başlıklı bölümünde, "Diğer taraftan, noter, resmi daireler, diğer kamu kurum ve kuruluşları gibi kurum ve kuruluşlarca, 5746 sayılı Kanun kapsamında Ar-Ge ve yenilik faaliyetleri ile ilgili olarak düzenlenen kağıtlara damga vergisi istisnası uygulanabilmesi için,

- Ar-Ge ve yenilik faaliyeti kapsamında yapılacak işlemleri belirten ve desteği veren kamu kurum ve kuruluşu,

             - Ar-Ge merkezleri ile rekabet öncesi işbirliği projeleri için başvuru yapılan kamu

kurumu,

-  Teknoloji merkezi işletmeleri için  Teknoloji Geliştirme Merkezi (TEKMER) Müdürlüğü,

-Uluslararası fonlarca desteklenen ya da Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından yürütülen Ar-Ge ve yenilik projeleri için TÜBİTAK, tarafından onaylı listenin, mükellef tarafından işlem esnasında bu işlemi yapacak kurum ve kuruluşlara ibraz edilmesi yeterli olup söz konusu kurum ve kuruluşlarca başkaca bir belge aranmayacaktır.

Ancak, işleme konu edilecek kağıtların Ar-Ge ve yenilik faaliyeti kapsamında olduğunun onaylı listeden anlaşılması gerekmektedir. Onaylı listenin işlem esnasında ibraz edilmemesi halinde, işlem yapanlarca istisna uygulanması mümkün bulunmamaktadır. "

şeklinde ifade edilmektedir.

Buna göre, 5746 sayılı Kanunun 3 üncü maddesinin (4) numaralı fıkrası uyarınca, bu Kanun ve ilgili yönetmelikte kapsam ve sınırları belirtilen Ar-Ge ve yenilik faaliyetleri ile ilgili olarak düzenlenen kağıtlar damga vergisinden müstesna olup, bu kapsam ve sınırların dışındaki kağıtların söz konusu kanun hükümlerinden yararlanması mümkün bulunmamaktadır.

Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde, söz konusu projenizin tasarım ve üretim haklarına ilişkin olarak düzenleneceği anlaşılan "Gizlilik ve Sınai Mülkiyet Sözleşmesi" başlıklı kağıda, desteği veren KOSGEB ... Hizmet Merkezi Müdürlüğü tarafından onaylı listeden Ar-Ge ve yenilik faaliyeti kapsamında olduğunun anlaşılması durumunda, onaylı listenin ibrazı üzerine noter tarafından damga vergisi istisnası uygulanması gerekmektedir.

 

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

.....

Defterdar