Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yurtdışında Türkiye'de yer tahsisine ilişkin düzenlenen sözleşmenin damga vergisine tabi olduğu hk. PDF Yazdır e-Posta
14 Ağustos 2012

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü)

Sayı :B.07.1.GİB.4.34.18.01-155[1-2012/100]-2579

14/08/2012

Konu : Yurtdışında Türkiye'de yer tahsisine ilişkin düzenlenen sözleşmenin damga vergisine tabi olduğu hk.

....

İlgi :   ... tarihli özelge talep formu

 

İlgide kayıtlı özelge talep formu ve eklerinin incelenmesinden, yurt dışında mukim .... Shipping Ltd. ile ... Ltd. Şti arasında 2+2 adet 6850 DWT kimyasal tankerlerin yapımı için 18/01/2007 tarihinde yurt dışında sözleşme imzalandığı, sözleşmenin yurt dışında düzenlenmiş olması nedeniyle damga vergisinin ödenmediği, söz konusu gemi yapım işine istinaden Şirketinizin 2008/Eylül ve 2010 Mayıs dönemleri ile ilgili toplam 223.504,13 TL KDV iadesi alacağının olduğu, ... Vergi Dairesi Müdürlüğünün bahsi geçen iadeyi yapabilmesi için sözleşmenin ibraz edilmesini istemesi üzerine sözleşmenin şirketinizce ibraz edildiği, bunun üzerine söz konusu sözleşmenin damga vergisine tabi olduğu adı geçen vergi dairesince tarafınıza bildirildiği belirtilerek, vergi dairesine yapılan bu ibrazın düzenlenen kağıdın hükmünden faydalanma olup olmadığı hakkında bilgi verilmesinin istenildiği anlaşılmaktadır.

213 sayılı Vergi Usul Kanununun 19 uncu maddesinde, vergi alacağının vergi kanunlarının vergiyi bağladıkları olayın vukuu veya hukuki durumun tekemmülü ile doğacağı hükme bağlanmıştır.

Diğer taraftan, 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olduğu, bu kanundaki kağıtlar teriminin yazılıp imzalanmak veya imza yerine geçen bir işaret konmak suretiyle düzenlenen ve herhangi bir hususu ispat veya belli etmek için ibraz edilebilecek olan belgeler ile elektronik imza kullanılmak suretiyle manyetik ortamda ve elektronik veri şeklinde oluşturulan belgeleri ifade edeceği; yabancı memleketlerle Türkiye'deki yabancı elçilik ve konsolosluklarda düzenlenen kağıtların, Türkiye'de resmi dairelere ibraz edildiği, üzerine devir veya ciro işlemleri yürütüldüğü veya herhangi bir suretle hükümlerinden faydalanıldığı takdirde vergiye tabi tutulacağı; 3 üncü maddesinde, damga vergisinin mükellefinin kağıtları imza edenler olduğu, yabancı memleketlerle Türkiye'deki yabancı elçilik ve konsolosluklarda düzenlenen kağıtların vergisini, Türkiye'de bu kağıtları resmi dairelere ibraz eden, üzerlerinde devir veya ciro işlemleri yapanlar veya herhangi bir suretle hükümlerinden faydalananların ödeyeceği hükme bağlanmıştır.

Buna göre, yabancı memleketlerle Türkiye'deki yabancı elçilik ve konsolosluklarda düzenlenen kağıtlar damga vergisine tabi bulunmamakla birlikte, bu kağıtlar, Türkiye'de resmi dairelere ibraz edildiği, üzerine devir veya ciro işlemleri yürütüldüğü veya herhangi bir suretle hükümlerinden faydalanıldığı takdirde, söz konusu işlemlerin yapıldığı tarih itibarıyla damga vergisine konu teşkil edecektir.

Yabancı memleketlerde düzenlenen kağıtlar açısından Türkiye'de hükmünden faydalanma konusu ise esas olarak, kağıtlarda yer alan hak ve yükümlülüklere dayanılarak hukuki, ticari, mali olaylar ve sonuçlar yaratmak olarak anlaşılmalıdır. Hüküm bir gücün, etkinin ifadesi olduğundan, bir kağıdın hükmünden yararlanma o kağıdın gücünden, etkisinden kaynaklanmaktadır. Bu durumda, yabancı memleketlerde düzenlenen bir kağıda ilişkin bazı haklardan veya hususlardan Türkiye'de yararlanılması veyahut kağıda dayanılarak Türkiye'de bazı işlemler yapılması o kağıdın hükmünden yararlanıldığı anlamına gelmektedir.

Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde, yurt dışında mukim .... Shipping Ltd'nin imal edeceği 2+2 adet 6850 DWT kimyasal tankerlerin inşaası için .... Ltd. Şti. tarafından Türkiye'de yer tahsis edilmesine ilişkin olarak ... Shipping Ltd ile ... Ltd. Şti. arasında yurt dışında düzenlendiği ve hükmünden Türkiye'de faydalanıldığı anlaşılan sözleşmenin damga vergisine tabi tutulması gerekmektedir.

 

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

Vergi Dairesi Başkanı a.