Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Üniversite tarafından akademik personeline yapılan yayın teşvik ödemelerinden gelir vergisi ve damga vergisi tevkifatı yapılıp yapılmayacağı hk. PDF Yazdır e-Posta
15 Ağustos 2012

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İZMİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü)

Sayı   :B.07.1.GİB.4.35.17.02-032-771

15/08/2012

Konu : Üniversite tarafından akademik personeline yapılan yayın teşvik ödemelerinden gelir vergisi ve damga vergisi tevkifatı yapılıp yapılmayacağı hk. 

... 

İlgi :  ... tarihli özelge talep formu.

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunun incelenmesinden, akademik personelinizce yazılıp ulusal ve uluslararası dergilerde yayımlanan makaleler nedeniyle, ilgili personele yayın teşvik ikramiyesi ödemesi yapıldığı belirtilerek, bu ödemelerden gelir vergisi ve damga vergisi tevkifatı yapılıp yapılmayacağı hususunda görüş talep edildiği anlaşılmaktadır.

1-GELİR VERGİSİ KANUNU YÖNÜNDEN DEĞERLENDİRME

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 61 inci maddesinde, "Ücret, işverene tabi ve belirli bir işverene tabi ve belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerdir.

Ücretin ödenek, tazminat kasa tazminatı (Mali sorumluluk tazminatı), tahsisat, zam, avans, aidat, huzur hakkı, prim, ikramiye, gider karşılığı veya başka adlar altında ödenmiş olması veya bir ortaklık münasebeti niteliğinde olmamak şartı ile kazancın belli bir yüzdesi şeklinde tayin edilmiş bulunması onun mahiyetini değiştirmez." hükmü yer almaktadır.

Aynı Kanunun 29 uncu maddesinde ise; "Teşvik gayesiyle verilen aşağıda yazılı ikramiye ve mükafatlar Gelir Vergisi'nden müstesnadır:

1. İlim ve fenni, güzel sanatları, tarımı, hayvan yetiştirilmesini ve memleket bakımından faydalı olan diğer işleri ve faaliyetleri teşvik maksadıyle verilen ikramiyeler ve mükafatlar;

... " hükmüne yer verilmiştir.

Diğer taraftan, 03.04.2012 tarih ve 36 sayılı yazınız ekinde yer alan "Bilimsel Etkinliklere Katılım ve Bilimsel Yayınları Teşvik Yönergesi "nin "Başvuru ve Ödeme Esasları" başlıklı 11 inci maddesinin (d) bendinde, teşvik verilecek çalışmaların ... Üniversitesi adına yapılmış olması, yazarın adının ve çalıştığı bölümün başlık sayfasında yer alması ve ödeme yapılacak yazarın yayının üretildiği dönemde ve teşvik verileceği tarihte ... Üniversitesinde kadrolu olarak çalışıyor olması gerektiği belirtilmiştir.

Söz konusu Kanunun 29/1 inci maddesinde yer alan istisna hükmünün uygulanabilmesi için, ödemenin maddede belirtilen iş ve faaliyetleri teşvik amacıyla ve memleket çapında önemi haiz bir çalışma sonucu yapılmış olması, hizmet erbabı işveren ilişkisinin gereği ve hizmet karşılığı olmaması ile süreklilik arz etmemesi gerekmektedir.

Bu hükümlere göre, üniversitede görevli akademik personele ücret ödemeleri esas alınarak ve görev süresince devamlılık arz edecek şekilde yapılan ödemeler anılan maddede yer alan istisna uygulamasına ilişkin unsurların tamamını taşımamaktadır.

Bu nedenle, yapılan ödemenin Gelir Vergisi Kanununun 29/1 inci maddesi kapsamında istisna edilmesi mümkün bulunmadığından ücretin vergilendirilmesine ilişkin hükümlere göre vergilendirilmesi gerekmektedir.

2-DAMGA VERGİSİ KANUNU YÖNÜNDEN DEĞERLENDİRME

488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olduğu, bu Kanundaki kağıtlar teriminin, yazılıp imzalanmak veya imza yerine geçen bir işaret konmak suretiyle düzenlenen ve herhangi bir hususu ispat veya belli etmek için ibraz edilebilecek olan belgeler ile elektronik imza kullanılmak suretiyle manyetik ortamda ve elektronik veri şeklinde oluşturulan belgeleri ifade ettiği hükme bağlanmıştır.

Mezkur Kanuna ekli (1) sayılı tablonun "IV. Makbuzlar ve diğer kağıtlar" başlıklı bölümünün 1/b fıkrasında, "Maaş, ücret, gündelik, huzur hakkı, aidat, ihtisas zammı, ikramiye, yemek ve mesken bedeli, harcırah, tazminat ve benzeri her ne adla olursa olsun hizmet karşılığı alınan paralar (avans olarak ödenenler dahil) için verilen makbuzlar ile bu paraların nakden ödenmeyerek kişiler adına açılmış veya açılacak cari hesaplara nakledildiği veya emir ve havalelerine tediye olunduğu takdirde nakli veya tediyeyi temin eden kağıtlar" ın nispi damga vergisine tabi olduğu hükme bağlanmıştır. 2009/15725 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 01/01/2010 tarihinden geçerli olmak üzere Kanuna ekli (1) sayılı tablonun IV/1-b fıkrasındaki kağıtlara ilişkin damga vergisi oranı binde 6,6 olarak belirlenmiştir.

Buna göre, Üniversitenizce akademik personelinize yapılan yayın teşvik ödemelerine ilişkin düzenlenen kağıtların, 488 sayılı Kanuna ekli (1) sayılı tablonun IV/ 1-b fıkrasına göre binde 6,6 nispetinde damga vergisine tabi tutulması gerekmektedir.

 

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 Vergi Dairesi Başkanı a. Grup Müdürü