Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Serbest bölgeye doğalgaz getirilmesi amacıyla serbest bölge kurucu ve işleticisiyle doğalgaz firması arasında düzenlenen sözleşmeye ilişkin damga vergisi ve anlaşma kapsamında yapılan iş işlemlerin KDV uygulaması hk. PDF Yazdır e-Posta
15 Ağustos 2012

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İZMİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü

Sayı   :B.07.1.GİB.4.35.17.02-032-772

15/08/2012

Konu :   Serbest bölgeye doğalgaz getirilmesi amacıyla serbest bölge kurucu ve işleticisiyle doğalgaz firması arasında düzenlenen sözleşmeye ilişkin damga vergisi ve anlaşma kapsamında yapılan iş işlemlerin KDV uygulaması hk.

...

İlgi :   ... tarihli özelge talep formu.

 

İlgide kayıtlı özelge talep formu ve eklerin incelenmesinden, ... Serbest Bölgesinde, serbest bölge kurucu ve işleticisi olarak faaliyette bulunduğunuz, bölgeye doğalgaz getirilmesi için ...A.Ş. ile "doğalgaz bağlantı anlaşması" imzalayacağınız belirtilerek, söz konusu anlaşmanın damga vergisinden, anlaşma kapsamında yapılan iş ve işlemlerin katma değer vergisinden istisna olup olmadığı hususunda görüş talep edildiği anlaşılmıştır.

1-   3065   SAYILI   KATMA   DEĞER   VERGİSİ   KANUNU YÖNÜNDEN DEĞERLENDİRME:

3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 17/4-ı maddesi ile serbest bölgede verilen hizmetler KDV'den istisna edilmiştir.

Konuya ilişkin açıklamaların yer aldığı 08/08/2011 tarih ve KDVK-60/2011-1 sayılı Katma Değer Vergisi Sirkülerinin "Serbest Bölgelerde İfa Edilen Hizmetler" başlıklı "3.6.2." bölümünde;

"...Serbest Bölgeler Kanunu'nun, 5810 sayılı Kanunla değişik, 6'ncı maddesinde, serbest bölgeler; Türkiye Gümrük Bölgesinin parçası olmakla beraber, serbest dolaşımda olmayan eşyanın herhangi bir gümrük rejimine tabi tutulmaksızın ve serbest dolaşıma sokulmaksızın, gümrük mevzuatında öngörülen haller dışında kullanılmamak yada tüketilmemek kaydıyla konulduğu, ithalat vergileri ile ticaret politikası önlemlerinin ve kambiyo mevzuatının uygulanması bakımından Türkiye Gümrük Bölgesi dışında olduğu kabul edilen ve serbest dolaşımdaki eşyanın bir serbest bölgeye konulması nedeniyle normal olarak eşyanın ihracına bağlı olanaklardan yararlandığı yerler olarak tanımlanmış ve bu bölgelerde gümrük ve kambiyo mükellefiyetine dair mevzuat hükümlerinin uygulanmayacağı hüküm altına alınmıştır.

Aynı Kanun'un 8'inci maddesinde de serbest bölge ile Türkiye'nin diğer yerleri arasında yapılacak ticaretin, dış ticaret rejimine tabi olduğu, serbest bölge ile diğer ülkeler ve serbest bölgeler arasında dış ticaret rejimi uygulanmayacağı hükme bağlanmıştır.

 

Bu çerçevede, serbest bölge içinde gerçekleşen hizmet ifaları KDV'den müstesnadır.
Hizmet ifa edenin serbest bölgede faliyette bulunma ruhsatının olup olmaması bu istisnanın uygulanmasına engel teşkil etmemektedir.

Buna göre,

-Türkiye 'de veya yurt dışındaki firmaların bilfiil serbest bölge içinde sundukları temizlik, bakım, onarım, montaj gibi hizmetler KDV'den müstesnadır.

 

 

-Yurt içinden serbest bölgeye verilen telekominikasyon hizmetleri KDV'ye tabidir. Serbest bölge içerisinde faaliyet gösteren işletmeler tarafından bu bölge içerisindeki işletmelere verilen hizmetler ise KDV'den müstesnadır."

Bu itibarla, Türkiye'de faaliyet gösteren ... A.Ş. tarafından, ... Serbest Bölge Kurucu ve İşleticisi A.Ş.'ne Türkiye'den verilecek olan doğalgaz götürülmesine yönelik alt yapı işlemlerinin hizmet olarak değerlendirilmesi ve Katma Değer Vergisi Kanununun genel esasları çerçevesinde katma değer vergisine tabi tutulması gerekmektedir. Ancak, söz konusu alt yapı işlemlerinin adı geçen şirket tarafından bir kısmının fiilen serbest bölge içinde bir kısmının ise serbest bölge dışında gerçekleştirilmesi halinde bu hizmetin fiilen serbest bölge içinde gerçekleştirilen kısmının katma değer vergisinden istisna tutulmasının gerekeceği tabiidir.

Öte yandan, alt yapı çalışmalarının tamamlanmasından sonra serbest bölgeye doğalgaz verilmesi işleminin ise mal teslimi olarak değerlendirilmesi ve serbest bölgeye mal ihracına ilişkin mevzuat çerçevesinde, katma değer vergisinden istisna tutulması mümkün bulunmaktadır.

2- 488 SAYILI DAMGA VERGİSİ KANUNU YÖNÜNDEN DEĞERLENDİRME:

488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kâğıtların damga vergisine tabi olduğu, (1) sayılı tablonun "I.Akitlerle ilgili kağıtlar" başlıklı bölümünün A/1 fıkrasında da, belli parayı ihtiva eden mukavelenamelerin nispi damga vergisine tabi tutulacağı hükme bağlanmıştır. 2009/15725 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 01/01/2010 tarihinden geçerli olmak üzere Kanuna ekli (1) sayılı tablonun I/A-1 fıkrasındaki kağıtlara ilişkin damga vergisi oranı binde 8,25 olarak belirlenmiştir.

Diğer taraftan, 3218 sayılı Serbest Bölgeler Kanununun 5084 sayılı Kanunun 9 uncu maddesiyle eklenen geçici 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinde, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibariyle bu Kanuna göre kurulan serbest bölgelerde faaliyette bulunmak üzere ruhsat almış mükelleflerin, bu bölgelerde gerçekleştirdikleri faaliyetleri ile ilgili olarak yaptıkları işlemlerin 31.12.2008 tarihine kadar her türlü vergi, resim ve harçtan müstesna olduğu, aynı maddenin 5810 sayılı Kanunun 01/01/2009 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe giren 7 nci maddesi ile değişik ikinci fıkrasının (c) bendinde, Avrupa Birliğine tam üyeliğin gerçekleştiği tarihi içeren yılın vergilendirme döneminin sonuna kadar bu bölgelerde gerçekleştirilen faaliyetlerle ilgili olarak yapılan işlemler ve düzenlenen kağıtların damga vergisi ve harçlardan müstesna olduğu hükme bağlanmıştır.

Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde, şirketiniz ile ... A.Ş. arasında düzenlenecek olan serbest bölgeye doğalgaz getirilmesine ilişkin sözleşmenin, şirketinizin serbest bölgede gerçekleştirdiği faaliyetleri ile ilgili olarak düzenlenmiş olması durumunda damga vergisinden istisna edilmesi gerekmektedir.

 

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

Vergi Dairesi Başkanı a.

Grup Müdürü