Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
4059 sayılı Kanunun 7 nci maddesinin ( e ) bendi kapsamında istihdam edilen sözleşmeli personel ile düzenlenen hizmet sözleşmelerinin damga vergisinden istisna olup olmadığı hk. PDF Yazdır e-Posta
17 Ağustos 2012

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü)

 

Sayı   :B.07.1.GİB.4.06.17.02-DMG-1638-852

17/08/2012

Konu : 4059 sayılı Kanunun 7 nci maddesinin ( e ) bendi kapsamında  istihdam edilen sözleşmeli personel ile düzenlenen hizmet sözleşmelerinin damga vergisinden istisna olup olmadığı hk.

 

...  MÜSTEŞARLIĞINA

(İç Anadolu Bölge Müdürlüğü) 

İlgi : ... tarih ve ... evrak kayıt sayılı özelge talep formu.

 

İlgide kayıtlı özelge talep formu ve ekinin incelenmesinden, Bölge Müdürlüğünüzde 4059 sayılı Hazine Müsteşarlığı ile Dış Ticaret Müsteşarlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 7 nci maddesinin, 22.12.1997 tarih ve 4315 sayılı Kanun ile değişik (e) bendi kapsamında sözleşmeli personel çalıştırıldığı, 25.02.2011 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 6111 sayılı Kanuna göre sözleşmeli personel ile düzenlenen hizmet sözleşmelerinin damga vergisinden istisna edildiği belirtilerek, söz konusu sözleşmeli personel ile 2011 yılına ilişkin düzenlenen hizmet sözleşmelerinin damga vergisine tabi tutulup tutulmayacağı hususunda görüş talep edildiği anlaşılmıştır.

488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olduğu, bu Kanundaki kağıtlar teriminin yazılıp imzalanmak veya imza yerine geçen bir işaret konmak suretiyle düzenlenen ve herhangi bir hususu ispat veya belli etmek için ibraz edilebilecek olan belgeler ile elektronik imza kullanılmak suretiyle manyetik ortamda ve elektronik veri şeklinde oluşturulan belgeleri ifade edeceği; 3 üncü maddesinde, damga vergisinin mükellefinin kâğıtları imza edenler olduğu, resmi dairelerle kişiler arasındaki işlemlere ait kâğıtların damga vergisinin kişiler tarafından ödeneceği; 8 inci maddesinde, bu Kanunda yazılı resmi daireden maksadın, genel ve özel bütçeli idarelerle, il özel idareleri, belediyeler ve köyler olduğu, bu dairelere bağlı olup ayrı tüzel kişiliği bulunan iktisadi işletmelerin resmi daire sayılmayacağı; 9 uncu maddesinde, bu Kanuna ekli (2) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisinden müstesna olduğu hükümlerine yer verilmiştir.

Mezkur Kanuna ekli (1) sayılı tablonun "I. Akitlerle ilgili kâğıtlar" başlıklı bölümünün A/1 fıkrasında, belli parayı ihtiva eden mukavelenamelerin damga vergisine tabi tutulacağı hükme bağlanmıştır. 2009/15725 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 01.01.2010 tarihinden geçerli olmak üzere Kanuna ekli (1) sayılı tablonun I/A-1 fıkrasındaki kağıtlar için damga vergisi oranı binde 8,25 olarak belirlenmiştir.

Diğer taraftan, 25.02.2011 tarih ve 27857 (1. Mükerrer) sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 6111 sayılı Kanunun 83 üncü maddesinin (b) bendiyle 488 sayılı Damga Vergisi Kanununa ekli (2) sayılı tablonun "V-Kurumlarla ilgili kağıtlar" başlıklı bölümüne eklenen (25) numaralı fıkra ile kamu kurum ve kuruluşlarının merkez ve taşra teşkilatı ile döner sermaye işletmelerinin kadrolarında ve sözleşmeli personel pozisyonlarında istihdam edilen sözleşmeli personel ile yapılan hizmet sözleşmeleri damga vergisinden istisna edilmiştir. Söz konusu fıkra hükmü 25.02.2011 tarihinde yürürlüğe girmiş olup, bu tarihten itibaren Kanun kapsamındaki sözleşmeli personel ile kurumları arasında düzenlenen hizmet sözleşmeleri damga vergisinden istisna olacaktır.

Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde, 4059 sayılı Kanunun 7 nci maddesinin (e) bendi kapsamında Kurumunuzda istihdam edildiği belirtilen sözleşmeli personel ile söz konusu istisna hükmünün yürürlüğe girdiği tarihten sonra düzenlenen hizmet sözleşmelerinin damga vergisinden istisna edilmesi gerekmektedir.

 

Bilgi edinilmesini arz ederim. 

  ...

Vergi Dairesi Başkanı a.  Grup   Müdürü V.