Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Vakıf tarafından yerleşim yeri/üniversite olarak kullanılmak üzere kiralanan taşınmaza ilişkin kira sözleşmesinin damga vergisinden istisna olup olmadığı hk. PDF Yazdır e-Posta
11 Ekim 2012

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü

 

Sayı :B.07.1.GÎB.4.34.18.01-155[1-2012/178]-2877

11/10/2012

Konu : Vakıf tarafından yerleşim yeri/üniversite olarak kullanılmak üzere kiralanan taşınmaza ilişkin kira sözleşmesinin damga vergisinden istisna olup olmadığı hk.

 

İlgide kayıtlı özelge talep formu ve eklerinin incelenmesinden, yerleşim yeri/üniversite olarak kullanılmak üzere 49 yıllığına kiralanan taşınmaza ilişkin olarak düzenlenen kira sözleşmesinin, 488 sayılı Kanuna ekli (2) sayılı tablonun "IV-Ticari ve medeni işlerle ilgili kağıtlar " başlıklı bölümünün (31) fıkrasında yer alan istisna hükmü uyarınca damga vergisinden istisna olup olmadığı konusunda görüş talep edildiği anlaşılmaktadır.

488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olduğu, bu Kanundaki kağıtlar teriminin, yazılıp imzalanmak veya imza yerine geçen bir işaret konmak suretiyle düzenlenen ve herhangi bir hususu ispat veya belli etmek için ibraz edilebilecek olan belgeler ile elektronik imza kullanılmak suretiyle manyetik ortamda ve elektronik veri şeklinde oluşturulan belgeleri ifade edeceği; 3 üncü maddesinde, damga vergisinin mükellefinin kağıtları imza edenler olduğu; 9 uncu maddesinde, bu Kanuna ekli (2) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisinden müstesna olduğu hükümlerine yer verilmiştir.

Mezkur Kanuna ekli (2) sayılı tablonun, "IV-Ticari ve medeni işlerle ilgili kağıtlar" başlıklı bölümünün (31) numaralı fıkrasında, "Dernek ve vakıflarca yerleşim yeri, gerçek kişilerce mesken olarak kullanılmak üzere kiralanan ve iktisadî işletmelere dahil olmayan taşınmazlara ilişkin kira mukavelenameleri"rim damga vergisinden istisna olacağı hükme bağlanmıştır.

İlgide kayıtlı yazınız ekinde alınan söz konusu kira sözleşmesinin incelenmesinden, ...  AKöyü tüzel kişiliğine ait arazinin, vakfınız tarafından kurulacak üniversitenin ana eğitim birimleri ile yurt ve idare binalarının inşasında kullanılmak amacıyla 49 yıllığına kiralanmasına ilişkin olarak düzenlendiği anlaşılmaktadır.

Buna göre, köy tüzel kişiliğine ait söz konusu arazinin vakfınız tarafından yerleşim yeri olarak kullanılacağına dair bir düzenleme içermeyen söz konusu kira sözleşmesine, Damga Vergisi Kanununa ekli (2) sayılı tablonun IV/31 numaralı fıkrası gereğince damga vergisi istisnası uygulanması mümkün bulunmamaktadır.

 

Bilgi edinilmesini rica ederim.