Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Döviz kazandırıcı faaliyetlerde (transit ticaret) damga vergisi istisnası hk. PDF Yazdır e-Posta
26 Kasım 2012

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

 İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü)

 

Sayı

:

97895701-155[Ek 2-2012/188]-3087

26/11/2012

Konu

:

Döviz kazandırıcı faaliyetlerde (transit ticaret) damga vergisi istisnası

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formu ve eklerinin incelenmesinden, şirketiniz tarafından Irak'ta mukim ... Ltd firmasına 600.000 (metrik) mt. motorinin satışı amacıyla düzenlenen "Motorin Satış Sözleşmesi" başlıklı kağıdın,  (1) Seri No.lu Döviz Kazandırıcı Faaliyetlerde Damga Vergisi ve Harç İstisnası Uygulaması Hakkında Tebliğin (3.1.4) bendi kapsamında damga vergisinden istisna olup olmadığı hususunda görüş talep edildiği  anlaşılmaktadır.

            488 sayılı  Damga Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kâğıtların damga vergisine tabi olduğu; ek 2 nci maddesinde, döviz kazandırıcı faaliyetlere ilişkin işlemlerle ilgili olarak düzenlenen kağıtların damga vergisinden müstesna olduğu, bu maddenin uygulanması bakımından döviz kazandırıcı faaliyetlerin neler olduğu ve bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esasların Maliye Bakanlığı ile Dış Ticaret Müsteşarlığı (Ekonomi Bakanlığı) tarafından birlikte tespit edileceği hükme bağlanmıştır. 

            Söz konusu kanun maddesinin uygulanmasına ilişkin usul ve esasların belirlendiği Döviz Kazandırıcı Faaliyetlerde Damga Vergisi ve Harç İstisnası Uygulaması Hakkında (1) Seri No.lu Tebliğde, döviz kazandırıcı faaliyet tanımının, ihracat ile bu Tebliğde sayılan diğer döviz kazandırıcı faaliyetleri kapsayacağı belirtilmektedir. Bu doğrultuda, ihracat olarak istisnadan yararlanacak işlemler ve Vergi  Resim Harç İstisnası Belgesine dayalı olarak istisna kapsamına alınan faaliyetler tebliğde tek tek sayılarak belirlenmiş, sayılanlar dışındaki faaliyetler damga vergisi ve harç istisnası kapsamında değerlendirilmemiştir. 

            Mezkur Tebliğin "3.1.İhracat İşlemleri" başlıklı bölümünün  (3.1.4) bendinde, transit ticarete konu malın satın alınması ve satılması  ile ilgili işlemler ve bu işlemler sebebiyle düzenlenen kağıtlara (gümrük idarelerine verilen beyannameler dahil) ihracata ilişkin olduğunun tevsik edilmesi kaydıyla, işlem yapan kuruluşlarca re'sen damga vergisi ve harç istisnası tatbik edileceği belirtilmiştir.

           Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde, şirketiniz tarafından Irak'ta mukim ... Ltd firmasına motorin satışına ilişkin düzenlenen "Motorin Satış Sözleşmesi" başlıklı kağıda,  sözleşme konusu motorinin transit ticarete konu edilmesi ve bu işlemin ihracata ilişkin olduğunun tevsik edilmesi kaydıyla, Damga Vergisi Kanunun ek 2 nci maddesi ve 1 Seri No.lu Döviz Kazandırıcı Faaliyetlerde Damga Vergisi ve Harç İstisnası Uygulaması Hakkında Tebliğin (3.1.4) bendi uyarınca re'sen damga vergisi istisnası uygulanması gerekmektedir.

 

Bilgi edinilmesini rica ederim.