Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yazılım faaliyetlerinin geliştirilmesini içeren alım işi nedeniyle düzenlenen sözleşmenin 5746 Sayılı Kanuna Göre damga vergisinden istisna olup olmadığı hk. PDF Yazdır e-Posta
17 Mayıs 2013

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İZMİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü

 

Sayı   : 66813766-155[1-2012/57]-304

17/05/2013

Konu : Yazılım faaliyetlerinin geliştirilmesini içeren alım işi nedeniyle düzenlenen sözleşmenin 5746 Sayılı Kanuna göre damga vergisinden istisna olup olmadığı hk.

 

İlgide kayıtlı özelge talep formu ve eklerinin incelenmesinden, ... Genel Müdürlüğü -Taşınmazlar Daire Başkanlığı ile şirketiniz arasında imzalanacak olan "... Kamulaştırma Bilgi Sistemi" sözleşmesinin 5746 sayılı Araştırma ve Geliştirme faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun kapsamında değerlendirilerek, damga vergisinden istisna edilip edilmeyeceği hususunda Başkanlığımız görüşünün sorulduğu anlaşılmaktadır.

488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kâğıtların damga vergisine tâbi olacağı, Kanun'a ekli (1) sayılı tablonun, "I. Ahitlerle İlgili Kâğıtlar" başlıklı bölümünün A/1 fıkrasında belli parayı ihtiva eden mukavelenameler, taahhütnameler ve temliknamelerin nispi damga vergisine tâbi olacağı hükme bağlanmıştır.

Diğer taraftan, 5746 sayılı Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun'un 3 üncü maddesinin 4 üncü fıkrasında, Kanun kapsamındaki her türlü Ar-Ge ve yenilik faaliyetleri ile ilgili olarak düzenlenen kağıtlardan damga vergisi alınmayacağı hüküm altına alınmıştır.

Anılan Kanunun uygulamasına ve denetimine ilişkin usul ve esasları düzenlemek amacıyla yayımlanan "Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesine İlişkin Uygulama ve Denetim Yönetmeliği"nin 6 ncı maddesinde, Kanunun uygulanmasında Ar-Ge ve yenilik faaliyeti sayılmayacak faaliyetler sayılmak suretiyle belirtilmiş; 13 üncü maddesi ile 3 Seri No.lu 5746 sayılı Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun Genel Tebliğinde damga vergisi istisnası uygulamasına ilişkin usul ve esaslar açıklanmıştır.

Buna göre, 5746 sayılı Kanunun 3 üncü maddesinin 4 üncü fıkrası uyarınca, bu Kanun ve ilgili yönetmelikte kapsam ve sınırları belirtilen Ar-Ge ve yenilik faaliyetleri ile ilgili olarak düzenlenen kağıtlar damga vergisinden müstesna olup, bu kapsam ve sınırların dışındaki kağıtların söz konusu kanun hükümlerinden yararlanması mümkün bulunmamaktadır.

İlgide kayıtlı özelge talep formu ekinde yer alan "... Kamulaştırma Bilgi Sistemi Teknik Şartnamesi"'nin incelenmesinden, işin konusu ve kapsamının ... Genel Müdürlüğü Taşınmazlar Daire Başkanlığı Kamulaştırma Şubesi Müdürlüğü ve Kamulaştırma Başmühendisliklerinin ihtiyacı olan, niteliği, nevi ve miktarı bu Teknik Şartnamede belirtilen "... Kamulaştırma Bilgi Sistemi"nin Teknik Şartnameye uygun olarak eksiksiz ve çalışır vaziyette teslim edilmesi olduğu anlaşılmaktadır.

Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde; başvurunuza konu sözleşmede belirtilen işin Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesine İlişkin Uygulama ve Denetim Yönetmeliğinin "Ar-Ge ve yenilik sayılmayan faaliyetler" başlıklı 6 ncı maddesinde sayılan faaliyetlerden yazılım faaliyetlerinin geliştirilmesini içeren bir alım işi olduğu anlaşıldığından, söz konusu sözleşmenin 5746 sayılı Kanun kapsamında damga vergisi istisnasından yararlanması mümkün bulunmamaktadır.

 

Bilgi edinilmesini rica ederim.