Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Belediyelerce yürütülen Sosyal Destek Programı kapsamında çalıştırılacak personel için verilecek SGK prim ve hizmet bildirgelerinin damga vergisi hk. PDF Yazdır e-Posta
01 Temmuz 2013

T.C.

ERZİNCAN VALİLİĞİ

Defterdarlık Gelir Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

61316220-2012/11/DVK-5

01/07/2013

Konu

:

Belediyelerce yürütülen Sosyal Destek Programı kapsamında çalıştırılacak personel için verilecek SGK prim ve hizmet bildirgelerinin damga vergisi hk.                  

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formu ve eklerinin incelenmesinden; Sosyal Destek Programı (SODES) çerçevesinde Belediyeniz ile ... Valiliği arasında imzalanan protokol gereği Belediyenizce yürütülmekte olan " ... Turizmi Güçlensin, Kadın ve Çocuklarımız Gelişsin" adlı sosyal destek projesi kapsamında çalıştırılacak eğitici personel için Sosyal Güvenlik Kurumuna verilecek olan sigorta prim ve hizmet bildirgelerinin damga vergisinden muaf olup olmadığı hususunda görüş talep edildiği anlaşılmıştır.

             488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olduğu; 3 üncü maddesinde, damga vergisinin mükellefinin kağıtları imza edenler olduğu, resmi dairelerle resmi dairelerle kişiler arasındaki işlemlere ait kağıtların damga vergisini kişilerin ödeyeceği; 8 inci maddesinde, bu Kanunda yazılı resmi daireden maksadın, genel ve özel bütçeli idarelerle, il özel idareleri, belediyeler ve köyler olduğu, bu dairelere bağlı olup ayrı tüzel kişiliği bulunan iktisadi işletmelerin resmi daire sayılmayacağı hükme bağlanmıştır.

            Aynı Kanuna ekli (1) sayılı tablonun "IV. Makbuzlar ve diğer kağıtlar" başlıklı bölümünün 2/e fıkrasında, sosyal güvenlik kurumlarına verilen sigorta prim bildirgelerinin maktu damga vergisine tabi olduğu hüküm altına alınmıştır.

            Damga vergisi uygulaması bakımından kanunda tanımı yapılan resmi dairelere bağlı olmakla birlikte ayrı tüzel kişilik ve iktisadilik vasıflarından her ikisine birden haiz olan kuruluşlar resmi daire olarak kabul edilmemekte, buna karşılık bu iki özellikten herhangi birisine sahip olmayan kuruluşlar resmi daire olarak değerlendirilmektedir.

            Öte yandan, 20.05.2006 tarih ve 26173 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 5502 sayılı Kanun ile 4958 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun 1 ila 24 üncü maddeleri yürürlükten kaldırılmış, Sosyal Güvenlik Kurumu kurulmuştur. Söz konusu Kanunun "Vergi ve fon muafiyeti" başlıklı 36 ncı maddesiyle de Sosyal Güvenlik Kurumuna damga vergisi muafiyeti getirilmiştir.

            Konuya ilişkin olarak yayınlanan 16 sayılı Damga Vergisi Sirkülerinin 3 üncü bölümünde de, 488 sayılı Kanunun 8 inci maddesinde tanımlanan resmi daireler ya da damga vergisinden muaf tutulmuş diğer kişi ve kuruluşlar tarafından 5502 sayılı Kanuna göre damga vergisi muafiyeti bulunan Sosyal Güvenlik Kurumuna 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu hükümleri gereğince verilecek sigorta prim bildirgesi niteliğindeki aylık prim ve hizmet belgesi ile e-bildirge sözleşmelerinin damga vergisine tabi tutulmaması gerektiği açıklanmıştır.

            Buna göre, söz konusu proje kapsamında çalıştırılacak eğitici personel için 5502 sayılı Kanuna göre damga vergisi muafiyeti bulunan Sosyal Güvenlik Kurumuna verilecek olan sigorta prim bildirgelerinin resmi daire olan ... Belediye Başkanlığı tarafından verilmesi durumunda, söz konusu sigorta prim bildirgelerinin damga vergisinden istisna edilmesi gerekmektedir.

            Diğer taraftan, söz konusu projeyi yürüten birimin,  ... Belediye Başkanlığından ayrı bir tüzel kişiliği ve iktisadilik vasfının bulunması halinde, resmi daire olarak değerlendirilmesi münkün bulunmayıp, Sosyal Güvenlik Kurumuna vereceği sigorta prim bildirgelerinin Damga Vergisi Kanununa ekli (1) sayılı tablonun IV/2-e fıkrası gereğince damga vergisine tabi tutulması gerektiği tabiidir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.