Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Serbest bölgede inşaa edilen fabrika binasının proje işlemleri ile hizmetlerin KDV'den istisna olup olmadığı ile Türkiye'de yerleşik firmalarla düzenlenen sözleşmelerde damga vergisi hk. PDF Yazdır e-Posta
15 Ağustos 2013

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü)

 

Sayı :97895701-155[1-2012/2.1.66-2675]-1259

15/08/2013

Konu : Serbest bölgede inşaa edilen fabrika binasının proje işlemleri ile hizmetlerin KDV'den istisna olup olmadığı ile Türkiye'de yerleşik firmalarla düzenlenen sözleşmelerde damga vergisi hk.                       

 

İlgide kayıtlı özelge talep formu ve eklerinin incelenmesinden, Şirketinizin İstanbul Endüstri ve Ticaret Serbest Bölgesinde faaliyet gösterdiği, 2011 yılında Trakya Serbest Bölgesinde üretim faaliyetinde bulunmak üzere aldığı arsa üzerinde fabrika binası ve üretim tesisleri inşa ettireceği, söz konusu inşaatın yapımına ilişkin statik, elektrik, makine yerleşim ve mimari projelerini Türkiye'de yerleşik firmalara yaptıracakları belirtilerek, bu hizmetlerin KDV'den istisna olup olmadığı ile anılan projelerin çizimi ile ilgili kağıt ve sözleşmelerin damga vergisinden istisna olup olmadığı hususlarında görüş talep edildiği anlaşılmaktadır.

KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNU YÖNÜNDEN DEĞERLENDİRME

Bilindiği üzere 3065 sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun 17/4-ı bendine göre, serbest bölgelerde verilen hizmetler KDV'den istisna edilmiştir.

Diğer taraftan 08/08/2011 tarih ve KDVK-60/2011-1 sayılı 60 No.lu KDV Sirkülerinin "3.6.2. Serbest Bölgelerde İfa Edilen Hizmetler" başlıklı bölümünde;

"KDV Kanununun 17/4-ı maddesi ile serbest bölgelerde verilen hizmetler KDV'den müstesnadır.

Öte yandan, Serbest Bölgeler Kanununun, 5810 sayılı Kanunla değişik, 6 ncı maddesinde, serbest bölgeler; Türkiye Gümrük Bölgesinin parçası olmakla beraber, serbest dolaşımda olmayan eşyanın herhangi bir gümrük rejimine tabi tutulmaksızın ve serbest dolaşıma sokulmaksızın, gümrük mevzuatında öngörülen haller dışında kullanılmamak ya da tüketilmemek kaydıyla konulduğu, ithalat vergileri ile ticaret politikası önlemlerinin ve kambiyo mevzuatının uygulanması bakımlından Türkiye Gümrük Bölgesi dışında olduğu kabul edilen ve serbest dolaşımdaki eşyanın bir serbest bölgeye konulması nedeniyle normal olarak eşyanın ihracına bağlı olanaklardan yararlandığı yerler olarak tanımlanmış ve bu bölgelerde gümrük ve kambiyo mükellefiyetine dair mevzuat hükümlerinin uygulanmayacağı hüküm altına alınmıştır.

Aynı Kanunun 8 inci maddesinde de serbest bölge ile Türkiye'nin diğer yerleri arasında yapılacak ticaretin, dış ticaret rejimine tabi olduğu, serbest bölge ile diğer ülkeler ve serbest bölgeler arasında dış ticaret rejimi uygulanmayacağı hükme bağlanmıştır.

Bu çerçevede, serbest bölge içinde gerçekleşen hizmet ifaları KDV'den müstesnadır. Hizmet ifa edenin serbest bölgede faaliyette bulunma ruhsatının olup olmaması bu istisnanın uygulanmasına engel teşkil etmemektedir.

Buna göre,

-Türkiye'de veya yurt dışındaki firmaların bilfiil serbest bölge içinde sundukları temizlik, bakım, onarım, montaj gibi hizmetler KDV'den müstesnadır.

-Bir serbest bölgeden diğer bir serbest bölgeye verilen hizmetler KDV'den müstesnadır.

-Serbest bölgeden yurt dışına giden mallar için serbest bölgede verilen gümrük müşavirliği hizmetleri KDV'den müstesnadır.

-Serbest bölgeden Türkiye'ye, Türkiye'den serbest bölgeye gönderilen mallara ilişkin Türkiye'deki firmalarca serbest bölgede faaliyet gösteren firmalara verilen gümrük müşavirliği hizmetleri KDV'ye tabiidir.

-Yurt içinden serbest bölgeye verilen telekomünikasyon hizmetleri KDV'ye tabidir. Serbest bölge içerisinde faaliyet gösteren işletmeler tarafından bu bölge içerisindeki işletmelere verilen hizmetler ise KDV'den müstesnadır.

-Türkiye'de faaliyette bulunan mükellefin, rapor, görüş, yazı, onay hazırlanması amacıyla serbest bölgeye gidip inceleme, kontrol, denetleme vb. yapması söz konusu hizmetle ilgili ön hazırlık ve veri toplama mahiyetindedir. Bu hizmet, serbest bölgede ifa edilen bir hizmet olmadığından genel hükümler çerçevesinde KDV'ye tabi olacaktır" denilmektedir.

Buna göre, Türkiye içinden serbest bölgeye (serbest bölgede bulunan şubenize) verilen proje çizim hizmetleri, serbest bölgede ifa edilen bir hizmet olmadığından genel hükümler çerçevesinde KDV'ye tabi olacaktır.

DAMGA VERGİSİ KANUNU YÖNÜNDEN DEĞERLENDİRME

488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kâğıtların damga vergisine tabi olduğu, (1) sayılı tablonun "I.Akitlerle ilgili kağıtlar" başlıklı bölümünün A/1 fıkrasında da, belli parayı ihtiva eden mukavelename, taahhütname ve temliknamelerin nispi damga vergisine tabi tutulacağı hükme bağlanmıştır.

3218 sayılı Serbest Bölgeler Kanununun geçici 3 üncü maddesinin 5810 sayılı Kanunun 01/01/2009 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe giren 7 nci maddesi ile değişik ikinci fıkrasının (c) bendinde, Avrupa Birliğine tam üyeliğin gerçekleştiği tarihi içeren yılın vergilendirme döneminin sonuna kadar bu bölgelerde gerçekleştirilen faaliyetlerle ilgili olarak yapılan işlemler ve düzenlenen kağıtların damga vergisi ve harçlardan müstesna olduğu hükme bağlanmıştır.

Buna göre, 3218 sayılı Kanunun 5810 sayılı Kanun ile değişik geçici 3 üncü maddesinin ikinci fıkrasının (c) bendi uyarınca, 01.01.2009 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere Avrupa Birliğine tam üyeliğin gerçekleştiği tarihi içeren yılın vergilendirme döneminin sonuna kadar, serbest bölgelerde faaliyette bulunan mükelleflerin bu bölgelerde gerçekleştirdikleri faaliyetlerle ile ilgili olmak kaydıyla düzenlenen kağıtlar damga vergisinden istisnadır.

Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde, firmanızın Trakya Serbest Bölgesinde inşa edeceği fabrika binası ve üretim tesislerinin ısıtma, soğutma, havalandırma, sıhhi tesisat, ısı yalıtım hesapları işi için ... Tic. A.Ş. ile düzenleyeceği sözleşme ve fabrika yapım projesine ilişkin zemin etüt raporlarının hazırlanması işi için ... Ltd. Şti. ile düzenleyeceği sözleşmenin, faaliyet ruhsatınız kapsamında Trakya Serbest Bölgesinde gerçekleştirdiğiniz faaliyetinizde kullanılacak olan fabrikaya ilişkin olması şartıyla 3218 sayılı Serbest Bölgeler Kanununun geçici 3 üncü maddesinin ikinci fıkrasının (c) bendi uyarınca damga vergisinden istisna edilmesi mümkün bulunmaktadır.

 

Bilgi edinilmesini rica ederim.