Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İptal edilen ve damga vergisi ödenen yapı denetim sözleşmesinin yerine imzalanan yeni yapı denetim sözleşmesinin damga vergisine tabi olup olmadığı hk. PDF Yazdır e-Posta
23 Ağustos 2013

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükelef Hizmetleri Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü)

Sayı :97895701-155[1-2012/187]-1314

23/08/2013

Konu : İptal edilen ve damga vergisi ödenen yapı denetim sözleşmesinin yerine imzalanan yeni yapı denetim sözleşmesinin damga vergisine tabi olup olmadığı hk.

 

İlgide kayıtlı özelge talep formu ve eklerinin incelenmesinden, şirketiniz ile ... arasında 28/05/2012 tarihli "Yapı Denetimi Hizmet Sözleşmesi" imzalanarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığına sunulduğu ve damga vergisinin ödendiği, ancak sözleşmenin yanlış düzenlendiğinden bahisle iptal edilerek yeni bir yapı denetim sözleşmenin düzenlendiği, imzalanan bu yeni sözleşme nedeniyle adı geçen Bakanlık tarafından sözleşme damga vergisinin ödenmesinin istendiği, iptal edilen ve vergisi ödenmiş bulunan ilk sözleşmeden sonra yerine düzenlenen bu ikinci sözleşmenin de damga vergisine tabi olup olmadığı hususunda görüş talep edildiği anlaşılmaktadır.

488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olduğu, bu Kanundaki kağıtlar teriminin, yazılıp imzalanmak veya imza yerine geçen bir işaret konmak suretiyle düzenlenen ve herhangi bir hususu ispat veya belli etmek için ibraz edilebilecek olan belgeler ile elektronik imza kullanılmak suretiyle manyetik ortamda ve elektronik veri şeklinde oluşturulan belgeleri ifade edeceği; 3 üncü maddesinde, damga vergisinin mükellefinin kağıtları imza edenler olduğu, resmi dairelerle kişiler arasındaki işlemlere ait kağıtların damga vergisinin kişiler tarafından ödeneceği; 4 üncü maddesinde, bir kağıdın tabi olacağı verginin tayini için o kağıdın mahiyetine bakılarak buna göre tabloda yazılı vergisinin bulunacağı, kağıtların mahiyetlerinin tayininde, şekli kanunlarda belirtilmiş olanlarda kanunlardaki adlarına, belirtilmemiş olanlarda üzerlerindeki yazının tazammun ettiği hüküm ve manaya bakılacağı, mahiyeti tayin edilmek istenen kağıt üzerinde başka bir kağıda atıf yapılmışsa, atıf yapılan kağıdın hükümlerine nazaran iktisap ettiği mahiyete göre vergi alınacağı; 8 inci maddesinde, bu Kanunda yazılı resmi daireden maksadın genel ve özel bütçeli idarelerle, il özel idareleri, belediyeler ve köyler olduğu, bu dairelere bağlı olup ayrı tüzel kişiliği bulunan iktisadi işletmelerin resmi daire sayılmayacağı; 14 üncü maddesinin ikinci fıkrasında, belli parayı ihtiva eden mukavelenamelerin değiştirilmesi halinde artan miktarın aynı nispette vergiye tabi olacağı hükümlerine yer verilmiştir.

Mezkur Kanuna ekli (1) sayılı tablonun "I.Akitlerle ilgili kağıtlar" başlıklı bölümünün A/1 fıkrasında, belli parayı ihtiva eden mukavelenameler, taahhütnameler ve temliknamelerin nispi damga vergisine tabi olduğu hükme bağlanmıştır.

Başvurunuza konu "Yapı Denetimi Hizmet Sözleşmesi" başlıklı kağıtların incelenmesinden, şirketiniz ile .... arasında düzenlenen 28/05/2012 tarihli ilk Yapı Denetimi Hizmet Sözleşmesinde, tapunun ... pafta, ... ada ve ... parsel numarasında kayıtlı arsa/arazi üzerine yapılacak toplam 122 m2 inşaat alanının denetlenmesinin öngörüldüğü ve hizmet bedelinin de bu yapı inşaat alanına göre belirlendiği; aynı tarihli ikinci sözleşmede ise, aynı pafta, ada ve parsel numarasında kayıtlı arsa/arazi üzerine yapılacak toplam 12267 m2 inşaat alanının denetlenmesinin öngörüldüğü ve hizmet bedelinin de bu yapı inşaat alanına göre belirlendiği anlaşılmaktadır.

Buna göre, aynı tarihli birinci sözleşmenin ihtiva ettiği tutar üzerinden 488 sayılı Damga Vergisi Kanununa ekli (1) sayılı tablonun I/A-1 fıkrasına göre nisbi damga vergisine tabi tutulması; ilk sözleşmenin değiştirilmesine ilişkin düzenlendiği anlaşılan ikinci sözleşmenin ise, 488 sayılı Kanunun 14 üncü maddenin ikinci fıkrası gereğince artan tutar üzerinden aynı nispette damga vergisine tabi tutulması gerekmektedir.

 

Bilgi edinilmesini rica ederim.