Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
3218 sayılı Serbest Bölgeler Kanunu Kapsamında Transit Beyannamelerin Damga Vergisinden İstisna Olup Olmadığı Hk. PDF Yazdır e-Posta
20 Eylül 2013

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İZMİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü)

Sayı : 66813766-155[9-2013/44]-582

20/09/2013

Konu : 3218 sayılı Serbest Bölgeler Kanunu Kapsamında Transit Beyannamelerin Damga Vergisinden İstisna Olup Olmadığı Hk.

 

İlgide kayıtlı özelge talep formu ve eklerinin incelenmesinden, serbest bölgede faaliyette bulunan ... Tic. Ltd. Şti'nin gümrük müşavirliğini yaptığınız, söz konusu firmanın faaliyetiyle ilgili olarak ilgili gümrüğe verilmek üzere transit beyannameler düzenlediğiniz, beyannamelerde firmanızın, adı geçen şirketin vekili olarak beyan sahibi ve asıl sorumlu olarak yer aldığı belirtilerek, söz konusu transit beyannamelerin 3218 sayılı Serbest Bölgeler Kanunu'nun geçici 3 üncü maddesi uyarınca damga vergisinden istisna olup olmadığı hususunda görüş talep ettiğiniz anlaşılmaktadır.

3218 sayılı Serbest Bölgeler Kanununun 5084 sayılı Kanunun 9 uncu maddesiyle eklenen geçici 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinde, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibariyle bu Kanuna göre kurulan serbest bölgelerde faaliyette bulunmak üzere ruhsat almış mükelleflerin, bu bölgelerde gerçekleştirdikleri faaliyetleri ile ilgili olarak yaptıkları işlemlerin 31.12.2008 tarihine kadar her türlü vergi, resim ve harçtan müstesna olduğu, aynı Kanunun geçici 3 üncü maddesinin 5810 sayılı Kanunun 01.01.2009 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe giren 7 nci maddesi ile değişik ikinci fıkrasının (c) bendinde, Avrupa Birliğine tam üyeliğin gerçekleştiği tarihi içeren yılın vergilendirme döneminin sonuna kadar bu bölgelerde gerçekleştirilen faaliyetlerle ilgili olarak yapılan işlemler ve düzenlenen kağıtların damga vergisinden ve harçlardan müstesna olduğu hükme bağlanmıştır.

Buna göre, gümrük idaresine verilen söz konusu transit beyannamelerin, serbest bölgede faaliyette bulunan firmaların bu bölgede gerçekleştirmiş olduğu faaliyetleriyle ilgili olarak adlarına düzenlenmiş olması koşuluyla, 3218 sayılı Kanun'un geçici 3'üncü maddesinin ikinci fıkrasının (c) bendi uyarınca 01.01.2009 tarihinden Avrupa Birliğine tam üyeliğin gerçekleştiği tarihi içeren yılın vergilendirme döneminin sonuna kadar damga vergisinden müstesna tutulması gerekmektedir.

Diğer taraftan, ilgide kayıtlı özelge talep formu ekinde yer alan "transit beyanname " örneğinin tetkikinden, beyannameye konu malın alıcısının serbest bölgede faaliyette bulunan ... Ltd. Şti. olduğu, asıl sorumlunun ise şirketinizin olduğu anlaşılmaktadır.

Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde, söz konusu transit beyannamelerin, gümrük müşavirliğini yaptığınız adı geçen şirketin serbest bölgede gerçekleştirmiş olduğu faaliyetiyle ilgili olarak adına düzenlendiğinin ilgili Gümrük İdaresinden tevsiki halinde, 3218 sayılı Kanunun geçici 3 üncü maddesinin ikinci fıkrasının (c) bendi uyarınca 01.01.2009 tarihinden Avrupa Birliğine tam üyeliğin gerçekleştiği tarihi içeren yılın vergilendirme döneminin sonuna kadar damga vergisinden müstesna tutulması gerekmektedir.

 

Bilgi edinilmesini rica ederim.