Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kalorifer yakıt alımına ilişkin düzenlenen kağıtların 222 sayılı kanunun 78 ve 83.maddelerine istinaden damga vergisine tabi olup olmadığı hk. PDF Yazdır e-Posta
20 Eylül 2013

 T.C.

BATMAN VALİLİĞİ

Defterdarlık Gelir Müdürlüğü

Sayı : 25410040-SÖZLEŞMEDEN DOĞAN DAMGA VERGİSİ-31

20/09/2013

Konu : Kalorifer yakıt alımına ilişkin düzenlenen kağıtların 222 sayılı kanunun 78 ve 83.maddelerine istinaden damga vergisine tabi olup olmadığı hk.

 

İlgide kayıtlı özelge talep formu ve eklerinin incelenmesinde; ... İl Özel İdaresi tarafından açılan "2012-2013 Eğitim-Öğretim yılında ... İl Milli Eğitim Müdürlüğünün ihtiyacı olan kalorifer yakıtı (Fuel-Oil 4) alım işi ihalesinin uhdenizde kaldığı belirtilerek, söz konusu işe ilişkin olarak alınan ihale kararı ve düzenlenen sözleşmenin damga vergisinden istisna olup olmadığı hususunda görüş talep edildiği anlaşılmıştır.

488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olduğu; 3 üncü maddesinde damga vergisinin mükellefinin kağıtları imza edenler olduğu, resmi dairelerle kişiler arasındaki işlemlere ait kağıtların damga vergisinin kişiler tarafından ödeneceği; 8 inci maddesinde, bu Kanunda yazılı resmi daireden maksadın, genel ve özel bütçeli idarelerle, il özel idareleri, belediyeler ve köyler olduğu, bu dairelere bağlı olup ayrı tüzel kişiliği bulunan iktisadi işletmelerin resmi daire sayılmayacağı hükmü yer almaktadır.

222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanununun 6287 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunla değişik 7 nci maddesinde; İlköğretimin 1 inci maddede belirtilen amacı gerçekleştirmek için kurulmuş dört yıl süreli ve zorunlu ilkokul ile dört yıl süreli ve zorunlu ortaokuldan oluşan bir Milli Eğitim ve Öğretim Kurumu olduğu; 83 üncü maddesinde, ilköğretimin bütün gelirlerinin ve 78 inci maddede belirtilen giderlerinin (personel masrafları hariç) her türlü resim ve vergiden muaf olacağı hükme bağlanmıştır.

Mezkur Kanunun 78 inci maddesinde sayılan giderler ise ilköğretim kurumlarınca yapılacak masrafları kapsamakta olup maddenin;

(a) fıkrasında, köy, kasaba, şehir ilköğretim kurumlarının ve öğretmen lojmanlarının yapımı, tadili, esaslı onarımı, her türlü ilk tesis ve okul eşyası, ders aletleri ile arsa ve arazi istimlakleri,

(b) fıkrasında, küçük onarımlar, okulların genel giderleri, yoksul öğrencilere parasız olarak verilecek okul kitapları ve ders levazımı bedeli, öğrencilerin yiyecek, giyecek noksanlarının telafisi, esaslı hastalıklarının tedavisi, pansiyonlu ilkokulların ve tamamlayıcı kursların ve sınıfların masrafları gibi her türlü giderler,

ilköğretim giderleri olarak sayılmıştır.

222 sayılı Kanunun 83 üncü maddesinde yer alan söz konusu hükmün uygulanmasına açıklamaların yapıldığı Başkanlığımızın 22/10/1998 tarihli ve 37904 sayılı genel yazısında, ilköğretim kurumlarının ve öğretmen evlerinin yapımı, tadili, onarımı ile okul eşyası, ders aletleri tedariki ve arsa veya arazi iktisabı için yapılacak harcamalara ait olmak ve bir tarafını ilköğretim idaresi teşkil etmek kaydıyla, düzenlenen sözleşmelerin ve ihale kararlarının damga vergisine tabi tutulmayacağı; ancak ilköğretimin değil müteahhitlerin gideri mahiyetinde bulunan, hakediş ve avanslarla ilgili makbuzların damga vergisinin, 488 sayılı Kanuna ekli (1) sayılı tablonun IV/1-a bölümü uyarınca müteahhitler tarafından ödeneceği ifade edilmiştir.

5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanununun "İl Özel İdaresinin Görev ve Sorumlulukları" başlıklı 6 ncı maddesinde ise, mahalli müşterek nitelikte olmak şartıyla il özel idaresinin; ilk ve orta öğretim kurumlarının arsa temini, binaların yapım, bakım ve onarımı ile diğer ihtiyaçlarının karşılanmasına ilişkin hizmetleri il sınırları içinde yapmakla görevli ve yetkili olduğu hükme bağlanmıştır.

Özelge talep formu eki ... İl Özel İdaresi (İdare) ile ... A.Ş. arasında düzenlenen sözleşmenin incelenmesinden, sözleşmenin konusunun "2012-2013 Eğitim ve Öğretim Yılında ... İl Milli Eğitim Müdürlüğünün İhtiyacı Olan Kalorifer Yakıtının Yüklenici Tarafından Temini ve İdareye Teslimi İşi" olduğu; kalorifer yakıtının teslim edilme yerinin ise Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı merkez ilköğretim okulları depoları olduğu anlaşılmaktadır.

Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde, 222 sayılı Kanunun 78 inci maddesi ile ilköğretimin giderlerinin her türlü vergiden istisna edildiği, Kanunun 7 nci maddesinde ilköğretimin dört yıl süreli ve zorunlu ilkokul ile dört yıl süreli ve zorunlu ortaokul olarak tanımlandığı hususları dikkate alındığında; alımı yapılan kalorifer yakıtının münhasıran 222 sayılı Kanunun 78 inci maddesi uyarınca ilköğretimin bir gideri olduğunun ve ... İl Özel İdaresinin 5302 sayılı Kanunla verilen görev nedeniyle ilköğretim idaresini temsilen sözleşmeye taraf olduğunun tevsiki halinde, söz konusu işe ilişkin alınan ihale kararı ve düzenlenen sözleşmenin damga vergisinden istisna edilmesi mümkün bulunmaktadır.

 

Bilgi edinilmesini rica ederim.