Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Vergi Resim Harç İstisnası belgesi sahibi yerli imalatçı firmanın belge kapsamında yaptığı teslimde damga vergisi ve harç istisnası hk. PDF Yazdır e-Posta
24 Eylül 2013

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

BÜYÜK MÜKELLEFLER VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)

Sayı :64597866-155[EK 2-2013]-157

24/09/2013

Konu : Vergi Resim Harç İstisnası belgesi sahibi yerli imalatçı firmanın belge kapsamında yaptığı teslimde damga vergisi ve harç istisnası

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunuz ve eklerinin incelenmesinden, ... Köylere Hizmet Götürme Birliği'nce 25/04/2013 tarihinde açılan "10 Adet Damperli Kamyon îhalesi" nin şirketinizin üzerinde kaldığı, şirketinizin ihale konusu işe ilişkin olarak ... tarih ve ... sayılı Vergi, Resim ve Harç İstisnası Belgesine (VRHİB) sahip olduğu belirtilerek, şirketiniz adına düzenlenen VRHİB'ne istinaden ihale konusu işlemlere ve düzenlenen kağıtlara damga vergisi ve harç istisnası uygulanıp uygulanmayacağı hususunda görüş talep edildiği anlaşılmaktadır.

488 sayılı Damga Vergisi Kanununun Ek 2 nci maddesinde döviz kazandırıcı faaliyetlere ilişkin işlemlerle ilgili olarak düzenlenen kağıtların damga vergisinden ve 492 sayılı Harçlar Kanunun Ek 1 inci maddesinde de döviz kazandırıcı faaliyetlere ilişkin işlemlerin harçlardan müstesna olduğu, döviz kazandırıcı faaliyetlerin neler olduğunun ve bu maddelerin uygulanmasına ilişkin usul ve esasların Maliye Bakanlığı ve Dış Ticaret Müsteşarlığı (Ekonomi Bakanlığı) tarafından birlikte tespit edileceği hüküm altına alınmıştır.

Anılan Kanun hükümlerinin uygulama usul ve esaslarını düzenleyen (1) Seri No.lu Döviz Kazandırıcı Faaliyetlerde Damga Vergisi ve Harç İstisnası Uygulaması Hakkında Tebliğin, (4) Seri No.lu Tebliğ ile değişik "3.2. DİĞER DÖVİZ KAZANDIRICI FAALİYETLER" başlıklı bölümünün (3.2.6.) fıkrasında, "Yerli imalatçı firmaların, Dış Ticaret Müsteşarlığınca yayımlanan tebliğler eki yatırım malları listesinde belirtilen malları üreterek yapacakları satış ve teslimleri" diğer döviz kazandırıcı faaliyetler arasında sayılmıştır.

Söz konusu tebliğin "4. UYGULAMAYA İLİŞKİN ESASLAR" başlıklı bölümünde;

"4.1. (3.1.8)'de belirtilen faaliyetler için bu konuda düzenlenmiş "Dahilde İşleme İzin Belgesi"; (3.2.)'de belirtilen diğer döviz kazandırıcı faaliyetler için bu konuda düzenlenmiş "Vergi Resim Harç İstisnası Belgesi"nin ibrazı üzerine, ilgili kuruluşlarca, aşağıda açıklanan usul ve esaslar çerçevesinde başka bir belge aranmaksızın re'sen damga vergisi ve harç istisnası uygulanacaktır.

Ancak, damga vergisi ve harç istisnasının uygulanabilmesi için, vergi ve harca konu işlemin, sözü edilen belgelerin geçerlilik süresi içerisinde yapılması şarttır.

Belgenin alınmasından önce veya belgenin geçerlilik süresinin dolmasından sonra, belgeye bağlanan iş ile ilgili olarak yapılan işlemlere, damga vergisi ve harç istisnası tatbik edilmeyecektir.

Vergi Resim Harç İstisnası Belgesi almak amacıyla proje formu ekinde verilecek taahhütnamelere belge aranmaksızın re'sen damga vergisi ve harç istisnası tatbik edilecektir.

4.2. İstisna uygulaması belgede yer alan esaslar dikkate alınarak yürütülecektir.

Sözü edilen işlerle ilgili sözleşme safhası da dahil olmak üzere, takip eden safhalarda düzenlenen diğer kağıtlar ve yapılan işlemlere damga vergisi ve harç istisnasının tatbiki için, bu konuda düzenlenmiş bulunan Vergi Resim Harç İstisnası Belgesinin ibrazı şarttır.

açıklamalarına yer verilmiştir.

Bir örneği özelge talep formunuz ekinde alınan ... tarihli ve ... sayılı Vergi, Resim ve Harç İstisnası Belgesinin incelenmesinden, söz konusu belgenin Ekonomi Bakanlığınca yayımlanan İhracat: 2008/6 sayılı tebliğin 6/3-ç maddesine istinaden düzenlendiği, bu maddenin ise Damga Vergisi Kanununun Ek 2 ve Harçlar Kanunun Ek 1 nci madesi hükümlerinin uygulanmasına ilişkin Bakanlığımıztarafından yayımlanan (1) Seri No.lu Döviz Kazandırıcı Faaliyetlerde Damga Vergisi ve Harç İstisnası Uygulaması Hakkında Tebliğin (3.2.6) numaralı bendine tekabül ettiği anlaşılmıştır.

Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde, damga vergisi uygulamasında resmi daire olan ... Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından ihale edilen işe ilişkin olarak şirketiniz adına düzenlenmiş Vergi, Resim ve Harç İstisnası Belgesine istinaden, belgenin konusu ve tutarı ile sınırlı olmak üzere belgenin düzenlendiği 6/5/2013 tarihinden itibaren geçerlilik süresi içerisinde ihale makamı ile şirketiniz arasındaki işlemlerin 492 sayılı Harçlar Kanununun Ek 1 inci maddesi gereği harçtan, ihale makamı ile şirketiniz arasında bu işlemlerle ilgili düzenlenen kağıtların da 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun Ek 2 nci maddesi gereği damga vergisinden istisna tutulması gerekmektedir.

Diğer tarftan, belgenin alınmasından önce veya belgenin geçerlilik süresinin dolmasından sonra, belgeye bağlanan iş ile igili olarak yapılan işlemlere ve bu işlemlere ilişkin olarak düzenlenen kağıtlara harç ve damga vergisi istisnası uygulanamayacağı tabiidir.

 

Bilgi edinilmesini rica ederim.