Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yönetim Kurulu Kararlarının suret tasdiki ve tercüme tasdiki işlemlerinin damga vergisi ve harca tabi olup olmadığı hk. PDF Yazdır e-Posta
07 Temmuz 2014

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü

 

Sayı : 97895701-155[9-2013/212]-1803

07/07/2014

Konu : Yönetim Kurulu Kararlarının suret tasdiki ve tercüme tasdiki işlemlerinin damga vergisi ve harca tabi olup olmadığı hk.

 

İlgide kayıtlı özelge talep formu ve eklerinin incelenmesinden, talep formunuz ekinde yer alan ... A.Ş. Yönetim Kurulu kararında suret tasdiki yapılması halinde harç ve damga vergisinin ne şekilde alınacağı ile ... Limited Şirketi Genel Kurulunun Tadil Edilmiş Toplantı Kurulu kararının tercüme tasdik işleminde damga vergisinin ne şekilde alınacağı hususlarında görüş talep edildiği anlaşılmaktadır.

DAMGA VERGİSİ KANUNU YÖNÜNDEN:

488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olduğu, bu Kanundaki kağıtlar teriminin, yazılıp imzalanmak veya imza yerine geçen bir işaret konmak suretiyle düzenlenen ve herhangi bir hususu ispat veya belli etmek için ibraz edilebilecek olan belgeler ile elektronik imza kullanılmak suretiyle manyetik ortamda ve elektronik veri şeklinde oluşturulan belgeleri ifade edeceği, yabancı memleketlerle Türkiye'deki yabancı elçilik ve konsolosluklarda düzenlenen kağıtların, Türkiye'de resmi dairelere ibraz edildiği, üzerine devir veya ciro işlemleri yürütüldüğü veya herhangi bir suretle hükümlerinden faydalanıldığı takdirde vergiye tabi tutulacağı; 4 üncü maddesinde ise, bir kağıdın tabi olacağı verginin tayini için o kağıdın mahiyetine bakılacağı ve buna göre tabloda yazılı vergisi bulunacağı, kağıtların mahiyetlerinin tayininde, şekli kanunlarda belirtilmiş olanlarda kanunlardaki adlarına, belirtilmemiş olanlarda üzerlerindeki yazının tazammun ettiği hüküm ve manaya bakılacağı, mahiyeti tayin edilmek istenen kağıt üzerinde başka bir kağıda atıf yapılmışsa, atıf yapılan kağıdın hükümlerine nazaran iktisap ettiği mahiyete göre vergi alınacağı hüküm altına alınmıştır.

Özelge talep formunuz ekinde yer alan "... A.Ş. Yönetim Kurulu Kararı" başlıklı kağıdın incelenmesinden, söz konusu kağıdın seri numarası, tipi, motor seri numarası, modeli, bedeli vb. belirlemelerin yapıldığı uçağın alımı konusunda düzenlendiği, ... Limited Şirketi Genel Kurulunun Tadil Edilmiş Toplantı Kararı" başlıklı kağıdın incelenmesinden ise, söz konusu kağıdın şirket hisselerinin devri konusunda alınan kararlara ilişkin olarak düzenlendiği anlaşılmıştır.

Bu itibarla, söz konusu kağıtlar Damga Vergisi Kanununa ekli (1) sayılı tabloda yer alan kağıtlar mahiyetinde bulunmadığından damga vergisine tabi tutulmaması gerekmektedir.

HARÇLAR KANUNU YÖNÜNDEN:

492 sayılı Harçlar Kanununun 38 inci maddesinin 1 inci fıkrasında, "Noter işlemlerinden bu kanuna bağlı (2) sayılı tarifede yazılı olanları noter harçlarına tabidir."'denilmiş, 41 inci maddesinde de, "Noter harçları (2) sayılı tarifede yazılı işlemlerden değer veya ağırlık ölçüsüne göre nispi, işlemin nevi ve mahiyetine göre maktu esas üzerinden alınır." hükmüne yer verilmiştir.

Kanuna bağlı (2) sayılı tarifenin "II-Maktu harçlar" başlıklı bölümünün 5 inci maddesinin (a) bendinde, ilgililere veya ibraz edenlere verilecek her türlü mukavele, senet, yazılı kağıt ve kayıt suretlerinin ve fotokopilerinin beher sayfasından maktu tutarda harç alınacağı belirtilmiştir.

Bu itibarla, "Yönetim Kurulu Kararı" ve "... Limited Şirketi Genel Kurulunun Tadil Edilmiş Toplantı Kararı" başlıklı kağıtların suretlerinin tasdik edilmesi işleminden 492 sayılı Kanuna bağlı (2) sayılı tarifenin II-5/(a) maddesi gereğince maktu tutarda harç aranılması gerekmektedir.

 

           Bilgi edinilmesini rica ederim.