Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
6446 sayılı Kanun kapsamında damga vergisi istisnası uygulaması hk. PDF Yazdır e-Posta
20 Ağustos 2014

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü)

Sayı : 90792880-170.03[2013/433]-806

20/08/2014

Konu : 6446 sayılı Kanun kapsamında damga vergisi istisnası uygulaması hk.

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunuz ve eklerinin incelenmesinden, ... İlinde kurulacak olan ... Regülatörü ve Hidro Elektrik Santrali projesi için ... A.Ş.'nin 4628 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu çerçevesinde Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan (EPDK) alınmış 49 yıl süreli elektrik üretim lisansı bulunduğu ve söz konusu tesisin inşaat yapım ve montaj işlerinin şirketiniz tarafından üstlenildiği belirtilerek, şirketiniz ile .... Enerji Üretim A.Ş. arasında yapılacak olan sözleşme ile aynı işe ilişkin olarak şirketinizin alt yüklenicilerle yapacağı sözleşmelerin 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanununun Geçici 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi uyarınca damga vergisi ve harçtan müstesna olup olmayacağı hususunda Başkanlığımız görüşünün talep edildiği anlaşılmıştır.

Bilindiği üzere, 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olduğu; 3 üncü maddesinde, damga vergisinin mükellefinin kağıtları imza edenler olduğu, resmi dairelerle kişiler arasındaki işlemlere ait kağıtların damga vergisini kişilerin ödeyeceği; Kanuna ekli (1) sayılı tablonun "I- Akitlerle İlgili Kağıtlar" başlıklı bölümünün A/1 fıkrasında, belli parayı ihtiva eden mukavelenameler, taahhütnameler ve temliknamelerin nispi damga vergisine tabi olacağı hüküm altına alınmıştır.

Öte yandan 492 sayılı Harçlar Kanununun 38 inci maddesinin 1 inci fıkrasında, noter işlemlerinden bu kanuna bağlı (2) sayılı tarifede yazılı olanların noter harçlarına tabi olduğu; 41 inci maddesinde, noter harçlarının (2) sayılı tarifede yazılı işlemlerden değer veya ağırlık ölçüsüne göre nispi, işlemin nevi ve mahiyetine göre maktu esas üzerinden alınacağı; 42 nci maddesinde, değer veya ağırlık ölçüsüne göre harca tabi işlemlerde (2) sayılı tarifede yazılı değer veya ağırlığın esas olduğu, menkul ve gayrimenkul mallar hakkında alım, satım, taahhüt ve rehinle ilgili her nevi mukavele, senet ve kâğıtlarda değer gösterilmesinin mecburi olduğu, rehin bordroları ile kamu idarelerine verilmek üzere ilgili mevzuatla belirlenen kurallara uyulacağına ilişkin olarak düzenlenen taahhütnameler hakkında bu hükmün uygulanmayacağı; Kanunun 123 üncü maddesinin birinci fıkrasında ise, özel kanunlarla harçtan muaf tutulan kişilerle, istisna edilen işlemlerden harç alınmayacağı hüküm altına alınmıştır.

Diğer taraftan, 4628 sayılı Elektrik Piyasası Kanununun 1 inci maddesinin 30 numaralı bendinde üretim tesisinin, elektrik enerjisinin üretildiği tesisler olduğu; 5784 sayılı Kanun ile eklenen geçici 14 üncü maddesinin (c) fıkrasının 2 numaralı bendinde, 31.12.2012 tarihine kadar işletmeye girecek üretim ve otoprodüktör lisansı sahibi tüzel kişilere sağlanan teşvikler uyarınca, üretim tesislerinin yatırım döneminde, üretim tesisleriyle ilgili yapılan işlemler ve düzenlenen kağıtların damga vergisi ve harçtan müstesna olduğu hükme bağlanmış, 31.01.2013 tarih ve 28545 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan ve 1/1/2013 tarihinden itibaren geçerli olan 6408 sayılı Kanunun 3 üncü maddesiyle, 4628 sayılı Kanunun geçici 14 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinde yer alan "31.12.2012" ibaresi "31.12.2015" olarak değiştirilmiştir. 30/03/2013 tarih ve 28603 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanununun geçici 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde de 31.12.2015 tarihine kadar ilk defa işletmeye girecek üretim lisansı sahibi tüzel kişilere sağlanan teşvikler uyarınca, üretim tesislerinin yatırım döneminde, üretim tesisleriyle ilgili yapılan işlemler ve düzenlenen kağıtların damga vergisi ve harçtan müstesna olduğu hükme bağlanmıştır. Ayrıca, 6446 sayılı Kanunun 30 uncu maddesinin (5) numaralı bendi ile 4628 sayılı Kanunun geçici 14 üncü maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.

Buna göre, gerek 4628 sayılı Kanundaki istisna süresini değiştiren 6408 sayılı Kanun gerekse 6446 sayılı Kanunda düzenlenen hüküm ile söz konusu Kanunların yürürlük tarihinden itibaren 31/12/2015 tarihine kadar ilk defa işletmeye girecek üretim lisansı sahibi tüzel kişilere yatırım teşviki sağlamak üzere, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından üretim lisansı verilmesinden itibaren başlayıp üretim tesisinin geçici kabûlünün yapıldığı tarihe kadar olan süreci ifade eden üretim tesislerinin yatırım döneminde, münhasıran üretim tesisleriyle ilgili düzenlendiğinin tevsiki kaydıyla, üretim tesisine ilişkin olarak yapılacak işlemler ve düzenlenen kâğıtlar damga vergisi ve harçtan istisna edilmiştir.

Özelge talep formunuzun ekinde yer alan, T.C. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu tarafından ... İli'nde kurulacak olan ... Regülatörü ve Hidroelektrik Santralı üretim tesisinde 29/09/2011 tarihinden itibaren 49 yıl süreyle üretim faaliyeti göstermek üzere düzenlenen, ... tarih ve ... no.lu Üretim Lisansı Belgesinin "Özel Hükümler" başlıklı bölümünün Üretim tesisine ilişkin bilgilerin bulunduğu birinci maddesinde, tesis tamamlanma tarihinin 29/09/2015 olarak belirlendiği anlaşılmıştır.

Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde, 31/12/2015 tarihinden önce tamamlanacağı anlaşılan işe ilişkin olarak lisans sahibi .. A.Ş. ile şirketiniz arasında düzenlenen inşaat yapım ve montaj sözleşmesinin 01/01/2013 tarihinden sonra imzalanmış olması ve ... İlinde kurulacak olan ... Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali üretim tesisinin yatırım döneminde münhasıran bu tesis ile ilgili düzenlendiğinin tevsiki kaydıyla, damga vergisi ve harç istisnası uygulanması mümkün bulunmaktadır.

Ancak, söz konusu işe ilişkin olarak şirketiniz ile alt yükleniciler arasında düzenlenecek sözleşmelerin harç ve damga vergisine tabi tutulması gerekmektedir.

 

            Bilgi edinilmesini rica ederim.