Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Doğalgaz dağtım sözleşmesinin matrahının ne olacağı ile söz konusu sözleşmenin ekinde yer alan kefaletnamelerin damga vergisine tabi olup olmayacağı hk. PDF Yazdır e-Posta
11 Kasım 2014

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü)

Sayı : 90792880-155.01.01.01[2013/2895]-1125

11/11/2014

Konu : Doğalgaz dağtım sözleşmesinin matrahının ne olacağı ile söz konusu sözleşmenin ekinde yer alan kefaletnamelerin damga vergisine tabi olup olmayacağı hk.

 

İlgide kayıtlı özelge talep formu ve eklerinin incelenmesinden, mekanik ve elektronik (kartlı) sayaçların el terminaliyle okunması, yeni aboneye sayaç montajı, her türlü sayaç değişimi, sayaç kapama, sayaç sökme, ihbarname dağıtımı, tüketim/kaçak gaz kullanım kontrol, işine ilişkin olarak şirketiniz ile ... A.Ş. arasında düzenlenen sözleşmenin belirli bir bedel içermeyen birim fiyat tarifeleri üzerinden yapılan bir sözleşme olduğundan bahisle söz konusu sözleşmenin damga vergisine tabi olup olmadığı hususunda görüş istenildiği anlaşılmaktadır.

488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olduğu; 3 üncü maddesinde, damga vergisinin mükellefinin kağıtları imza edenler olduğu, 6 ncı maddesinde, bir kağıtta birbirinden tamamen ayrı birden fazla akit ve işlem bulunduğu takdirde bunların her birinden ayrı ayrı vergi alınacağı, bir kağıtta toplanan akit ve işlemler birbirine bağlı ve bir asıldan doğma oldukları takdirde damga vergisinin en yüksek vergi alınmasını gerektiren akit veya işlem üzerinden alınacağı, bu akit ve işlemlere asıl işlemin akitlerinden başka bir şahsın eklenen akit ve işeminin de ayrıca vergiye tabi olacağı; 10 uncu maddesinde, damga vergisinin nispi veya maktu olarak alınacağı, nispi vergide, kağıtların nevi ve mahiyetlerine göre, bu kağıtlarda yazılı belli paranın, maktu vergide kağıtların mahiyetlerinin esas olduğu, belli para teriminin kağıtların ihtiva ettiği veya bunlarda yazılı rakamların hasıl edeceği parayı ifade edeceği hükümlerine yer verilmiştir.

Mezkur Kanuna ekli (1) sayılı tablonun "IAkitlerle ilgili kağıtlar" başlıklı bölümünün A/1 fıkrasında, belli parayı ihtiva eden mukavelenameler, taahhütnameler ve temliknamelerin; A/3 fıkrasında, kefalet, teminat ve rehin senetlerinin nispi damga vergisine tabi tutulacağı hükme bağlanmıştır.

Özelge talep formunuz ekindeki ... A.Ş. ile şirketiniz arasında 29/08/2013 tarihinde imzalanan sözleşmenin incelenmesinden, sözleşmenin 3 üncü maddesinde, sözleşme konusu işin, mekanik ve elektronik (kartlı) sayaçların el terminaliyle okunması, yeni aboneye sayaç montajı, her türlü sayaç değişimi, sayaç kapama, sayaç sökme, ihbarname dağıtımı, tüketim/kaçak gaz kullanım kontrol, işi olduğu; 4 üncü maddesinde, sözleşmede götürü ücret kararlaştırılmadığı, sözleşme ekinde yer alan birim fiyatların geçerli olduğu, yüklenicinin yapacağı iş miktarının, iş sahibinin talep ve ihtiyaçlarına göre belirleneceği iş sahibinin, gerçekleştirilecek işin miktarı konusunda yükleniciye herhangi bir taahhütte bulunmadığı; 9.1 maddesinde, yüklenicinin, iş sahibine iş teminatı amaçlı 1.000.000 TL tutarında teminat mektubunu, sözleşmenin imzalanmasına müteakip 1 (bir) ay içinde iş sahibine vereceği; 9.3 maddesinde, yüklenici firma yetkililerinin işbu sözleşmenin teminatı olarak şahsi kefaletlerinin mevcut olduğu, iş sahibi tarafından sözleşmeden kaynaklanan alacakların tahsili amacıyla sözleşme ekinde yer alan kefaletname uyarınca kefiller hakkında her türlü yasal işlem başlatma hakkının saklı olduğu, bu maddede hüküm altına alınan kefaletin müteselsil kefalet olduğu; 20 nci maddesinde ise bu sözleşmenin iş sahibi ve yüklenici tarafından 29/08/2013 tarihinde bir nüsha olarak imza altına alındığı belirlemelerine yer verildiği; sözleşme hükümlerine göre ..., ... ve ... tarafından imza edilen üç ayrı kefaletnamenin incelenmesinden ise, söz konusu sözleşmeden kaynaklanabilecek tüm borçlarına ve fer'ilerine 29/08/2013 tarihi itibariyle azami 50.000,00 TL için müteselsil kefil olunduğu anlaşılmıştır.

Buna göre, şirketiniz ile ... A.Ş. arasında imzalanan sözleşmenin, 9 uncu maddesinde belirtilen 1.000.000,00 TL teminat mektubu verme taahhüdü tutarı üzerinden 488 sayılı Damga Vergisi Kanununa ekli (1) sayılı tablonun I/A-1 fıkrasına göre; ayrı ayrı düzenlenen kefaletname başlıklı kağıtların ise herbirinin içerdikleri 50.000,00 TL kefalet tutarı üzerinden aynı tablonun I/A-3 fıkrasına göre damga vergisine tabi tutulması gerekmektedir.

 

           Bilgi edinilmesini rica ederim.