Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Derneğinizce işletilen 116 yatak kapasiteli kız kur'an kursu öğrenci yurdu için yapılacak bağış ve yardımların gelir ve kurumlar vergisi matrahından indirilip indirilemeyeceği hk. PDF Yazdır e-Posta
30 Kasım 2012

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

KAYSERİ VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü) 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.38.15.01-120[89-2012/20-515]-157

30/11/2012

Konu

:

Derneğinizce işletilen 116 yatak kapasiteli kız kur'an kursu öğrenci yurdu için yapılacak bağış ve yardımların gelir ve kurumlar vergisi matrahından indirilip indirilemeyeceği hk.

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunda, derneğinizce ücretsiz olarak işletilen 116 kapasiteli kız kuran kursu öğrenci yurdu için gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerince yapılacak ayni ve nakdi bağış ve yardımların, 6322 sayılı Kanunla değişen 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 89/5 inci maddesi ile 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 10/1-ç maddesi çerçevesinde, Diyanet İşleri Başkanlığı denetiminde yaygın din eğitimi verilen tesislere ilişkin bağış ve yardımlar kapsamında değerlendirilerek, gelir ve kurumlar vergisi matrahından indirilip indirilemeyeceği hususunda Başkanlığımız görüşünün talep edildiği anlaşılmıştır.

            5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi ile 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 89 uncu maddesinin birinci fıkrasının (4) numaralı bendinde, genel ve özel bütçeli kamu idarelerine, il özel idarelerine, belediyelere, köyler ile kamu yararına çalışan dernekler ile Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanının vakıflara yıllık toplamı beyan edilecek gelirin (o yıla ait kurum kazancının) % 5'ini (gelir vergisi mükellefleri için kalkınmada öncelikli yörelerde %10'unu) aşmamak üzere, makbuz karşılığı yapılan bağış ve yardımların gelir ve kurumlar vergisi matrahının tespitinde mükelleflerce beyannamede bildirilecek gelirlerden veya kurum kazancından indirilebileceği hükmüne yer verilmiştir.

            Diğer taraftan, Kurumlar Vergisi Kanununun 6322 sayılı Kanunla değişik 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendi ile  Gelir Vergisi Kanunun 6322 sayılı Kanunla değişen 89 uncu maddesinin birinci fıkrasının (5) numaralı bendinde, genel ve özel bütçeli kamu idarelerine, il özel idarelerine, belediyelere ve köylere bağışlanan okul, sağlık tesisi, 100 yatak (kalkınmada öncelikli yörelerde 50 yatak) kapasitesinden az olmamak kaydıyla öğrenci yurdu ile çocuk yuvası, yetiştirme yurdu, huzurevi ve bakım ve rehabilitasyon merkezi ile mülki idare amirlerinin izni ve denetimine tabi olarak yaptırılacak ibadethaneler ve Diyanet İşleri Başkanlığı denetiminde yaygın din eğitimi verilen tesislerin inşası dolayısıyla yapılan harcamalar veya bu tesislerin inşası için bu kuruluşlara yapılan her türlü bağış ve yardımlar ile mevcut tesislerin faaliyetlerini devam ettirebilmeleri için yapılan her türlü nakdi ve ayni bağış ve yardımların tamamının gelir ve kurumlar vergisi matrahının tespitinde mükelleflerce beyannamede bildirilecek gelirlerden veya kurum kazancından indirilebileceği hükmü bulunmaktadır.          

            1 seri no.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinin "10.3.2. Bağış ve yardımlar" başlıklı bölümünde ayrıntılı açıklamalar yapılmıştır.

            İlgi'de kayıtlı özelge talep formu eki müftülük yazısından, bağış ve yardım yapılacak binanın, daha önce .......... Öğretim Kız Öğrenci Yurdu iken ......... Kız Kur'an Kursu Öğrenci Yurduna dönüştüğü anlaşılmıştır.

            Bu hüküm ve açıklamalara göre, derneğinizce işletilen kız kuran kursu öğrenci yurdunun Diyanet İşleri Başkanlığının denetiminde yaygın din eğitimi verilen tesisler kapsamında değerlendirilmesi ve söz konusu bağış ve yardımların sadece kız kuran kursu öğrenci yurdunun ihtiyaçları için kullanılması şartıyla, gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerince yapılan bu nitelikteki bağış ve yardımların tamamının, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 89/5 inci maddesi ile 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 10/1-ç maddesi çerçevesinde beyan edilen gelir veya kurum kazancından indirimi mümkündür.

            Öte yandan, yukarıda belirtilen şartların sağlanamaması halinde ise derneğinizin kamu yararına çalışan dernek statüsünde bulunması halinde derneğinize yapılacak ayni ve nakdi bağış ve yardımların, Gelir Vergisi Kanununun 89/4 ile Kurumlar Vergisi Kanununun 10/1-c maddesi uyarınca beyan edilecek gelir veya kurum kazancının % 5'ine kadar olan kısmı indirim konusu yapılabilecek, kamu yararına çalışan dernek statüsünün bulunmaması halinde ise indirim söz konusu olmayacaktır.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.