Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Susamlı ekmeğin KDV oranı hk. PDF Yazdır e-Posta
01 Kasım 2012

Başlık
Susamlı ekmeğin KDV oranı hk.
Tarih
01/11/2012
Sayı
76464994-130[KDV.2012.58]-438
Kapsam
 
T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
ANTALYA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
Mükellef Hizmetleri Gelir Grup Müdürlüğü
 
 
 
Sayı
:
76464994-130[KDV.2012.58]-438
01/11/2012
Konu
:
Susamlı ekmeğin KDV oranı.
 
 
İlgide kayıtlı özelge talep formunda, Kurumlar Vergi Dairesi Müdürlüğünün ........... vergi kimlik numaralı mükellefi olduğunuz belirtilerek 250 gr ekmeğin üzerine en fazla 5 gr susam serperek ürettiğiniz ekmeğe uygulanacak katma değer vergisi oranı hakkında Başkanlığımızdan görüş talep edilmektedir.
KDV oranları KDV Kanununun 28 inci maddesinin Bakanlar Kuruluna verdiği yetkiye dayanılarak yayımlanan 2007/13033 sayılı Kararname eki (I) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için % 1, (II) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için % 8, bu listelerde yer almayan vergiye tabi işlemler için ise %18 olarak tespit edilmiştir.
Söz konusu Kararnameye ekli (I) sayılı listenin 4üncü sırasında "Buğday unu, buğday unundan imal edilen ekmekler (kepekli olanlar dahil, diğer katkı maddeliler hariç) yufka (II) sayılı listenin "A) Gıda Maddeleri" başlıklı bölümünün 15 inci sırasında, "Türk Gümrük Tarife Cetvelinin 19 uncu faslında yer alan mallar" %8 oranında KDV'ye tabi olduğu hükme bağlanmış olup, söz konusu fasılın 19.05 bölümünde, ekmek, pasta, kek, bisküvi ve diğer ekmekçi mamulleri, gevrek ekmek, zencefilli ekmek ve benzerlerine yer verilmiştir.
Konuya ilişkin açıklamaların yer aldığı 60 No.lu KDV Sirkülerinin "Oran" başlıklı 5. maddesinin 2. paragrafında; "Buğday unu, buğday unundan imal edilen ekmekler (kepekli olanlar dahil, diğer katkı maddeliler hariç), yufka,"yer almaktadır. Buğday unundan üretilen hamburger ekmeği, tost ekmeği ve sandviç ekmeği gibi ekmekler ile ramazan pidesi, boş pide ve lavaş teslimleri de bu kapsamda % 1 oranında KDV'ye tabi tutulacaktır." denilmektedir.
Dolayısıyla kepekli olanlar dahil olmak üzere katkısız (normal) ekmeğin hazırlanmasında kullanılan buğday unu, su, tuz, maya ve koruyucu gıda maddeleri ile hazırlanan ekmek, hamburger ekmeği, tost ekmeği, sandviç ekmeği ile her nevi pide ve lavaş teslimleri %1 KDV'ye tabi bulunmaktadır.
Ekmeğin üzerine susam serpilmesi bu ürünün niteliğini değiştirmeyen ve katkı maddeli sayılmasını gerektirmeyen geleneksel bir uygulamadır.
Buna göre, buğday unundan imal edilen normal ekmeğe susam serpilerek üretilen ekmeğin tesliminde  %1 oranında KDV uygulanacaktır.
Bilgi edinilmesini rica ederim.
 
 
(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.
(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.
(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.