Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yabancı Hesapların Vergi Uyumu Yasası (FATCA) kapsamında Türkiye-ABD arasında bilgi değişim anlaşması imzalandı. PDF Yazdır e-Posta
31 Temmuz 2015

Image

30 Temmuz 2015 tarihinde Gelir İdaresi Başkanlığı'nın internet sitesinde (www.gib.gov.tr); T.C. Hükümeti ile ABD Hükümeti arasında "Genişletilmiş Bilgi Değişimi Yoluyla Uluslararası Vergi Uyumunun Artırılması Anlaşması" nın 29 Temmuz 2015 tarihinde Ankara'da İmzalandığı duyurulmuştur.

Türkiye ve ABD arasında imzalanan söz konusu Anlaşma ile vergi kayıp ve kaçağı ile etkin şekilde mücadele edilmesi ve vergiye gönüllü uyumun artırılması bakımından iki ülke arasındaki işbirliğinin kuvvetlendirilmesinin amaçlandığı belirtilmektedir.

Anlaşma ile Türkiye'de faaliyette olan finansal kuruluşlar nezdindeki ABD'li hesap sahiplerine ilişkin belirli bilgiler ile ABD'de faaliyette olan finansal kuruluşlar nezdindeki Türkiye mukimi hesap sahiplerine ilişkin belirli bilgilerin karşılıklı olarak değişime tabi tutulması öngörülmektedir. Anlaşma aşağıdaki maddelerden oluşmaktadır.

Madde 1 – Tanımlar

Madde 2 – Bildirimi Zorunlu Hesaplar ile İlgili Bilgilerin Temin Edilmesine ve Değiştirilmesine İlişkin Yükümlülükler

Madde 3 – Bilgi Değişiminin Zamanı ve Şekli

Madde 4 – FATCA' nın Türk Finansal Kuruluşlarına Uygulanması

Madde 5 – Uyum Konusunda İşbirliği ve Yaptırımlar

Madde 6 – Bilgi Değişimi Etkinliğinin ve Şeffaflığın Geliştirilmesini Sürdürmeye Yönelik Karşılıklı Taahhüt

Madde 7 – FATCA' nın Paydaş Ülkelere Uygulanmasında Tutarlılık

Madde 8 – Danışmalar ve Değişiklikler

Madde 9 – Ekler

Madde 10 – Anlaşmanın Süresi

Ek I – Bildirimi Zorunlu ABD Hesaplarının ve Belirli Katılımcı Olmayan Finansal Kuruluşlara Yapılan Ödemelerin Tespiti ve Bildirimine İlişkin Durum Tespiti Yükümlülükleri

Ek II – (Muaf gerçek lehdar ya da uyumlu addedilen finansal kuruluşlar ile finansal hesaplar tanımından muaf tutulan hesaplara ilişkin belirlemeleri içermektedir.)

Anlaşmaya ilişkin bildirim yükümlülüğünün, bilginin ilgili olduğu takvim yılının sona ermesini müteakip 9 ay içerisinde (30 Eylüle kadar) yerine getirileceği anlaşılmaktadır. Ancak Türkiye'de faaliyette olan finansal kurumların Gelir İdaresi Başkanlığınca belirlenecek ve bu tarihten önceki bir tarihte bildirim yapması gerekebilecektir.

Diğer taraftan, Anlaşma Türkiye'nin anlaşmanın yürürlüğe girmesine ilişkin iç süreçleri tamamlandığını ABD'ye yazılı olarak bildirdiği tarihte yürürlüğe gireceğinden, söz konusu sürenin 30 Eylül 2015 tarihi sonrasına sarkması durumunda; ilk bildirim tarihinin Anlaşma'nın yürürlüğe girmesini takip eden 30 Eylül tarihi olarak uygulanması mümkün olabilecektir.

Anlaşmanın yürürlüğe gireceği tarihe kadar Türk Finansal Kuruluşları FATCA uyumlu olarak değerlendirilmeye devam edilecek ve ABD kaynaklı gelirleri stopaja tabi tutulmayacaktır. Anlaşmanın uygulanmaya başlanmasına ilişkin bildirimin 30 Eylül 2015 sonrasına sarkması durumunda da (ABD Hazinesinin, söz konusu bildirimin 30 Eylül 2016 tarihinden önce gönderilebileceğini kabul etmesi şartıyla) Türkiye'de faaliyette olan finansal kuruluşlar FATCA uyumlu kabul edilmeye devam edileceklerdir.

Türkiye'de faaliyette bulunan finansal kurumların, FATCA düzenlemesi kapsamında raporlanacak bilgileri, bilgi değişimine konu olabilmesi için Gelir İdaresi Başkanlığına raporlamaları gerekecektir. Dolayısıyla Anlaşmanın yürürlüğe girmesini takiben, Gelir İdaresi Başkanlığı'nca Anlaşma'nın uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirleyen bir düzenleme yapılması beklenmektedir.

Türkiye'de faaliyette bulunan finansal kurumlarca Gelir İdaresi Başkanlığına yapılacak raporlama tarihi Gelir İdaresi Başkanlığınca belirlenecektir. Türkiye'deki finansal kurumların, Anlaşma hükümleri uyarınca IRS portalı FATCA kayıtlarını, müşteri kabul süreçlerini, kayıtlı müşterilerine ilişkin gerekli işlemleri tamamlayarak raporlamaya yönelik süreç ve bilgi sistemlerini hazır hale getirmeleri önerilmektedir. E&Y


 

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.