Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İşçinin başka ile nakline 'geçerli neden' şartı PDF Yazdır e-Posta
30 Temmuz 2015

Image

İşçinin başka ildeki iş yerine nakli geçerli sebebe dayanmalıdır.

Konuya ilişkin, aşağıda sunduğumuz örnek dava açıklayıcı olacaktır.

İşveren işyerinin yeniden yapılanması ve organizasyonu gerekçesi ile işçisini başka bir ildeki iş yerine nakletmek ister, ancak işçi, ailevi nedenlerle il dışında çalışamayacağını belirterek iş sözleşmesinin ihbar ve kıdem tazminatları ödenerek feshedilmesini talep eder. Tazminatlarının ödenmesinin ardından işçi işe iade davası açar.

Yargıtay kararını okuyalım.

"Davalı işveren naklin gerekçesi konusunda çelişkiye düştüğü gibi, yeniden yapılanma ve organizasyon değişikliğini de kanıtlamış değildir. Geçerli bir neden olmadığı halde, davacının başka bir ildeki işyerine nakli ve davacının bu nakil sebebiyle ailevi nedenlerle il dışında çalışamayacağını belirterek, iş sözleşmesinin feshini istemesindeki iradesinin serbest iradeye dayalı olduğunu söyleme olanağı bulunmamaktadır. Öte yandan, dosya içeriğine göre, davacı işçiye ihbar ve kıdem tazminatının ödenmiş olması, davalı işverence düzenlenen işten ayrılma bildirgesinde iş sözleşmesinin İş Kanunu'nun 17. maddesi gereğince feshedildiğinin belirtilmiş olması karşısında iş sözleşmesinin davacının istifası ile sona erdiğinin kabulüne imkan yoktur. Mevcut olgulara göre, iş sözleşmesi davalı işverence geçerli neden olmadan feshedilmiş olduğundan davacının işe iade isteğinin kabulüne karar verilmesi gerekir.”(Yargıtay 9.Hukuk Dairesi 19.2.2007 tarih, E.2006/32938, K.2007/4686 sayılı Karar.)

Sonuç

Naklin geçerli bir nedene dayanmamasından ötürü, işçinin işe iade isteğini, Yargıtay haklı bulmuştur." Ahmet Metin AYSOY

http://www.dunya.com/yorum-inceleme/iscinin-baska-ile-nakline-gecerli-neden-sarti-270025h.htm


Bu makalede yer alan açıklamalar, yazarının konu hakkındaki kişisel görüşünü yansıtmaktadır. Makaledeki bilgi ve açıklamalardan dolayı Özdoğrular smmm ltd. şti./Mehmet Özdoğru ve/veya ozdogrular.com./com.tr' ye sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.