Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Araç alım satımında KDV oranı PDF Yazdır e-Posta
05 Kasım 2013

Başlık

Araç alım satımında KDV oranı hk.

Tarih

05/11/2013

Sayı

51421814-130[28-2013/36]-131

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

DENİZLİ VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)

 

 

 

 

Sayı

:

51421814-130[28-2013/36]-131

05/11/2013

Konu

:

Araç alım satımında KDV oranı hk.

 

         

 

            İlgi (b) de kayıtlı özelge talep formunuzda, oturma yeri 1+1 kişilik kapalı kasa kamyonet olarak iktisap edilen aracın, ilk iktisap tarihinden 5 yıl geçtikten sonra tadilat sonucu oturma yerinin 1+4 kişi olarak yandan camlı, çift sıra koltuklu panelvan kamyonete dönüştürülmesi durumunda bu aracın satışında uygulanması gereken KDV oranının bildirilmesi istenmektedir.

            Katma Değer Vergisi Kanununun (KDV) 28 inci maddesinin Bakanlar Kuruluna verdiği yetkiye dayanılarak yayımlanan 2007/13033 sayılı Kararname ile mal teslimi ve hizmet ifalarına uygulanacak KDV oranları belirlenmiştir. Kararname eki (I) Sayılı Listenin 9 uncu sırasına göre, Türk Gümrük Tarife Cetvelinin (TGTC) 87.03 tarife pozisyonundaki kullanılmış binek otomobilleri ve esas itibariyle insan taşımak üzere imal edilmiş diğer motorlu taşıt teslimlerinde %1, KDV Kanununun 30/b maddesine göre binek otomobillerinin alımında yüklenilen KDV'yi indirim hakkı bulunan mükelleflerin tesliminde ise %18 oranında KDV uygulanmaktadır.

            2007/13033 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararnamesinin 1 inci maddesinin (5) n.lu ayrımında, (I) sayılı listenin 9 uncu sırasında yer alan "kullanılmış" deyiminin 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) Kanununa göre ÖTV ye tabi olmayan taşıtları ifade ettiği belirtilmiştir.

            2008/13426 sayılı BKK ekli Kararnamenin 2 nci maddesinde ise KDV Kanununun 30 uncu maddesinin b bendine göre binek otomobillerin alımında yüklenilen KDV'yi indirim hakkı bulunan mükelleflerin, kiralamak veya çeşitli şekillerde işletmek üzere iktisap ettikleri ve 31/12/2007 tarihi itibarıyla aktiflerinde veya envanterlerinde bulunan binek otomobillerinin iktisap tarihinden itibaren 2 yıl geçtikten sonra teslime konu olması halinde bu teslimde % 1 oranında KDV uygulanacağı ifade edilmiştir.

            İlk iktisap tarihinden itibaren 5 yıl geçtikten sonra tadil ve değişiklik yapılması nedeniyle ÖTV ye tabi olmayan ve 2007/13033 sayılı Kararname eki I sayılı listenin 9 uncu sırasında yer alan tadil edilmiş söz konusu araçların tesliminde uygulanacak KDV oranı ile ilgili olarak aşağıda belirtildiği şekilde hareket edilmesi gerekmektedir.

            1- Başkasına ait bir aracın satışına aracılık edilmesi halinde teslim satıcı ile alıcı arasında gerçekleşmektedir. Bu işlemde satıcının mükellef olmaması halinde KDV uygulanmayacaktır.

            Satıcının mükellef olması ve aracın alımında ödenen KDV yi indirme hakkının bulunması halinde, bu teslimde % 18 oranında KDV uygulanacak ve satıcı tarafından beyan edilecektir.

            Satıcının mükellef olması ve aracın alımında ödenen KDV yi indirme hakkının bulunmaması halinde, satışta % 1 KDV uygulanacak ve satıcı tarafından beyan edilecektir.

            Bu satışlara aracılık nedeniyle komisyon vb. adı altında sağlanan gelirler % 18 oranında KDV ye tabi olacak ve aracılık bedeli üzerinden hesaplanacak bu tutar aracı firmalarca beyan edilecektir.

            2- Tadilata tabi tutulan aracın işletme adına kayıt ve tescil ettirildikten sonra satışa sunulmasında alış sırasında satıcının durumuna bağlı olarak % 1 veya % 18 olarak ödenen KDV nin indirim konusu yapılması mümkün değildir. Dolayısıyla indirim konusu yapılması halinde düzeltilerek gider veya maliyet olarak dikkate alınması gerekmektedir.

            Söz konusu araçların satışında ise alış sırasındaki KDV'nin durumuna bakılmaksızın %1 oranında KDV uygulanacaktır.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.