Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kira bedelinin bayisi olunan şirkete yansıtılmasında KDV PDF Yazdır e-Posta
30 Aralık 2013

Başlık

Kira bedelinin bayisi olunan şirkete yansıtılmasında KDV

Tarih

30/12/2013

Sayı

84974990-130[1-2013/79]-1396

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü

 

 

 

 

Sayı

:

84974990-130[1-2013/79]-1396

30/12/2013

Konu

:

........ LTD. ŞTİ.

 

         

 

            İlgide kayıtlı dilekçenizde; KDV Kanunun 17/4-p maddesi hükmü gereğince KDV den istisna olan işyeri kira bedelinin bayisi olduğunuz ....... A.Ş.'ye yansıtılması amacıyla düzenleyeceğiniz faturada KDV hesaplanıp hesaplanmayacağı hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

            Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun; 1/1 inci maddesinde, ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde Türkiye'de yapılan teslim ve hizmetlerin KDV'ye tabi olduğu, 17/4-p maddesinde ise hazinece yapılan taşınmaz teslimi ve kiralamalarının KDV'den istisna olduğu hüküm altına alınmış, konu ile ilgili olarak 60 No'lu KDV Sirküleri'nin (1.) bölümünde gerekli açıklamalara yer verilmiştir.

            Bu çerçevede, aslı katma değer vergisinin konusuna girmeyen veya vergiden müstesna olan masrafların aktarılmasında katma değer vergisi hesaplanmayacaktır. Ancak bu aktarma sırasında masraf tutarını aşan bir bedel tahsil edilirse bu aşan kısım üzerinden genel vergi oranına göre katma değer vergisi hesaplanacaktır.

            Buna göre, Defterdarlık Anıt Milli Emlak Müdürlüğü'nden kiralamış olduğunuz ve KDV Kanunun 17/4-p maddesi gereğince KDV den istisna olan kiralama işlemine ait iş yeri kira bedelinin bire bir ....... A.Ş.'ye yansıtılması halinde düzenlenen yansıtma faturasında KDV hesaplanmayacaktır. Ancak, yansıtma faturasında kira bedelini aşan bir bedel yer alması halinde aşan kısım üzerinden genel oranda (% 18) KDV hesaplanacağı tabiidir.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.