Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Perde imalatında kullanılan ve içinde iplik bulunan kurşunun satışında tevkifat PDF Yazdır e-Posta
31 Aralık 2013

Başlık

Perde imalatında kullanılan ve içinde iplik bulunan kurşunun satışında tevkifat

Tarih

31/12/2013

Sayı

45404237-130[I.13.110]-347

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

BURSA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Gelir Grup Müdürlüğü

 

 

 

 

 

Sayı

:

45404237-130[I.13.110]-347

31/12/2013

Konu

:

Perde imalatında kullanılan ve içinde iplik bulunan kurşunun satışında tevkifat

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, perde imalatı işiyle iştigal ettiğiniz belirtilerek,  perdelerin  gergin görüntüsünü korumak amacıyla kullanılan ve içinde iplik bulunan kurşunların tesliminde tevkifat uygulanıp uygulanmayacağı hususunda bilgi istenildiği anlaşılmıştır.

            Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun 9 uncu maddesi ile vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla vergiye tabi işlemlere taraf olanları vergi alacağının ödenmesinden sorumlu tutma konusunda Bakanlığımıza yetki verilmiştir.

            Bu yetkiye dayanılarak yayımlanan 122 Seri No.lu KDV Genel Tebliği ile değişik 117 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliğinde, KDV tevkifatı uygulamasına ve bu uygulamadan doğan iade taleplerinin yerine getirilmesine ilişkin usul ve esaslara dair açıklamalara yer verilmiştir.

            Söz konusu Tebliğin;

            - 3.3.2.1. bölümünde,  bakır ve alaşımlarından, çinko ve alaşımlarından, alüminyum ve alaşımlarından, kurşun ve alaşımlarından mamul, Tebliğin (3.3.2.2.) bölümünde belirtilen ürünlerin, Tebliğin (3.1.2.) bölümünde sayılanlara tesliminde, (5/10) oranında KDV tevkifatı uygulanacağı,

            - 3.3.2.2.1. bölümünde, tevkifat kapsamına bakır ve alaşımlarından, çinko ve alaşımlarından, alüminyum ve alaşımlarından, kurşun ve alaşımlarından mamul; anot, katot, granül, filmaşin, profil, levha, tabaka, rulo, şerit, panel, sac, boru, pirinç çubuk, lama, her türlü tel ve benzerleri ile kurşun ve alaşımlarından mamul, tuğla, mühür, yaprak, plaka, folyo, pul, saçma, ızgara, toz, kurşun oksit, kurşun monoksit, kırmızı oksit ve benzerlerinin girdiği,

            - 3.3.2.2.2. bölümünde, bakır, çinko, alüminyum ve kurşun telin, plastik, cam, kâğıt, emaye, vernik ve benzeri izolasyon malzemeleri ile kaplanması suretiyle elde edilen "izoleli iletken" teslimlerin tevkifata tabi tutulmayacağı, ayrıca, söz konusu metal ve alaşımlarından imal edilen nihai ürünler ile bunların kesme, sıyırma, kıvırma, kaynak, bükme, vida yeri delme-açma ve benzeri şekillerde işlenmesi sonucu elde edilen yarı mamul ve mamul mahiyetindeki malların teslimlerinin tevkifata tabi olmayacağı,

            belirtilmiştir.

            Bu hüküm ve açıklamalar çerçevesinde, kurşunun işlenmesi sonucu elde edilen, perdelerin  gergin görüntüsünü korumak amacıyla kullanılan ve içinde iplik bulunan mamulun tesliminde KDV tevkifatı uygulanmayacaktır.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.