Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İşveren ölüm tazminatı ödemekle yükümlü mü? PDF Yazdır e-Posta
03 Temmuz 2015

Image

Bu yazımızda, vefat eden işçi ailelerinin pek bilmedikleri bir konuyu ele alacağız. 

İşçinin ölümü durumunda ailesine işverenin ölüm tazminatı ödeme yükümlülüğü var mı?

İş Yasasında ölüm tazminatı ile ilgili düzenleme yoktur. Ancak kıdem tazminatı düzenlemesi vardır.

Borçlar Yasasının 440. Maddesi'nde ölüm tazminatı düzenlemesi yer almaktadır.

Madde hükmüne göre:

5 yıl ve daha az çalışması olan işçinin vefatı halinde, 1 aylık ücreti tutarında ölüm tazminatıınn işveren tarafından işçinin ailesine (eş ve ergin olmayan çocuklara) ödenmesi zorunludur.

5 yıldan fazla çalışması olan işçinin vefatı halinde, ailesine 2 aylık ücret tutarında ölüm tazminatının işveren tarafından ödenmesi mükellefiyeti vardır.

Bu tazminattan, Borçlar Kanunu'na tabi işlerde çalışan işçilerin vefatı halinde eş ve ergin olmayan çocukları, bunlar yoksa işçinin bakmakla yükümlü oldukları diğer kişiler faydalanacaktır.

Bunun yanı sıra, Borçlar Kanunu'nun İş Yasası'nın boşluklarını doldurma işlevi vardır. 

Borçlar Kanunu, İş Kanunu'na göre genel kanundur.

Hukuk öğretisinde özel kanunda hüküm bulunmayan ve tarafların haklarını etkileyen önemli konularda genel kanunda hüküm varsa, genel kanundaki hükmün uygulanacağı öngörülmektedir.

Borçlar Kanuna tabi iş yerlerinde çalışan işçilerin yanı sıra İş Yasası'na tabi işyerlerinde çalışan işçilerin de vefatları halinde bu yazımızda bahsettiğimiz ölüm tazminatından ailelerinin faydalandırılmaları gerektiği görüşü ağırlıkla kabul görmektedir. Her ne kadar İş Yasası'nda ölüm tazminatı yerine kıdem tazminatı olduğu ileri sürülse de, kıdem tazminatının 1 yıldan az hizmeti olan işçinin vefatı halinde mirasçılarına ödenmesi söz konusu değildir.

Bu nedenle hizmeti 1 yıldan az olan işçinin vefatı halinde mirasçılarına kıdem tazminatı ödenmeyeceğinden bu boşluğun Borçlar Kanunu'nun 440. Maddesi'ndeki ölüm tazminatı ile giderilmesi hakkaniyete uygun olacaktır. Ahmet Metin AYSOY - SGK E. Başmüfettişi

http://www.dunya.com/yorum-inceleme/isveren-olum-tazminati-odemekle-yukumlu-mu-267530h.htm


Bu makalede yer alan açıklamalar, yazarının konu hakkındaki kişisel görüşünü yansıtmaktadır. Makaledeki bilgi ve açıklamalardan dolayı Özdoğrular smmm ltd. şti./Mehmet Özdoğru ve/veya ozdogrular.com./com.tr' ye sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.