Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Serbest Bölgede Faaliyet Gösteren Firmalar Vergi Dairelerine Verecekleri Beyannameler İçin Damga Vergisi Ödeyecek Mi? PDF Yazdır e-Posta
04 Temmuz 2015

Image

Vergi uygulamasında gerek mükellefler gerekse meslek mensuplarınca tereddüte düşülen konuların başında, damga vergisine ilişkin olanlar gelmektedir. Bunlardan birisi de,  serbest bölgede faaliyette bulunan firmaların vergi dairelerine verecekleri beyannamelerin damga vergisine tabi mi yoksa  istisna mı olduğuna ilişkindir.

Bu konuda bir karar verilebilmesi için, Damga Vergisi Kanunu ve Serbest Bölgeler Kanununun ilgili hükümlerinin incelenmesi gerekmektedir.

488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1. maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olduğu; Kanuna ekli (1) sayılı tablonun "IV- Makbuzlar ve diğer kağıtlar" başlıklı bölümün 2/b bendinde ise, vergi beyannamelerinin maktu damga vergisine tabi olduğu hükme bağlanmıştır.

58 Sıra No.lu Damga Vergisi Genel Tebliği ile, 2015 yılında vergi dairelerine verilecek olan vergi beyannameleri için ödenecek damga vergisi tutarları aşağıdaki gibi  belirlenmiştir:

b) Vergi beyannameleri:

 

    ba) Yıllık gelir vergisi beyannameleri                                   

45,30 TL

    bb)  Kurumlar vergisi beyannameleri                                   

60,50 TL

    bc)  Katma değer vergisi beyannameleri                              

29,90 TL

    bd) Muhtasar beyannameler                                                  

29,90 TL

    be) Diğer vergi beyannameleri (damga vergisi beyannameleri hariç) 

29,90 TL

Öte yandan, 3218 sayılı Serbest Bölgeler Kanununun geçici 3. maddesinin 5810 sayılı Kanunla değişik ikinci fıkrasının (c) bendinde, Avrupa Birliğine tam üyeliğin gerçekleştiği tarihi içeren yılın vergilendirme döneminin sonuna kadar bu bölgelerde gerçekleştirilen faaliyetlerle ilgili olarak yapılan işlemler ve düzenlenen kağıtların damga vergisinden ve harçlardan müstesna olduğu hükme bağlanmış bulunmaktadır.

Bu hükümlere göre; vergi mükelleflerinin serbest bölgelerdeki faaliyetleri ile ilgili olarak düzenlenen kağıtlar damga vergisinden istisna olup, bu kapsam ve sınırların dışındaki kağıtların söz konusu istisnadan yararlanması mümkün bulunmamaktadır. Vergi dairelerine verilen söz konusu beyannameler de bu kapsamda bulunmaktadır.

Dolayısıyla,

1) Vergi dairelerine verilen söz konusu beyannameler, mükelleflerin sadece serbest bölgedeki faaliyetlerine ilişkin olarak düzenleniyor ise, 3218 sayılı Kanunun geçici 3. maddesine göre Avrupa Birliğine tam üyeliğin gerçekleştiği tarihi içeren yılın vergilendirme döneminin sonuna kadar damga vergisinden istisna bulunmaktadır. Yani, bu kapsamda verilen beyannameler için damga vergisi ödenmesi söz konusu olmayacaktır.

2) Vergi dairelerine verilen söz konusu beyannameler, mükelleflerin hem Türkiye'deki hem de serbest bölgedeki faaliyetlerine ilişkin olarak düzenleniyor ise, bu beyannameler için damga vergisi istisnasından yararlanılması söz konusu olmayacaktır. Çünkü, istisna sadece serbest bölgelerdeki faaliyetlere  ilişkin olarak düzenlenen kağıt ve beyannameler için geçerli bulunmaktadır. Bu istisnanın kısmi olarak uygulanması da söz konusu değildir.

 Konu ile ilgili olarak Maliye Bakanlığı tarafından verilen bir özelgede de,

"Vergi dairelerine verilen beyannamelerin, firmanızın sadece serbest bölgedeki faaliyetlerine ilişkin olarak düzenlenmiş olması şartıyla, 3218 sayılı Kanunun geçici 3 üncü maddesinin ikinci fıkrasının (c) bendi uyarınca 01.01.2009 tarihinden Avrupa Birliğine tam üyeliğin gerçekleştiği tarihi içeren yılın vergilendirme döneminin sonuna kadar damga vergisinden müstesna tutulması gerekmektedir."

Şeklinde idari görüş bildirilmiştir. (MB. GİB. İzmir VDB. nin 15.4.2015 tarih ve 66813766-155[1/2014/107]-197 sayılı özelgesi)

Sonuç olarak; serbest bölgede faaliyette bulunan mükelleflerin bu özellikli duruma dikkate etmelerinde ve istisnadan yararlanma şartlarını iyi irdelemelerinde yarar görüyoruz. Abdullah Tolu

http://toluenymm.com/mukellef-panosu/193-serbest-bolgede-faaliyet-gosteren-firmalar-vergi-dairelerine-verecekleri-beyannameler-icin-damga-vergisi-odeyecek-mi


Bu makalede yer alan açıklamalar, yazarının konu hakkındaki kişisel görüşünü yansıtmaktadır. Makaledeki bilgi ve açıklamalardan dolayı Özdoğrular smmm ltd. şti./Mehmet Özdoğru ve/veya ozdogrular.com./com.tr' ye sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.