Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
ilk madde ve malzeme mahiyetinde olan ve olmayan ahşap malzemelerinde tevkifat uygulaması hakkında PDF Yazdır e-Posta
29 Eylül 2014

Başlık

ilk madde ve malzeme mahiyetinde olan ve olmayan ahşap malzemelerinde tevkifat uygulaması hakkında.

Tarih

29/09/2014

Sayı

76464994-130[KDV.2014.132]-225

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANTALYA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Gelir Grup Müdürlüğü)

 

 

 

 

 

Sayı

:

76464994-130[KDV.2014.132]-225

29/09/2014

Konu

:

ilk madde ve malzeme mahiyetinde olan ve olmayan ahşap malzemelerinde tevkifat uygulaması hakkında.

 

         

 

             İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, rabıtada  (profil makinesinde) lamine seren üretimi yaptığınız belirtilerek, bu ürünlerin tesliminde tevkifat uygulanıp uygulanmayacağı hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

            3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 9/1 inci maddesinin verdiği yetkiye istinaden yayımlanan  KDV Genel Uygulama Tebliğinin "I/C-2.1.3.3.6. Ağaç ve Orman Ürünleri Teslimi " başlıklı bölümünde,

            "2.1.3.3.6.1. Tevkifat Uygulayacak Alıcılar ve Tevkifat Oranı

            Tebliğin (I/C-2.1.3.1/a ve b) bölümünde sayılanların, Tebliğin (I/C-2.1.3.3.6.2) bölümünde belirtilen ürün, artık, talaş ve kırpıntı alımlarında (5/10) oranında KDV tevkifatı uygulanır.

            2.1.3.3.6.2. Kapsam

            Ağaç işleme endüstrisinde kullanılan ve ilk madde-malzeme niteliğinde olan her türlü ağaç, tomruk, odun ile bunların önceden belirlenmiş ölçülerde biçilmesiyle elde edilen inşaatlık, doğramalık, marangozluk, mobilyalık ve benzeri kereste, mobilya ve kereste imalatı sonucu ortaya çıkan kırpıntı, çıta ve benzeri imalat artıkları ile odun artığı talaş teslimleri tevkifat uygulaması kapsamındadır.

             Öte yandan, tomruk, odun, kereste, kırpıntı, atık vb. mahiyetinde olmayan; mobilya, kapı-pencere doğraması, döşeme malzemesi, sunta, levha, mdf, rabıta, lambri, süpürgelik ve benzeri ürünlerin tesliminde tevkifat uygulanmaz."

            açıklamaları yer almaktadır.

             Ayrıca, 60 Seri No.lu KDV Sirkülerinin, "2.2.3.6. Ağaç ve Orman Ürünleri Teslimi" başlıklı bölümünde, konu ile ilgili açıklamalara yer verilmiştir.    

            Buna göre, ilk madde-malzeme niteliğinde olan rabıtada (profil makinesinde) üretilen  lamine seren teslimlerinin 5/10 oranında tevkifata tabi tutulması gerekmektedir.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.