Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İş ortaklığı ile "şantiye aboneliği"ne ilişkin düzenlenecek sözleşmenin Vergi, Resim, Harç ve KDV'den istisna edilip edilmeyeceği PDF Yazdır e-Posta
08 Ekim 2014

 

Başlık

İş ortaklığı ile "şantiye aboneliği"ne ilişkin düzenlenecek sözleşmenin Vergi, Resim, Harç ve KDV'den istisna edilip edilmeyeceği.

Tarih

08/10/2014

Sayı

21152195-35-02-563

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İZMİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü

 

 

 

 

Sayı

:

21152195-35-02-563

08/10/2014

Konu

:

İş ortaklığı ile "şantiye aboneliği"ne ilişkin düzenlenecek sözleşmenin Vergi, Resim, Harç ve KDV'den istisna edilip edilmeyeceği.

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda; İlimiz ... İlçesi 150 yataklı Devlet Hastanesi inşaat işi için ... Başkanlığı ile ... Turizm Seyahat A.Ş. ve ... İnş. San. Ltd. Şti. İş Ortaklığı arasında ... ihale kayıt no´lu sözleşme düzenlediği,  söz konusu iş için İş Ortaklığının ...  tarihli ve 34 ay süreli olan "Vergi Resim Harç İstisnası" belgesi bulunduğundan bahisle, şirketiniz ile İş Ortaklığı arasında ...´da verilecek şantiye aboneliğine ilişkin düzenlenecek sözleşmenin sözü edilen "Vergi, Resim, Harç İstisnası" belgesi kapsamında damga vergisinden ve katma değer vergisinden  istisna edilip edilmeyeceği hususunda Başkanlığımız  görüşü talep edilmektedir.

            DAMGA VERGİSİ KANUNU UYGULAMASI:

            488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olduğu; 3 üncü maddesinde, damga vergisinin mükellefinin kağıtları imza edenler olduğu; Ek 2 nci maddesinde, döviz kazandırıcı faaliyetlere ilişkin işlemlerle ilgili olarak düzenlenen kağıtların damga vergisinden müstesna olduğu; bu maddenin uygulanması bakımından döviz kazandırıcı faaliyetlerin neler olduğu ve bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esasların Maliye Bakanlığı ile Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından birlikte tespit edileceği hükme bağlanmıştır.

            Damga Vergisi Kanununun Ek 2 nci maddesinin verdiği yetkiye istinaden Bakanlığımızca yayımlanan 1 Seri No.lu Döviz Kazandırıcı Faaliyetlerde Damga Vergisi ve Harç İstisnası Uygulaması Hakkındaki Tebliğin "4. Uygulamaya İlişkin Esaslar" başlıklı bölümünde; "4.1. (3.1.8)'de belirtilen faaliyetler için bu konuda düzenlenmiş "Dahilde İşleme İzin Belgesi"; (3.2.) de belirtilen diğer döviz kazandırıcı faaliyetler için bu konuda düzenlenmiş "Vergi Resim Harç İstisnası Belgesi"nin ibrazı üzerine, ilgili kuruluşlarca, aşağıda açıklanan usul ve esaslar çerçevesinde başka bir belge aranmaksızın re'sen damga vergisi ve harç istisnası  uygulanacaktır.

            Ancak, damga vergisi ve harç istisnasının uygulanabilmesi için, vergi ve harca konu işlemin, sözü edilen belgelerin geçerlilik süresi içerisinde yapılması şarttır.

            Belgenin alınmasından önce veya belgenin geçerlilik süresinin dolmasından sonra, belgeye bağlanan iş ile ilgili olarak yapılan işlemlere, damga vergisi ve harç istisnası tatbik edilmeyecektir.

            Vergi Resim Harç İstisnası Belgesi almak amacıyla proje formu ekinde verilecek taahhütnamelere belge aranmaksızın re'sen damga vergisi ve harç istisnası tatbik edilecektir.

            4. 7. Diğer döviz kazandırıcı faaliyetlerde, belgeye bağlı olarak uygulanan damga vergisi ve harç istisnasının; belge sahibi yatırımcı, ihracatçı veya üstlenicinin belge kapsamındaki iş nedeniyle ihale makamı dışında kalan ve belge sahibi olmayan diğer kişi ve kuruluşlarla (taşeron, malzeme müteahhidi v.b) yapacağı muamelelere tatbiki mümkün değildir.

            Ancak, belge kapsamındaki döviz kazandırıcı faaliyetlerde kullanılmak şartıyla, belge sahibi kişi veya kuruluşlardan temin edilecek mal, malzeme veya hizmet alımları damga vergisi ve harç istisnasından faydalandırılacaktır.

            Bu durumda, döviz kazandırıcı faaliyetlerde, ihale makamı dışında kalan diğer işlem tarafları arasındaki muamelelere; her iki işlem tarafının da o işle ilgili olarak düzenlenmiş belgeye sahip olmasına bağlı olarak damga vergisi ve harç istisnası tatbik edilecektir."

            şeklinde açıklamalara yer verilmiştir.

            Bu itibarla, Damga Vergisi Kanununun Ek 2 nci maddesinde tanınan damga vergisi istisnasının uygulanabilmesi için ... Elektrik A.Ş adına söz konusu iş için düzenlenmiş Vergi, Resim, Harç İstisnası Belgesinin bulunması ve sözleşmenin Vergi, Resim, Harç İstisnası Belgesinin geçerlilik süresi içinde imzalanması gerekmektedir.

            Söz konusu özelge talep formu ve eklerinin tetkikinden, ... Başkanlığı tarafından ... İlçesi 150 yataklı Devlet Hastanesi inşaat işi için düzenlenen ihaleyi ... ihale kayıt no ile ... Tur. Sey. İnş. Tic. A.Ş. - ... İnş. San. ve Tic.Ltd. Şti. İş Ortaklığının aldığı; ... Başkanlığı ile İş Ortaklığı arasında düzenlenen sözleşmeye İş Ortaklığına ait ... tarihli ve ... sayılı "Vergi Resim Harç İstisnası Belgesi"ne istinaden istisna uygulandığı; bu defa da şirketiniz ile İş Ortaklığı arasında şantiye aboneliği için sözleşme düzenlendiği anlaşılmıştır.

            Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde, şirketiniz adına düzenlenmiş bir vergi resim harç istisnası belgesi bulunmadığı dikkate alındığında, ... İlçesi 150 Yataklı Devlet Hastanesi inşaat işine ilişkin olarak ... Tur. Sey. İnş. Tic. A.Ş. - ... İnş. San. ve Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığı ile şirketiniz arasında düzenlenen şantiye abonelik sözleşmesinin damga vergisinden istisna edilmesi mümkün bulunmamaktadır.

            KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNU UYGULAMASI:

            3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 1/1 inci maddesinde, ticarî, sınaî, ziraî faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde Türkiye'de yapılan teslim ve hizmetlerin KDV ye tabi olduğu; 8/1-a maddesinde de, mal teslimi ve hizmet ifası hallerinde bu işleri yapanların KDV'nin mükellefi olduğu hükme bağlanmıştır.

            Aynı Kanunun 19 uncu maddesinin 1 inci bendinde ise, "Diğer kanunlardaki vergi muaflık ve istisna hükümleri bu vergi bakımından geçersizdir. Katma değer vergisine ilişkin istisna ve muafiyetler ancak bu Kanuna hüküm eklemek veya bu Kanunda değişiklik yapılmak suretiyle düzenlenir" hükmü yer almaktadır.

            Buna göre, ... Başkanlığı'nca düzenlenen ihale sonucu ... İlçesi 150 yataklı Devlet Hastanesi inşaat işini alan ... Tur. Sey. İnş. Tic. A.Ş. - ... İnş. San. ve Tic. Ltd. Şti.  İş Ortaklığı ile şirketiniz arasında düzenlenen "şantiye aboneliği" sözleşmesine istinaden yapılacak teslimlerin genel hükümler çerçevesinde katma değer vergisine tabi tutulması gerekmektedir.

            Ayrıca, anılan Kanunun 19/1 inci maddesi hükmü uyarınca ... Başkanlığı ile adı geçen iş ortaklığı arasında düzenlenen sözleşmeye istinaden düzenlenen  34 ay süreli olan ... tarihli ve ... sayılı "Vergi, Resim, Harç İstisnası" belgesinde yer alan hükmün Katma Değer Vergisi Kanunu bakımından bir geçerliliği bulunmamaktadır.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.