Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kamelina tohumunun ithalinde uygulanması gereken KDV oranı PDF Yazdır e-Posta
15 Aralık 2014

Başlık

Kamelina tohumunun ithalinde uygulanması gereken KDV oranı hk.

Tarih

15/12/2014

Sayı

39044742-KDV.28-2660

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

 İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü)

 

 

 

 

Sayı

:

39044742-KDV.28-2660

15/12/2014

Konu

:

Kamelina tohumunun ithalinde uygulanması gereken KDV oranı.

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunda, 1207.99.96.00.00 gümrük tarife istatistik pozisyon (GTİP) numarasında kayıtlı kamelina tohumunun ithalinde uygulanacak katma değer vergisi (KDV) oranına ilişkin Başkanlığımız görüşü sorulmaktadır.

            3065 sayılı KDV Kanununun 1/1 inci maddesine göre, ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde Türkiye'de yapılan teslim ve hizmetler KDV'ye tabidir.

            KDV oranları, KDV Kanununun 28 inci maddesinin verdiği yetkiye dayanılarak yayımlanan 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararnamesi ile Kararname eki I sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için % 1, II sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için % 8, listelerde yer almayan vergiye tabi işlemler için % 18 olarak tespit edilmiştir.

            KDV oranları ile ilgili Kararları birleştiren 24.12.2007 tarih ve 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki II sayılı listenin "A) Gıda Maddeleri" bölümünün 10. sırasında "12 no.lu fasılında yer alan mallar (yalnız; sebze ve meyveler, bunların tohum, çekirdek ve sporları, nane, şeker kamışı, pamuk tohumu ve çiğiti, yağlı tohum ve meyvelerin un ve kaba unları)" sayılmıştır.

            TGTC'nin 12. Faslında "Yağlı tohum ve meyveler; muhtelif tane, tohum ve meyveler; sanayide veya tıpta kullanılan bitkiler; saman ve kaba yem" tanımlanmıştır. Bu fasla ait 12.07 tarife pozisyonu "Diğer yağlı tohumlar ve meyveler (kırılmış olsun olmasın)" ve 12.08 tarife pozisyonu ise "Yağlı tohum ve meyvelerin un ve kaba unları (hardal unu hariç)" kapsamaktadır.

            Kamelina (ketencik) tohumunun firmanız tarafından TGTC'nin 12.07 tarife pozisyonuna ait "1207.99.96.00.00 Diğerleri" GTİP No'sundan ithal edildiği anlaşılmıştır.

            KDV oranları ile ilgili 2007/13033 sayılı Kararname eki II sayılı listenin "A) Gıda Maddeleri" bölümünün 10. sırasında, 12. Fasıldaki yağlı tohumlardan yalnız "pamuk tohumu ve çiğiti" sayılmıştır.

            Ticari hayatta kamelina tohumu (Ketencik tohumu - camelina sativa - yalancı keten) olarak tanımlanan eşya gıda maddeleri kapsamında olmadığı gibi ziraat borsasına konu gıda veya hayvan yemi mahiyetinde de olmayan yağlı bir tohum olup, söz konusu 10. sırada sayılan gıda maddelerine ilişkin eşyalar arasında da yer almamaktadır. Zira bu sırada yer alan "yağlı tohum ve meyvelerin un ve kaba unları" ibaresi TGTC'nin 12. Faslına ait yukarıda mahiyeti açıklanan 12.08 tarife pozisyonu başlığı olup, bu pozisyonda tanımlanan soya fasulyesi, ayçiçeği tohumu vb. yağlı tohumların ve meyvelerin un ve kaba unlarını kapsamaktadır.

            Bu nedenlerle, KDV oranları ile ilgili I ve II sayılı listelerde sayılan eşyalar arasında yer almayan kamelina tohumunun (Ketencik tohumu - camelina sativa - yalancı keten) ithali veya teslimine, genel oranda (%18) KDV uygulanması gerekmektedir.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.