Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Malul Çocuğu Olan Anneye Erken Emeklilik Şartları PDF Yazdır e-Posta
29 Haziran 2015

Image

Kanunun kadın sigortalılara tanıdığı en güzel haklardan bir tanesi de başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul çocuğu olan annenin prim gün sayısının dörtte bir oranında arttırılmasıdır. Peki bunun şartları nelerdir, bu haktan faydalanmak için ne yapmak gerekir sorularına bu yazımızda cevap bulabileceksiniz.

Kadın sigortalılar için dörtte birlik prim indiriminin 01.10.2008 tarihinden sonraki çalışmalar için uygulandığını özellikle vurgulamak isteriz.

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun “Yaşlılık sigortasından sağlanan haklar ve yararlanma şartları” başlıklı 28 inci maddesinde;

“Emeklilik veya yaşlılık aylığı bağlanması talebinde bulunan kadın sigortalılardan başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malûl çocuğu bulunanların, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra geçen prim ödeme gün sayılarının dörtte biri, prim ödeme gün sayıları toplamına eklenir ve eklenen bu süreler emeklilik yaş hadlerinden de indirilir” hükmü yer almaktadır.

Hangi Kapsamdaki Kadın Sigortalılar Bu Haktan Faydalanabilir?

5510 Sayılı Kanunun 4/a(SSK), 4/B(Bağ-Kur), 4/C(Emekli Sandığı) kapsamında sigortalı olan ve isteğe bağlı sigortaya prim ödeyen kadın sigortalı, başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul olan çocuğu için prim ödeme gün sayılarının dörtte biri kadar emeklilik yaş haddinden indirim hakkına sahiptir.

Başvuru Nereye Yapılır?

Başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul olan çocuğu kadın sigortalıların dörtte birlik prim indiriminden faydalanabilmesi için en son çalışmanın olduğu il ya da ilçedeki Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü/Sosyal Güvenlik Merkezine başvurması gerekmektedir.

Prim İndirimi Uygulanacak Sürenin Tespiti Nasıl Yapılır?

Kadın sigortalılar için prim ödeme gün toplamına eklenecek süre hesaplanırken, çocuğunun başka birinin sürekli bakımına muhtaç olduğunun tespit edildiği tarih(Rapor Tarihi) ile muhtaçlık durumunun bittiği tarihe ya da çocuğun vefat ettiği tarihe kadar geçen süre baz alınır.

Özetle süre tespiti yapılırken;

  • Malul çocuğun evlenip evlenmediğine,
  • Rapor ile maluliyet durumunun tespit tarihine,
  • Vefat etti ise vefat ettiği tarihine,
  • 01.10.2008 tarihinden sonra geçen toplam çalışma süreleri,
  • Boşanma durumlarında malul çocuğun velayetinin annede olup olmadığına,
  • Malul çocuğun doğum tarihine,
  • Birden fazla malul çocuk olup olmadığına,
  • 2828 sayılı Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Kanunu hükümlerine göre korunma, bakım ve rehabilitasyon hizmetlerinden ücretli veya ücretsiz sürekli ve yatılı olarak faydalanıp faydalanmadığına bakılmaktadır.

Prim İndiriminden Faydalanabilmek İçin Aktif Olarak Çalışıyor Olmak Gerekir mi?

Kadın sigortalıların malul çocuğundan dolayı prim indiriminden faydalanabilmesi için aktif çalışıyor olmasına gerek bulunmamaktadır.

01.10.2008 tarihinden sonraki toplam gün sayısı için bu indirimden faydalanabileceklerdir.

Kadın Sigortalı Evlatlık Alınan Çocuk İçin Prim İndiriminden Faydalanabilir mi?

Kadın sigortalının kendisinin veya eşiyle birlikte evlat edindiği çocuğunun da başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul olduğunun tespiti halinde bu çocuk nedeniyle de kadın sigortalı prim indirim hakkından faydalanabilmektedir.


Bu makalede yer alan açıklamalar, yazarının konu hakkındaki kişisel görüşünü yansıtmaktadır. Makaledeki bilgi ve açıklamalardan dolayı Özdoğrular smmm ltd. şti./Mehmet Özdoğru ve/veya ozdogrular.com./com.tr' ye sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.