Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Memuriyetten çıkarılanlar emekli ikramiyesini nasıl alır? PDF Yazdır e-Posta
27 Haziran 2015

Image

Ali Bey, Hatay Dörtyol’da ikamet etmekteyim. İskenderun İlçe Emniyet Müdürlüğü kadrosunda polis memuru olarak görev yapmaktayken geçirmiş olduğum idari soruşturma neticesinde meslekten çıkarma cezası aldım. Ancak hizmet süremi doldurduğum için yaşımı tamamladığımda kamu emeklileri daire başkanlığına açıktan emeklilik için dilekçemi vererek emekli oldum. 01 Ağustos 2014 tarihinden geçerli olmak üzere 01.01.2015 günü emekli maaşım bağlandı. Emekli ikramiyesi tarafıma ödenmedi. Hiçbir mal varlığım yok, kirada oturuyorum ve zaman zaman da TIR şoförlüğü yapıyorum. İkramiyemi alabilirsem maddi olarak çok rahatlayacağım. Emeklilik ikramiyesini alabilir miyim? (A.Y)
 

Sayın okurum, 5434 sayılı Kanun’un memurlara ikramiye hakkını düzenleyen 89’uncu maddesinin 6270 sayılı Kanun ile değişen son halinde; "Hizmet sürelerinin tamamı Emekli Sandığı Kanunu ve/veya 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun geçici 4’üncü maddesi kapsamında geçenlerden emekli, adi malûllük veya vazife malûllüğü aylığı bağlanan veyahut toptan ödeme yapılan asker ve sivil tüm iştirakçilere, her tam fiili hizmet yılı için aylık bağlamaya esas tutarın bir aylığı emekli ikramiyesi olarak verilir" diyor.
 

Madde gayet açıkça sadece memuriyet kapsamında geçen hizmetlerle emekli olanlara ikramiye ödenmesini hiçbir şarta bağlamadan emekli aylığı bağlanan birine emekli ikramiyesi ödenmesini öngörüyor.
 

SGK HATA YAPMIŞ

Hizmet birleştirme memuriyetten kaynaklanan Emekli Sandığı iştirakçiliği yanında SSK, Bağ-Kur gibi diğer sigortalılıklarda geçen süreleri birleştirerek yaşlılık aylığı veya malûllük aylığı bağlanacak biçimde emeklilik hakkını kazananlarda ise kamuda memur statüsünde geçen çalışmalarının 1475 sayılı İş Kanunu’nun 14’üncü maddesinde belirtilen kıdem tazminatına hak kazanma şartlarına uygun olarak sona ermiş olması yasaya göre emekli ikramiyesi ödenmesi için şart bulunuyor. Oysa siz sadece memuriyet hizmetleri ile emekli olduğunuzdan yasaya göre ikramiyenizin sorunsuz ödenmesi gerekirken, SGK sizinle ilgisi olmayan bir engeli size uygulayarak ikramiyenizi ödememiş.
 

Şayet yazılı talep ile ret cevabını aldıktan sonra 60 günlük zamanaşımı süresini geçirmemişseniz açacağınız bir idari dava ile ikramiyenizi almanız mümkün bulunuyor.
 

30 GÜNDE DAVA AÇILMALI

İdari davalar idare mahkemesinde, vergi mahkemesinde veya Danıştay'da açılan davalardır. İdare tarafından size yazılı bildirim yapılmasını takiben vergi mahkemelerinde 30, idare mahkemelerinde veya Danıştay'da 60 gün içerisinde dava açılması gerekir. Sizin olayınızda başvuru mercii Ankara İdare Mahkemesi’dir.

SSK’DAN EMEKLİ OLABİLİR MİYİM?

Ali Bey, 1948 doğumluyum. 2003 yılı itibarıyla başladığım isteğe bağlı olarak SSK sigortalılığımı 2009'un sonuna kadar ödedim. Daha sonra emeklilik için müracaatımı yaptım. Kendimi SSK’dan emekli bilirken, isteğe bağlılık sigortası (benim emeklilik talebimden kısa bir süre önce) Bağ-Kur’a devir olduğu için beni Bağ-Kur’dan emekli etmişler. Oysa ödenmiş pirim çokluğum SSK'dan. Şimdi ben ödenmiş olan prim ağırlıklarım SSK’dan olduğu için emekliliğimin SSK kurumu olarak düzeltilmesi için ne yapmalıyım? (Nurdan Borak)
 

Nurdan Hanım, 2003-2008 Eylül arasında isteğe bağlı SSK primi ödeyen birinin 2008 Ekim -2009 yılları arasında isteğe bağlı Bağ-Kur primi ödemesi nedeni ile SSK’dan değil de Bağ-Kur’dan yaşlılık aylığı bağlanması mümkün değildir. Şayet 2009’da malulen emekli olmuşsanız Bağ-Kur’dan olursunuz. Öncelikle SSK yerine gerçekten Bağ-Kur’dan emekli edildiğinize emin olmalısınız. Bunun için PTT’ye başvurarak bir e-devlet şifresi alın ve e-devlette aylığınızın 4/1-b emekli aylığı mı 4/1-a emekli aylığı mı olduğunu oradan saptayın. Eğer 4/1-b aylığı olarak bağlandıysa da yazılı olarak durumu anlatan bir dilekçe ile itiraz edip yeniden hesaplanmasını isteyin.
 

AYLIKLAR DÜŞÜK OLUR

Ancak eğer aylığınızı beklediğinizden düşük buluyor ve düşük olduğuna göre “SSK yerine Bağ-Kur’dan bağlanmış olmalı” diye düşünerek böyle bir tahminde bulunuyorsanız bu doğru bir çıkarım olmaz. Zira 2000 yılında yürürlüğe giren 4447 sayılı Yasa ve 1 Ekim 2008’de yürürlüğe giren 5510 sayılı Yasa nedeniyle 2000 yılından sonra gün sayısı düşük matrahla ödenen primlerle ödenmişse aylık SSK aylığı da olsa Bağ-Kur aylığı da olsa düşük olur ve böyle olması da normaldir. Haksızdır ama normaldir, çünkü 2000 yılında yürürlüğe giren 4447 sayılı Kanun ile onun da pabucunu dama atacak biçimde 2008 yılında yürürlüğe giren 5510 sayılı Kanun’un normal sonucu budur.

Bunun dışında aylığınızda yanlışlık olup olmadığını aylık hesabını bilen bir uzmana danışıp yeniden hesaplatarak net bir şekilde tespit ettirebilirsiniz. Ali Tezel

 

http://www.millet.com.tr/memuriyetten-cikarilanlar-emekli-ikramiyesini-nasil-alir-yazisi-1269667

 


Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.