Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Asgari geçim indirimi, Türkiye'yi vergi yükünde 8. sıraya düşürdü PDF Yazdır e-Posta
24 Nisan 2008

Image

Bu yıl vergi iadesi yerine başlatılan asgari geçim indirimi uygulaması, Türkiye'yi vergi yükü listesinde liderlikten 8. sıraya indirdi.

30 ülkenin üye olduğu Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı'nda (OECD) işçi ve memur üzerindeki vergi yükü bakımından sürekli ilk sırada yer alan Türkiye, bu alanda şampiyonluğunu İsveç'e kaptırdı. Önceki yıl Türkiye'de brüt ücretler üzerindeki vergi yükü yüzde 42,7'ydi.

Bu yıl çalışanlara aylık ödenmeye başlayan asgari geçim indirimi sayesinde ücretler üzerindeki ortalama vergi yükü yüzde 3,8 azalarak yüzde 38,9'a geriledi. Bu da Türkiye'yi OECD'nin söz konusu listesinde 7 basamak aşağıya indirdi.

Yeni listede İsveç, Polonya, Almanya, Belçika, Fransa, Macaristan ve Yunanistan, Türkiye'nin önünde yer alıyor. İtalya, Avusturya, Finlandiya, İspanya, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Hollanda, Norveç, Slovakya, Portekiz, Japonya, Kore, Meksika ve İrlanda'daki vergiler ise Türkiye'nin altında kaldı.

En düşük vergi yükü ise yüzde 9,6'yla İrlanda'da. OECD ülkelerinde ücretler üzerindeki ortalama vergi yükü de yüzde 29,8. Maliye Bakanlığı Gelir Politikaları Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre Türkiye'de ortalama brüt ücret 1.455 YTL.

Bu ücretten bekâr işçi ve memurlarda 712,39, evli ve 2 çocuklularda ise 689,59 yeni lira vergi ve sigorta kesintisi yapılıyor.

1.455 YTL'lik brüt ücretin işverene maliyeti ise bu kesintilerle birlikte 1.767,83 YTL'yi buluyor. Çalışanın eline ise ortalama 1.009,84 Yeni Türk Lirası geçiyor.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=680553