Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Çalışan annelere maddi destek için Ön kayıtlar 25 Haziran 2015' de başlıyor PDF Yazdır e-Posta
16 Haziran 2015

Image
Proje ile ilk defa işe başlayacak, işine geri dönecek veya kayıtsız çalıştırdığı çocuk bakıcısını kayıtlı hale getireceklere 24 aya kadar aylık 300 Euro parasal destek verilmesi öngörülüyor.

Türk vatandaşı çalışan anneler dikkat! İzmir, Bursa ve Antalya’da ikamet ediyorsanız, 3 yaşından küçük çocuğunuz varsa ve doğum izniniz bitmiş ise bir iş sözleşmesiyle çocuk bakım ücreti kapsamında devlet desteğinden faydalanabilirsiniz. Ancak Temmuz 2015 itibariyle 2 bin 546 lira brüt ücretten daha az maaşla çalışıyor olmanız gerekiyor.


Proje ile ilk defa işe başlayacak, işine geri dönecek veya kayıtsız çalıştırdığı çocuk bakıcısını kayıtlı hale getireceklere 24 aya kadar aylık 300 Euro parasal destek verilmesi öngörülüyor. Şayet anne çocuğuna tek başına bakıyorsa, engelli çocuğu varsa ve çalıştırdığı bakıcı resmi makamlarca onaylanmış (Milli Eğitim Bakanlığı ve/veya İşkur onaylı veya Mesleki Yeterlilik Kurumu Belgesi de dahil) sertifikalı çocuk bakıcısı ise 24 aya kadar yapılacak bu ödeme 390 Euro olacak.
 

HANGİ ŞARTLAR ARANIYOR?

Çalıştırılacak çocuk bakıcısının; T.C. vatandaşı ve kadın olması, Bursa, Antalya ve İzmir illerinin birinde ikamet ediyor olması, bakımını üstlendiği çocuğun anne veya babası ile birinci derece, ebeveyn ile aynı evde oturuyorsa üçüncü dereceye kadar (üçüncü derece dahil) akrabalık ilişkisi bulunmaması, en az ilkokul mezunu ve 18 yaşını tamamlamış olması ve hizmet akdine tabi tam zamanlı sigortalı çalışan olması gerekiyor.
 

Birinci derece akrabalardan anne ve baba; ikinci derece akrabalardan kardeşler, büyükanne, büyükbaba, torunlar; üçüncü derece akrabalardan amca, hala, dayı, teyze, yeğen olduğundan çocuğun büyükanne ve büyükbabalarının, eğer evde kalarak bakıcılık yapacaksa çocuğun hem anne hem de babasının kardeş, büyükanne, büyükbaba, amca, hala, dayı, teyzelerine, yeğenlerine kadar akrabaları proje kapsamında bakıcı olarak çalıştırılamayacak.
 

KAYITLAR NE ZAMAN?

Ön kayıtlar 25 Haziran 2015 tarihinde sabah saat 10:00’da SGK’nın web sayfası www.sgk.gov.tr’de açılacak linkten yapılacak. Ön kayıttan önce annenin işe giriş bildirgesinin en geç bir gün önce verilmiş olması gerekiyor. Kesin kayıtlar daha sonra SGK birimlerinde yapılacak, ana ve yedek listeler ilan edilecek. Ana listeden çıkan anne olması durumunda yedek listede yer alanlar sırasıyla mali destekten yararlanabilecekler.

En geç kesin kayıt başvuru tarihi itibariyle çocuk bakıcısının annenin yanında hizmet akdine tabi tam zamanlı işçi olarak çalışıyor olması veya SGK’ya Ek-9 kapsamında sigorta kaydını yaptırmış olmak da şart. Bütün koşulları yerine getirmiş olanlara 2015 Temmuz ayından itibaren ve takip eden ikinci ayın 15’i esasına göre Halkbank aracılığıyla ödeme yapılacak. Projeden ilk faydalanma ayı Temmuz 2015 olacağından ilk ödeme de doğal olarak 15 Eylül 2015’te yapılacak.
 

Bakıcının işten çıkması veya çıkartılması, çalışan annenin işten çıkartılması ya da çıkması hallerinde birer ay içinde yeni bakıcı bulma ve başlatma, anne için yeni bir iş bulma ve sigortalı olarak başlama hallerinde bu inkıtalar projeden yararlanmayı sona erdirmeyecek.
 

KISMİ ÇALIŞANA YOK!

Bakıcı için takvim ayında 30 günden az bildirimlere ödeme yapılmayacağından bu noktaya da dikkat edilmesi gerekiyor. Projeden faydalanacak anneler için de tam süreli çalışma şartı bulunuyor. Yıllık izin ve yasal istirahat halleri hariç işveren yanında ayda 30 gün çalışma şartı aranacak.
 

Destek bakıma konu çocuğun 3 yaşını doldurması, 24 aylık bakım süresinin dolması nedeniyle her halükârda Haziran 2017 ayında sona erecek. Bu arada anne işten çıkıp bir ay içinde yeniden işe giremezse veya bakıcı işten çıkartılıp yerine bir ay içinde yeni bakıcı bulunmazsa yine yardım sona ermiş olacak.
 

Ayrıca bakıcı primlerinin düzenli yatırılmaması, ücretin ödenmemesi, bakıcı iş kazası geçirdiğinde zamanında bildirilmemiş olması ya da bakıcı, çocuk veya kendisinin durumunda meydana gelebilecek (Evlenme, boşanma, işten çıkma, vefat vb.) değişiklikleri ilgili SGK il müdürlüğüne 15 gün içerisinde bildirmemeleri durumunda da destek sona erecek. Ali Tezel

 

http://www.millet.com.tr/izmir-antalya-ve-bursadaki-calisan-annelere-maddi-destek-geliyor-yazisi-1269041

 


 

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.