Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Sigorta acenteliği faaliyetinde bulunan mükellefin Ba-Bs bildiriminde bulunup bulunmayacağı PDF Yazdır e-Posta
23 Kasım 2010

Başlık

Sigorta acenteliği faaliyetinde bulunan mükellefin Ba-Bs bildiriminde bulunup bulunmayacağı hk.

Tarih

23/11/2010

Sayı

B.07.1.GİB.4.45.15.02-VUK.176-24

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

MANİSA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü

 

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.45.15.02-VUK.176-24

23/11/2010

Konu

:

Ba-Bs Formları

 

         

 

İlgide kayıtlı dilekçeniz ile ... Vergi Dairesi Müdürlüğünün ... vergi kimlik numarasında sigorta acenteliği faaliyetinden dolayı kayıtlı mükellefi olduğunuz,  KDV konusuna giren faaliyetiniz olmadığından KDV mükellefi olmamanız ve diğer genel giderler dışında KDV konusuna giren alımınızın da  olmadığı nedeniyle Ba-Bs formlarının verilmemesi gerektiği konusunda Başkanlığımızdan görüş talebinde bulunmaktasınız.

Bilindiği üzere, 381 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin 1-BİLDİRİMLERİN DÖNEMİ, VERİLME ZAMANI VE HADLERİ başlığı altında yer alan  1.2.2. bölümünde "Bildirim verme yükümlülüğünde olan, ancak tüm alış ve satışları belirtilen hadlerin altında kalan mükellefler, söz konusu formları Tablo II dışındaki tüm bilgileri doldurmak suretiyle vermek zorundadırlar. Bu bildirimlerinde limit altında olan tüm alışları için Ba formunun, limit altında olan tüm satışları için de Bs formunun Tablo III bölümünde yer alan "Diğer Mal ve Hizmet Bedeli Toplamı" alanları doldurulacaktır." açıklaması yer almaktadır.

Diğer taraftan anılan tebliğin 4-DİĞER HUSUSLAR VE CEZAİ YAPTIRIM başlıklı bölümün 4.9. maddesinde; " Bankalar, Katılım Bankaları, Aracı Kurumlar, Porföy Yönetim Şirketleri, Menkul Kıymet Yatırım Fon ve Ortaklıkları ile Sigorta Şirketleri yapmış oldukları işlemleri belirli periyotlarla Bakanlığımıza bildirdiklerinden, hizmet ve satış işlemlerinde düzenledikleri dekont bilgilerini Form Bs ile bildirmelerine gerek bulunmamaktadır.

Aynı şekilde, bu kurumların kendi aralarındaki işlemler sebebiyle düzenledikleri dekontların karşı tarafça Form Ba ile bildirilmesine de gerek bulunmamaktadır.

Ancak, bu kurumlar, faturalı olarak yaptıkları mal ve hizmet alımlarını genel esaslar çerçevesinde Form Ba ile bildirmek zorundadırlar." esası getirilmiştir.

Buna göre, 381 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin 4-DİĞER HUSUSLAR VE CEZAİ YAPTIRIM başlıklı bölümün 4.9. maddesinin son fıkrası uyarınca faturalı olarak yaptığı mal ve hizmet alımlarını (anılan tebliğin, 4.14 maddesi gereğince elektrik, su, doğalgaz gibi bir hizmet tesliminin bildirim uygulaması bakımından diğer mal ve hizmet alımları kapsamındadır) genel esaslar çerçevesinde Form Ba ile bildirme zorunluluğu bulunmaktadır.

Yine 396 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin 1-KAPSAM başlıklı  1.2. Bildirime Konu Alış/Satışlar ve Hadler bölümünün 1.2.5 bendinde de; "Bankalar,  Katılım Bankaları, Aracı Kurumlar,  Portföy Yönetim Şirketleri, Menkul Kıymet Yatırım Fon ve Ortaklıkları, Reasürans Şirketleri, Emeklilik Şirketleri, Sigorta Şirketleri ve Acenteleri yapmış oldukları işlemleri belirli periyotlarla Bakanlığımıza bildirdiklerinden, hizmet ve satış işlemlerinde düzenledikleri dekont ve poliçe bilgilerini Form Bs ile bildirmelerine gerek bulunmamaktadır.

Aynı şekilde, bu kurumların kendi aralarındaki işlemler sebebiyle düzenledikleri dekontların karşı tarafça Form Ba ile bildirilmesine de gerek bulunmamaktadır.

Ancak bu kurumlar, diğer belgelere dayalı olarak yaptıkları mal ve hizmet alım/satımlarını genel esaslar çerçevesinde Ba-Bs formları ile bildirmek zorundadırlar." denilmektedir.

Öte yandan, 396 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği 3.2.4. bölümünde "Bildirim verme yükümlülüğü bulunan, ancak tüm alış ve satışları belirtilen haddin altında kalan mükellefler, söz konusu formları Tablo II dışındaki tüm bilgileri doldurmak suretiyle vermek zorundadırlar." açıklaması yer almaktadır. 

Buna göre; yukarıda temas edilen Vergi Usul Kanunu genel tebliğleri uyarınca, kurumunuzca belirtilen hadlerin altında kalması sebebiyle bildirilecek alım-satımlar bulunmasa dahi Ba-Bs bildiriminde bulunmanız gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

Vergi Dairesi Başkanı

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.